Meny Stäng

Vett & etikett på flygresan och så campar vi i framtiden

Annons

Då var det måndag igen, och det betyder som vanligt att det vi serverar resenyheter här på FREEDOMtravel – korta nyheter från veckans pressmeddelanden inom resor, turism och camping. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ny marknadsplats och säkerhetskontroll invigda på Arlanda

Den 10 oktober invigdes Stockholm Arlanda Airports nya 11 000 kvadratmeter stora Marknadsplats och flygplatsens nya, snabbare säkerhetskontroll, med tal av Swedavias vd, Jonas Abrahamsson och Andreas Carlson, Sveriges infrastruktur- och bostadsminister. Utvecklingsarbetet, med en ny säkerhetskontroll och Marknadsplats är den största satsningen någonsin på Arlanda och bidrar till en markant förbättrad resenärsupplevelse för flygplatsens resenärer.

“Vett och etikett” på flygturen enligt svenskar

En ny undersökning från hotell- och resesöksajten momondo visar att svenskar har starka åsikter om vad som är – och inte är – socialt accepterat inför och under flygturen. Enligt undersökningen har 60 procent upplevt oacceptabla beteenden i såväl flygplan som på flygplatsen. Här nedan listar momondo några outtalade “vett & etikett”-regler som många svenskar skriver under på:

  • Vid säkerhetskontrollen är det snabba puckar som gäller. Men man ska inte vara för hetsig heller …
  • Ta inte upp flera säten för en tupplur – och se till att vakna upp om passageraren i sätet bredvid på flygplanet behöver komma ut.
  • Ta gärna av skorna under flygturen, men behåll strumporna på!
  • Undvik att spruta parfym, måla och fila naglar, plocka ögonbryn och styla håret ombord på flyget.
  • Nynna inte på dina favoritlåtar, och skratta inte högt åt bok eller film.
  • Luta gärna tillbaka sätet OM du frågar passageraren bakom dig, om det är en långdistansflygning eller om personen framför dig lutar tillbaka sätet.
  • Skippa tonfisk och ost som luktar fotsvett, på den medhavda mackan.
  • Den som sitter vid fönstret är den som har mandat över att styra huruvida det bjuds på utsikt eller skugga under flygresan.

I framtiden tillbringar camparna mer tid i fordonen

Allt fler svenska campare tillbringar längre tid i sina campingfordon. Det visar en undersökning från Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund (HRF). 2022 blev ett nytt rekordår med en ökning med 11 procent jämfört med året innan. Hur mycket bor camparna i sina fordon i dag jämfört med för fem år sedan? Hälften (44,7 procent) svarar ”något mer” eller ”betydligt mer”. I dag bor man i genomsnitt 30,2 nätter i sitt campingfordon per år. På frågan ”hur tror du att du kommer att campa framöver?” svarar 70 procent att omfattningen blir samma, men 27 procent) kommer campa mer.

Väggrepp på snö och is viktigast för bilister vid val av vinterdäck

När nya vinterdäck ska väljas till bilen tycker bilister att greppet på snö och is den viktigaste frågan. Det visar en undersökning som Kantar har gjort på uppdrag av Energimyndigheten och Däckbranschen, inom samverkan i Däckrazzia. 42 procent tyckte att väggreppet på snö och is var den viktigaste frågan. 30 procent angav resultat i däcktest. Prisets betydelse togs upp i en egen fråga. Här angav tre av fyra att priset är en av flera viktiga frågor. Endast ett fåtal angav att priset är den viktigaste frågan.

Flera nyheter på Tjolöholms slotts 36:e julmarknad

Under helgerna den 17 november till 3 december är det dags för den 36:e julmarknaden på Tjolöholms slott. Det är en av Sveriges största julmarknader som erbjuder en stämningsfull julupplevelse med allt från Christmas tea i slottet till underhållande uppträdanden och härliga möten med hantverkare och utställare. Årets julmarknad handlar om traditioner, hantverk, mat och stämningsfull musik. ”Nytt för i år är att vi kommer ha en musik- och matscen i Magasinet. Dessutom har vi fri entré för alla barn”, berättar Philippa Lindberg, Event Manager på Tjolöholms slott.

Tjolöholms slott i julskrud. Foto: Thomas Carlén

Vinter på Norrviken blir lekfullt och kontrastrikt

Vinter på Norrviken utanför Båstad blir i år färgstarkt och nytt. Temat för 2023 är ”Tidlöst -lekfull flirt med kontraster och nyanser”. Med lika delar magi, drömskt sceneri och musik bjuds besökaren in att bli en del av ljuset under en upplevelsepromenad. Vinter på Norrviken arrangeras 30 november-17 december, onsdag – söndag kl. 15-21.

Vinter på Norrviken. Foto: Anna Nyman

Veckans reflektion

Vett och etikett på flyget, ja, det blir förstås lite viktigt eftersom man sitter så nära varandra. Personligen kan jag tycka att det är jobbigt om folk dunkar hårt i ryggstödet med knän eller fötter – eller om barn gör det utan att deras föräldrar säger till. Har du några tankar om vett och etikett på flyget?

Missade du förra resenyheterna? Läs Sveriges bästa glass och Sveriges bästa ställplats

Prenumerera på vårt nyhetsbrev