Meny Stäng

Populära resmål, bra hotell och premiär för Birka Gotland

Vi befinner oss just nu, sedan några dagar tillbaka, i Sydafrika. Det hindrar oss förstås inte från att publicera resenyheter här på FREEDOMtravel. Varje måndag serverar vi korta utdrag ur veckans pressmeddelanden, om resor, camping och turism.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Svenskar drar in på vardagslyx för att spara till resor

När hotell- och resesöksajten momondo tog tempen på svenska resenärer inför det nya året uppgav fler än en tredjedel (37 procent) att sparande är ett av deras nyårslöften för 2024. Samtidigt uppger en av fem (21 procent) att de vill resa mer under året – ett nyårslöfte som nästintill alla (93 procent) uppger i någon mån utmanas av viljan att samtidigt spara. Detta vill svenskar helst drar ned på för att spara till resan:

 1. Sluta äta ute (56 %)
 2. Skippa hämtmat (53 %)
 3. Inte köpa nya kläder/skor (45 %)
 4. Avstå från professionella skönhetsbehandlingar (37 %)
 5. Avstå från hämtkaffe (35 %)

Mest populära resmål och hotell 2023

Med 2023 nu bakom oss har Hotels.com tittat närmare på året som gått för att sammanställa populära resmål och hotell. Europeiska resmål lockade svenskarna mest och det mest populära hotellet internationellt, bland svenskarna, var Copenhagen Admiral Hotel i Köpenhamn. Det mest populära hotellet i globala sökningar var Sahara Las Vegas i Las Vegas. De mest eftersökta länderna bland svenskarna var:

 1. Spanien
 2. Danmark
 3. Italien
 4. England
 5. Tyskland
Hotellet Sahara Las Vegas i Las Vegas, USA. Foto: Hotels.com

Dessa hotell får högst betyg av svenska resenärer

TUI har sammanställt en topplista med de tio hotell som fått bäst betyg av de svenska resenärerna bland flera tusentals hotell. I topp är det femstjärniga hotellet Rodos Palladium i Grekland, tätt följt av vuxenhotellet TUI Blue Barut Andiz i turkiska Side. Här är hela listan:

 1. Rodos Palladium*– Rhodos, Grekland
 2. TUI Blue Barut Andiz****+ (vuxenhotell) – Side, Turkiet
 3. Flamingo Paradise**** (vuxenhotell) – Fig Tree Bay, Cypern
 4. Atlantica Imperial Resort* (vuxenhotell) – Rhodos, Grekland
 5. Fito Aqua Blue Resort***+ – Samos, Grekland
 6. Riu Palace Meloneras* – Gran Canaria, Spanien
 7. NissiBlu Beach Resort* – Nissi Beach, Cypern
 8. Valamar Meteor Hotel**** – Makarska, Kroatien
 9. Christina Apartments***+ – Kreta, Grekland
 10. Proteas Blue Resort****+ (vuxenhotell) – Samos, Grekland
Rodos Palladium, foto: TUI

Japans största flygbolag startar linje Stockholm – Tokyo

Japans största flygbolag, ANA, etablerar sig på Stockholm Arlanda Airport med en direktlinje till Tokyo Haneda, landets största flygplats och ett internationellt nav. ANA kommer att bli ett viktigt tillskott till utbudet på Stockholm Arlanda och kopplar samman den svenska huvudstaden med en av de viktigaste marknaderna i Asien. Linjen Stockholm Arlanda Airport – Tokyo Haneda kommer att starta i och med vinterschemat 2024.

Nu släpps biljetterna till M/S Birka Gotland – premiärkryssning 20 mars

Den 23 januari släpptes de första biljetterna till Östersjöns nya nöjeskryssare M/S Birka Gotland. Samtidigt avslöjades att premiärkryssningen avgår från Stadsgårdskajen i Stockholm till Mariehamn den 20 mars. Från påskhelgen inleds också kryssningar och reguljärresor till och från Visby med fartyget. Resorna säljs via den helt nya webbsidan birkagotland.se samt via Viking Line och Destination Gotlands kanaler.

Norwegian släpper biljetter för vintersäsongen 2024–2025

Nu när det råder vinterväder i Sverige släpper Norwegian biljetter för nästa vintersäsong med totalt 159 linjer till 71 destinationer. Det innebär att det redan idag går att boka biljetter för nästa vintersäsong som sträcker sig från slutet av oktober 2024 till och med slutet av mars 2025.

2024 på Norrvikens Trädgårdar: Hela världen i en trädgård

Temat för 2024 på Norrvikens Trädgårdar utanför Båstad är ”Hela världen i en trädgård”. Med årets tema reser man bakåt, framåt, ut i världen och in i det allra innersta. Årets säsongsutställning är SOLEIL Comsi Comsare i Erikshus, skapad av inredaren, designern och entreprenören Marie Olsson Nylander, känd från SVT:s Husdrömmar på Sicilien. Året inleds med utställningen Narcissen och vårens hemligheter i Erikshus i samband med säsongsöppning den 28 mars.

Temat för 2024 är ”Hela världen i en trädgård”. Bild: Norrvikens Trädgårdar.

Veckans reflektion

Spännande med M/S Birka Gotland. Denna skulle vi gärna prova att resa med vid tillfälle!

Missade du förra veckans resenyheter? Läs Hawaii-hotell, charter till Tunisien och rekordår för Kroatien

Prenumerera på vårt nyhetsbrev