Meny Stäng

Fakta om Tyskland – 30 saker du (kanske) inte visste

Fakta om Tyskland och Tyskland som är det näst största landet i Europa med hela 82 miljoner invånare, (2019) och som har haft handel med Sverige sedan 1100-talet. Tyskland är ett omtyckt land i Sverige och ett land som många semestrar i eller passerar på sin semester till Sydeuropa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fakta om Tyskland

Tyskland har 16 förbundsländer (delstater) och är en förbundsrepublik. Här hittar du mer än 20 000 slott och borgar samt många vackra slottsparker som de är väldigt kända för. Tyskland har nio grannländer: Danmark, Polen Tjeckien, Österrike Schweiz, Frankrike, Belgien, Luxemburg och Holland.

Som många vet så kommer bilarna BMW, Audi och Mercedes från Tyskland. Intressant fakta om Tyskland är att de är med i Nato från 1955 och EU sedan 1 januari 1958, och att de älskar korv och öl. Vad är då “saker man inte riktigt vet om Tyskland”? Vi hoppas komma med några överraskningar.

1. Adidas och Puma från Tyskland

Bröderna Dassler från Herzogenaurach i östra Tyskland blev ovänner efter 2:a världskriget och gick skilda vägar. De öppnade varsitt företag. Adolf Adi Dassler startade Adidas, och hans bror Rudolf Dassler startade Puma. Inte illa av två bröder!

Fakta om Tyskland

2. Boktryckaren Gutenberg

Johannes Gutenberg från Mainz var uppfinnaren av boktryckarkonsten och den första boken redan i mitten av 1400-talet. Hans mest kända verk Mazarinbibeln gjordes mellan 1455-1458, och jag skriver nu i ett program i WordPress som heter Gutenberg. Ganska häftigt!

Fakta om Tyskland

3. Bröderna Grimms alla sagor

Bröderna Jakob och Wilhelm Grimm står för Grimms sagor vilket är ett fint bidrag från Tyskland. Rapunzel, Snövit och de sju dvärgarna, Hans och Greta, Mästerkatten i stövlarna, Askungen, Törnrosa och många många fler.

Fakta om Tyskland

4. Sony Walkman från Tyskland

Uppfinnaren Andreas Pavel från Brandenburg an der Havel tog 1977 patent på en bärbar bandspelare med öronsnäckor som han kallade “Stereobelt”. Sony gjorde en egen Walkman och de var i tvist många år om patentet innan de betalade Andreas miljonbelopp.

5. Världens längsta ölbord

I början av augusti, runt den 3 – 5 arrangeras ett 2,2 km långt ölbord i Berlin. Längs Karl-Marx allee kan du dricka öl från 340 utställare under flera dagar under den stora gatufesten. Det här är helt galet och ett såååå roligt påhitt! Hick!

Fakta om Tyskland

6. Berlin har cirka 1700 broar

Berlin har fler broar än Venedig, Amsterdam och Stockholm tillsammans. Helt galet! Se k-märkta järnvägsbron Liesenbrücke som byggdes 1890, vackra Oberbaum Bridge med anor från 1732, Schlossbrücke (slottsbron) från 1821 över floden Spree och hundratals till.

Fakta om Tyskland
Oberbaum Bridge

7. Inga straff för att rymma

Det är en grundläggande instinkt att vara fri, och därför finns inget straff om du rymmer från ett fängelse i Tyskland.

8. Söndagar är stängt i Tyskland

Söndagen är en tyst och lugn dag i Tyskland, och allt är stängt. Starta inte en gräsklippare, spika inte upp en hylla. Här pratar vi “Ruhetag” eller tyst dag.

9. Världens smalaste gata

I staden Reutlingen söder om Stuttgart hittar du världens smalaste gata. Gatan Spreuerhofstrasse är bara 31 cm på sin smalaste punkt.

10. Flest djurparker i världen

Tyskland har hela 400 djurparker och tyskarna älskar sina parker. Dresdens zoo (1861) är ett av Tysklands äldsta zoon och ligger i östra Tyskland vid gränsen till Tjeckien.

11. Julgranen från Tyskland

Julgran, eller Tannenbaum på tyska, härstammar från 1400-talet då man tog in en gran i de finare familjerna. Tyskarna gjorde pappersrosor, sötsaker och äpplen som de hängde i trädet. Den kända Låten “O Tannenbaum” (Oh Chistmas tree) publicerades 1824.

12. Några tyska uppfinningar

 • Aspirin började tillverkningen 1899 efter forskning av Karl Jacob Löwig.
 • Drycken Fanta utvecklades 1940 av doktor Schetelig, chefskemist på Coca-Colas tyska dotterbolag, för att smakämnena i Coca-Cola inte fanns i Tyskland under andra världskriget.
 • Handboll kom från Tyskland.
 • Hans Riegel skapade Haribogodiset gummibjörnarna.
 • Urmakaren Peter Henlein skapade fickuret år 1504.
Fakta om Tyskland

13. Äldsta puben sedan 1332

I Stralsund i norra Tyskland hittar du puben Zum Fahre, som förmodligen är Tysklands äldsta pub och troligen en av de äldtsa pubarna i Europa. Drick ölen med omsorg.

Fakta om Tyskland

14. 5000 ölsorter finns i Tyskland

I Tyskland hittar du 1300 bryggerier till all denna öl. Undrar om det finns någon som har provsmakat alla?

Öl i Tyskland

15. Oktoberfesten är världens största folkfest

Oktoberfest i Tyskland är världens största folkfest och varar i 16 dagar. Den börjar runt cirka 20 september och pågår till cirka 5 oktober. Oktoberfest har arrangerats i München ända sedan år 1810. Liknande ölfester hålls i många andra tyska städer.

Fakta om Tyskland

16. Klassisk musik från Tyskland

Vad sägs om Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart och Ludwig von Beethoven? Vilka idoler för hela världen!

17. 37 Nobelpriser till Tyskland

Tyskland har fått många fina utmärkelser inom allt från fredspriser, litteratur, kemi, fysik, matematik och allt man kan tänka sig. Ett stort grattis till alla de här fantastiska människorna!

18. Två vinster i Eurovision

När Eurovision Song Contest startade var det 7 bidrag 1957 i Lugano i Schweiz, och Tyskland bidrog med ett av dem. Tyskland har vunnit två gånger, en gång 1982 med “Ein Bisschen Freiden” och en gång 2010 med “Satellite”.

Fakta om Tyskland

19. 1000 olika korvar i Tyskland

Vi känner till korvar som Bratwurst, Knackwurst och blodkorven Blutwurst. Currywurst är den mest gångbara i Tyskland och närmare 800 miljoner av dessa korvar konsumeras i Tyskland varje år.

Korv i Tyskland

20. Levi Strauss jeans

Från Buttenheim i Tyskland kommer jeansmakaren Levi Strauss, eller som han hette innan han flyttade till USA, Löb Strauss. Man måste säga att det gick riktigt bra för Löb, och det finns ett museum i Bayern om hans historia om du har vägarna förbi under din resa i Tyskland.

Fakta om Tyskland

21. The Beatles i Tyskland

Beatles var i början av sin karriär i Red Light Distrikt och Reeperbahn i Hamburg som väldigt väldigt unga. De hade nästan 300 spelningar mellan 1960-1962 i Hamburg innan de åkte tillbaka till England och slog igenom.

Beatles i Tyskland

22. Världens äldsta snabbmat

Wurstkuchl eller Regenburg korvkök i Tyskland 90 km sydost om Nürnberg, är världens äldsta snabbmatsrestaurang från 1146 e.Kr. Det är 350 år före man upptäckte Amerika.

Fakta om tyskland

23. Unesco världsarv i Tyskland är 51 st 2021

Här finns hela 51 UNESCO världsarv i Tyskland (2021), och jag (Peter) vill se dem alla! Du hittar extra många i Berlin, Dresden och Trier.

Unesco Tyskland

24. 309 Michelinrestauranger

Här finns hela 309 Michelinstjärnor fördelat på 261 restauranger (2019) tätt efter Frankrike. Prisnivån är lägre än i Sverige så passa på!

Michelin Tyskland

25. Tysklands äldsta bryggeri

Weihenstephaner är världens äldsta bryggeri från år 1040. Bryggeriet ligger i Freising norr om München och är känt för sin veteöl Weihenstephaner Hefeweissbier.

Fakta om Tyskland

26. Optiska ögonlinser

Ögonläkaren Adolf Fick (1852-1937) uppfann de första optiska kontaktlinserna 1888.

27. Världens största zoo

I Berlin ligger Zoologischer Garten som har hela 14 000 olika djur och över 1500 olika arter. Berlin zoo från 1844 är Tysklands äldsta zoo, och är även det största i världen. Välkommen!

28. Det kända vita vinet

Från vackra Moseldalen i förbundslandet Rheinland-Pfalz i sydvästra Tyskland kommer det världsberömda vita Moselvinet. Vinet har verkligen satt Tyskland på kartan långt utanför Europas gränser.

Fakta om Tyskland

29. Sommartid från Tyskland 1916

För att spara energi under första världskriget 1916 så införde Tyskland sommartid (DST), och det står sig ännu. Nu vet du vart sommartiden kommer ifrån!

30. Greven och luftskeppet

Zeppelinaren är uppkallad efter den tyske greven Ferdinand von Zeppelin. Den 2 juli år 1900 togs den första 128 meter långa zeppelinaren LZ 1 upp i luften.

Överraskande fakta om Tyskland?

Har vi överraskat dig eller var det lite spännande fakta om Tyskland som du inte visste? Du kanske har några saker som vi inte vet och som du kan bjuda på?

Peter & Helena i Trier

Mer intressant fakta om Tyskland

 • Flagga: Flaggan har liggande tre horisontella band, och börjar högst upp med svart, rött och nederst guld. Du kan också se flaggan med Tysklands statsvapen i och det är en svart fågel (typ örn) med utfällda vingar med röd näbb och röda klor.
 • Unesco världsarv 2020: 46 stycken
 • Nobelpriser: 37 stycken
Peter & Helena i Timmendorfer strand

Tyskland Fakta

 • Huvudstad: Berlin
 • Folkmängd: 82 miljoner
 • Officielt språk: Tyska
 • Valuta: Euro
 • Religion: Kristendom (protestantism och katolicism)
 • Prisläge: Lite billigare än Sverige
 • Nationalrätt: Sauerbraten
 • Nationalhelgon: Bonifatius
 • Nationalfågel: Vit stork
 • Nationalsång: Deutschandlied

Information om Tyskland för dig som letar destinationer

Vi har en webbsida om destinationer och vad man kan göra som heter Resa till Tyskland – guide till tysklands bästa resmål eller Ställplatser och campingar i Tyskland

Mer roliga fakta

Många roliga fakta som du (kanske) inte visste?. Klicka på bilden!
Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev