Meny Stäng

Namnbyte, förändrat körbeteende och bastuns år

Annons

En fin måndag och vecka önskar vi alla läsare! Här på FREEDOMtravel presenterar vi förstås korta resenyheter, som vanligt på måndagar. Vi har grävt djupt i högen av pressmeddelanden. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Housecar blir MyCamper

Företaget Housecar, som är en delningsstjänst där privatpersoner hyr ut husbilar och husvagnar, har officiellt blivit MyCamper. Webbadress har samtidigt bytt från Housecar.se / Housecar.no / Housecar.fi till MyCamper.com. Företaget skriver att de redan haft ett nära samarbete med sin schweiziska parter MyCamper.ch, och nu bestämt sig för att helt gå samman. För dig som fordonsägare eller hyrare kommer ingenting att förändras, förutom det nya namnet och webbadressen.

Husbilsbranschen tar åter upp kampen om husbilsbeskattning

En rättvisare beskattning av nya husbilar står överst på agendan för Husbils- och Husvagnsbranschens Riksförbunds (HRF) nyvalde ordförande Per Nilsson. Husbilar har fallit mellan stolarna i dels beräkning av beskattning av CO2-utsläpp, dels bonus-/malussystemet för miljöstyrning. För att komma tillrätta med orättvisan driver HRF i samarbete med SCR Svensk Camping, Caravan Club och Sveriges Fordonsverkstäders Förening Husbilskampen sedan 2019. Nu, med många nya riksdagsledamöter, intensifieras Husbilskampen.

Stigande drivmedelspriser förändrar svenskars bilkörning

Däcktillverkaren Goodyear har frågat 1 000 svenska bilister om deras körvanor. Det visar sig att 54 procent har förändrat sitt körbeteende till följd av rådande drivmedelspriser. Den vanligaste förändringen är att köra sparsamt, genom att använda sig mer av EcoDriving. Det uppger 43 procent, medan 36 procent svarar att de börjat hålla nere hastigheten. Vidare uppger närmre en tredjedel att de släpper på gasen i nedförsbackar och en av fem uppger att de ser till att ha rätt lufttryck i däcken.

Viking Line säljer fartyget Rosella

Trotjänaren Rosella har trafikerat i Viking Lines flotta sedan 1980, och fartygets trafik inom Viking Line har kommit till sin slutpunkt. Även om hon underhållits väl och håller en god standard kan hon inte i framtiden möta Viking Lines högt ställda krav på minimal miljöpåverkan, särskilt avseende koldioxidutsläpp. Viking Line har avtalat om en försäljning till grekiska Aegean Sealines Maritime Co. Rosella kommer att föra grekisk flagg och trafikera i Egeiska havet.

Ny expresslift i centrala Åre

SkiStar i Åre öppnar upp för ännu en vintersäsong med fantastisk skidåkning. I lördags, den 10 december, invigdes den nya expressliften Stjärnliften i centrala Åre. Den nya sexstolsliften ersätter den gamla WC-liften från 1976 och har en kapacitet på 2 600 personer/timme vintertid.

År 2023 är “bastuns år” i Estland

År 2023 är tillägnad bastur i Estland, och många olika evenemang kommer anordnas. Med bastuåret vill dess arrangör, Estonian Rural Tourism Organisation, framhäva bastuns kultur och entreprenörer. I över tio år har staden Otepää stått som värd för Europas bastumaraton. De deltagande lagen får en karta över bastur som de ska hitta och prova. De flesta lagen brukar bestå av estländare, men även Lettland, Finland och till och med Mexiko har deltagit.

Foto: Ekvilibrist

Norwegian börjar flyga till Spanien från Skavsta och Växjö

Norwegian utökar linjenätet och lanserar direktflyg till Spanien från två nya flygplatser som bolaget tidigare inte har trafikerat. Med start i april 2023, kommer Norwegian att flyga från Stockholm Skavsta Airport till Malaga och Alicante samt från Växjö Småland Airport till Malaga.

Veckans reflektion

Ja, nog har priserna för husbilskörandet påverkats alltid, både av beskattning och avdrivmedelspriser. Vi hejar på Husbilskampen förstås!

Missade du förra resenyheterna? Läs Julhygge, hållbar flyglinje och resmålet med mest nöjda besökare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev