Meny Stäng

Campingtrender och avtändande semestervanor

Glad måndag och varma hälsningar från Sydafrika! Vi kommer snart berätta om våra upplevelser i detta spännande land. Men först – som vanligt på måndagar – blir det resenyheter.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Minskat antal nyregistrerade husvagnar och husbilar

Under januari registrerades färre husbilar och husvagnar än under samma månad för ett år sedan. Branschen påverkas fortfarande av en svag valuta, vilket lett till prisjusteringar, och ett högt ränteläge. ”Vädret under inledningen på året var rejält kallt med mycket snö och det påverkar såklart också leveranserna”, säger Per Nilsson, ordförande för Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund.

 • Husvagnsregistreringar för januari 2024: 12. Motsvarande månad året innan: 37. (67,5 % minskning)
 • Husbilsregistreringar för januari 2024: 45. Motsvarande månad året innan: 66. (31,8 % minskning)

Tydligt besked – ytterligare försämringar av skatten på husbilar ska stoppas!

Vid en pressträff hos Kabe AB gav Edward Riedel (M), ordförande i Riksdagens Finansutskott och Mats Green, Energi- och Näringspolitisk talesperson (M) tydliga besked – ytterligare försämringar av skatten på husbilar skall stoppas. De riktade samtidigt en uppmaning till berörda myndigheter att avvakta med att göra förändringar av nuvarande regelverk tills dess att politiken hinner återkomma med ny lagstiftning.

Campingtrender för 2024

Pandemin och ”Svemester” triggade i gång att allt fler valde att satsa på att köpa en husvagn eller husbil. Vad kan man då se för trender under 2024? Här är några trender, enligt Husvagns- och Husbilsbranschens riksförbund.

 • Elektricitet utan laddstolpe – Allt fler husvagns-, husbils- och vanägare låter solstrålarna driva allt elektriskt i fordonet.
 • Fast adress alltmer populärt – Allt fler väljer att hyra en säsongsplats på en camping för att använda sitt fritidsfordon som sommarstuga.
 • Ett ökat miljötänk – Forskning (på husbilskampen.se) visar att camping är den semesterform som har näst lägst påverkan på miljön.
 • Besöksmål med egna campingplatser – Allt fler nöjesattraktioner och evenemang lockar med egna campingplatser.
 • Inspiration via sociala kanaler – På Instagram finns i dag miljontals bilder på campinglivet och många låter sig inspireras.
 • Smarta husvagnar – Uppkopplade övervakningssystem samt kontroll av belysning, värme, kyla och säkerhet blir mer och mer vanligt.

Hit reser vi under sportlovet 2024

Om några veckor börjar sportloven och då vill många resa utomlands. De flesta som reser från Stockholm Arlanda har sportlov vecka 8 och 9. De mest bokade utländska destinationerna från Arlanda under dessa veckor, enligt Norwegian:

 1. Malaga
 2. London
 3. Las Palmas/Gran Canaria
 4. Helsingfors
 5. Alicante

De resenärer som bor i södra Sverige har sportlov vecka 8. De mest bokade destinationerna från Köpenhamn/Kastrup under denna vecka:

 1. Malaga
 2. London
 3. Barcelona
 4. Las Palmas/Gran Canaria
 5. Alicante

Dessa semestervanor anses mest avtändande

Mer än var fjärde svensk medger att deras partners semestervanor får dem att tveka på att resa tillsammans igen. Med Alla hjärtans dag runt hörnet presenterar Hotels.com en ny undersökning, som visar vilka resvanor som anses mest avtändande:

 1. Att packa upp det första man gör när man kommer till hotellrummet
 2. Att spendera för lång tid i badrummet
 3. Att inte läsa på om destinationen och låta mig agera turistguide
 4. Ändra temperaturen i hotellrummet utan att fråga
 5. Äta och dricka allt från hotellrummets minibar trots att det är dyrt

Hälften anser att frukostbuffén (51 %) och senare utcheckningstid (39 %) underlättar, liksom daglig städning (32%) och uppackningsservice (15 %). Här är fem hotell med tjänster för att bryta irriterande semestervanor:

 • Nobis Hotel, Stockholm – för att undvika planeringstjafs
 • Clarion Hotel Post, Göteborg – för en gömd tillflykt
 • The Cadogan, A Belmond Hotel, London – för god sömn
 • Story Hotel Studio Malmö, Malmö – för frukostälskare
 • Elite Stadshotellet Karlstad, Karlstad – för spa-äventyr
Elite Stadshotellet, Karlstad

Veckans reflektion

Va, är mer än var fjärde svensk irriterad på partnerns semestervanor? Vi trodde kanske snarare att det borde bli mindre irritation när man är ledig och gör något roligt tillsammans … Känner du igen irritationsmomenten?

Missade du förra resenyheterna? Läs Populära resmål, bra hotell och premiär för Birka Gotland

Prenumerera på vårt nyhetsbrev