Meny Stäng

Stopp för inrikesresor i sommar? – och semester för gosedjur

Annons

Nu flaggar myndigheterna för att reserestriktionerna inom landet kan bli kvar över sommaren. Några som däremot kan åka på ett fartfyllt semesteräventyr redan nu, det är gosedjuren! Här kommer veckans resenyheter.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Stena Line tutade för att hylla sjömän

Klockan 12 den 1 maj tutade alla Stena Lines fartyg för att uppmärksamma och hylla sjömän runt om i världen. Mer än 1,6 miljoner män och kvinnor arbetar för att hålla igång nödvändiga transporter under coronakrisen. Alla som jobbar ombord på båtar, men också i hamnar och med logistik, säkerställer att varor fortsätter komma fram i dessa kristider.

StenaLine

Lufthansa inför krav på munskydd

Från och med idag ber Lufthansa sina passagerare att bära ett munskydd som täcker mun och näsa. Munskyddet bör bäras under hela flygresan, samt på flygplatser när det inte är möjligt att hålla tillräckligt avstånd. Passagerarna ombeds ta med eget munskydd. Ett återanvändningsbart munskydd av tyg rekommenderas, men alla typer av skydd, inklusive en scarf, kan användas. Kravet gäller preliminärt till den 31 augusti 2020.

Det kan bli stopp för inrikesresor i sommar

Statsepidemiolog Anders Tegnell flaggar för att reserestriktionerna inom Sverige kan bli kvar över sommaren. Detta rapporterar flera medier. Att man vill hålla nere resandet beror på att det är stora skillnader i smittspridning inom landet. Dessutom vill man inte belasta sjukvården i regioner som inte klarar ett ökat tryck. För att resandet ska släppas fritt inom landet krävs att smittspridningen inom landet är någorlunda jämn.

bilar

Jönköpings kommun är bäst i Sverige på friluftsliv

Sedan 2010 utser Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening landets främsta friluftskommun. En ny vinnare utses årligen med hjälp av en enkätundersökning bland landets kommuner om deras arbete med friluftsliv. I år har Jönköping utsetts till vinnare och i motiveringen står bland annat att kommunen har en ny digital friluftsplan med tydlig koppling till friluftspolitiken.

Furuvik öppnar omsorgsfullt 16 maj

Den 16 maj kl. 11:00 öppnar Furuvik för säsongen, med ett begränsat antal platser per dag, nya städ- och hygienrutiner samt distanshållning. Årets nya familjeattraktion, berg- och dalbanan Draken, kommer att hållas öppen med begränsningar på 50 personer inom attraktionsområdet. Övriga åkattraktioner och spel på tivoliområdet hålls stängda tills vidare. Biljetter säljs endast online.

Junibacken öppnar – men bara för gosedjur

Junibacken har stängt för allmänheten sedan den 22 mars. Redan nu öppnar Junibacken igen – men bara för gosedjur. Alla barn som vill kan skicka in ett gosedjur för ett spännande äventyr som kommer att kunna följas digitalt. Alla gosedjur som skickas in får uppleva hela Junibacken med teater, Sagotåg, Villa Villekulla, Ture Sventon-utställning etc. Barnen kan följa sitt gosedjurs äventyr på Junibackens Instagramkonto och på YouTube. 

Veckans reflektion

Vi hoppas fortfarande på att man kan resa i Sverige i sommar, men om det inte går är det förstås bara att acceptera. Vi kommer följa myndigheternas råd när det gäller resor för att inte bidra till att förvärra situationen.

Missade du förra resenyheterna? Läs 36 miljarder i förlust, digital kunskap och ”fågölskådning”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev