Så, vart reser svenskarna i sommar egentligen? Och vilka nordiska roadtrips är mest populära? Det kan vi kanske svara på denna vecka. Det är måndag igen, och resenyheter på FREEDOMtravel!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Norwegian lanserar sex nya linjer

Norwegian lanserar hela sex nya linjer inför vintern 2024/2025. Från Stockholm Arlanda kommer man att trafikera den nya destinationen Hurghada i Egypten, samt Agadir i Marocko och Dubai. Från Göteborg Landvetter kommer Norwegian att trafikera Teneriffa, samt de nya destinationerna Hurghada i Egypten och Marrakech i Marocko.

Hit reser svenskarna i sommar

80 dagar innan avfärd börjar priserna att sjunka, för att sedan gå ner allt mer ju närmare man kommer. Det visar färsk statistik från Sistaminuten.se. Men det finns en brasklapp. Den enskilt största påverkande faktorn för huruvida det blir rusning efter resor eller ej är vädret. Billigast att resa är det innan skolorna slutar och efter att de har börjar igen. Maj, oktober och november är billiga resemånader. Topp 10 resmål i sommar:

 1. Kreta/Chania
 2. Antalya
 3. Mallorca
 4. Rhodos
 5. Barcelona
 6. Samos
 7. Larnaca
 8. Lefkas
 9. Split
 10. Burgas

Fler besöker SalzburgerLand – SAS öppnar direktlinje

Svenskar har fått upp ögonen för österrikiska SalzburgerLand på sommaren, med vandring, cykling och avkoppling. Mellan sommarsäsongen 2022 och 2023 ökade antalet svenska besökare med 7,6 procent. SAS lanserar nu en ny direktlinje mellan Köpenhamn och Salzburg. Redan förra sommaren lanserade Snälltåget direkttåg från Malmö till Österrike och i år fortsätter avgångarna från Malmö varje lördag kl 13.07, med ankomst till Salzburg dagen därpå.

Bergsvandring i Hochkönig-regionen. Foto: SalzburgerLand Tourismus

Nu presenteras konsten i ICEHOTEL 35

Icehotel fyller 35 år i vinter. Nu är den internationella designtävlingen avgjord, och av 114 ansökningar från 40 länder har juryn valt ut 27 konstnärer, från 13 länder. Skapandet av den säsongsöppna delen av hotellet påbörjas så fort snön har lagt sig. Då samlas konstnärerna traditionsenligt i Jukkasjärvi, för att tillsammans med byggteam, isproduktion, konstsupport och ett ljusteam skapa och designa det 3 000 kvadratmeter stora säsongshotellet helt skapat av snö och is.

Mest populära roadtrips i Norden

Husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter har i samarbete med Kantar Sifo undersökt vilka roadtrips i Norden som lockar allra mest. I topp, med 23 procent, hittar vi sträckan Trondheim – Bodö, som bjuder på enastående natur. Här är hela listan:

 1. Norska kustvägen (Kystriksveien): Norska kusten från Trondheim till Bodø, med fjordar och bergiga landskap (23 %).
 2. Norska Trollstigen (Trollstigvegen): Slingrande bergsväg genom Trollstigfjellet, med vyer och naturupplevelser (13 %).
 3. Svenska Höga Kusten-leden: Genom det dramatiska landskapet i Höga Kusten (11 %).
 4. Västkustvägen i Sverige: Från Göteborg till Strömstad, med fiskebyar och vacker skärgård (9 %).
 5. Norska Atlanthavsvägen (Atlanterhavsveien): Kustväg längs Norges västkust, med dramatiska vyer över Atlanten (9 %).
 6. Väg 17 genom Lappland: Genom Lappland, med vackra fjäll, skogar och vattendrag (7 %).
 7. Danska kustvägen: Runt Jylland och Fyn, med charmiga byar och historiska platser (7 %).
 8. Svenska Östersjövägen (E22): Längs Sveriges östkust från Malmö till Norrköping (4%).
 9. Finska Skärgårdsvägen: Genom Egentliga Finland, längs den vackra finska skärgården (2%).
Vackert vid Bodö i Norge

Hotels.com lanserar utmärkelsen ”Perfekta ställen 2024”

Hotels.com lanserar en utmärkelse som baseras på hur hotell behandlar sina gäster. Utmärkelsen är den första i sitt slag som lyfter fram hotell som rankas som topp 1 % i Hotels.coms-appen. Till skillnad från andra rankningar baseras “Perfekta ställen” på en datadriven metod som utvärderar hur hotellen behandlar sina gäster. Tillfrågade är cirka 1000 vuxna svenskar som reser och bor på hotell på fritiden. Här är några av hotellen på listan:

 • Hotel Chinzanso Tokyo, Tokyo, Japan
 • Ohla Barcelona, Barcelona, Spanien
 • Palácio Ludovice Wine Experience Hotel, Lisabon, Portugal
 • Hotel das Cataratas, Foz do Iguaçu, Brasilien
 • The Standard London, London, Storbritannien
 • Villa Dagmar, Stockholm, Sverige
 • The Wood Hotel, Skellefteå, Sverige
 • Hôtel Reisen, Stockholm, Sverige
 • Hotel Pigalle, Göteborg, Sverige
 • Ystad Saltsjöbad, Ystad, Sverige
Ystad Saltsjöbad, Ystad

Ny utställning på Sofiero slott

Säsongen 2024 kan Sofieros besökare gå på äventyr i fantasins förtrollade landskap, med Astrid Lindgrens verk som följeslagare. Den helt nyproducerade utställningen ”Astrid Lindgren – fantasins landskap” öppnar i Sofiero den 5 juni och pågår till 28 september. År 2020 fick Johan Egerkrans uppdraget att illustrera nyutgåvan av ”Mio min Mio”. I slottet visas flera av hans fantastiska bilder. Förutom utställningen i slottet, kan besökarna ta del av aktiviteter på samma tema i slottsparken.

Veckans reflektion

Kul att se en lista över populära roadrips! Att Norge och norra Sverige är populärt överraskar inte. Vi vill verkligen slå ett slag för Finland, som inte bara är fint utan också lite mindre trångt!

Missade du förra resenyheterna? Läs Semester-aktiviteter, fjällupplevelse och Sveriges 5-stjärniga campingar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev