Meny Stäng

Trier i Moseldalen – Tysklands äldsta stad

Annons

Trier är Tysklands äldsta stad och ligger i Moseldalen (Rheinland-Pfalz), nära gränsen till Luxemburg. Den här staden har varit en viktig romarstad och bjuder på imponerande romerska monument i form av romerska bad, en amfiteater och en romersk bro som fortfarande används. Det är inte konstigt att många av byggnaderna i den här staden har tagits upp på UNESCO:s världsarvslista.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Trier – Tysklands äldsta stad

Området där Trier idag ligger i sydvästra Tyskland, beboddes från början av kelter, och man kan arkeologiskt dokumentera att människor har bott här i 7000 år. Runt år 50 före Kristus erövrades området av romarna, under ledning av Julius Caesar. Det dröjde sedan till år 16 f.Kr, då den romerske kejsaren Augustus grundade staden Trier ”Colonia Augusta Treverorum” (Augustus stad i Trevernas land) som den hette då.

Trier är en väldigt charmig stad att vara i, och tillsammans med all historia gör den helt unik som Tysklands äldsta stad. Trier ligger vackert längs Mosel, och vinrankorna som klättrar på skifferkullarna ramar in stadens charm. Här finns också den Romerska vinvägen (Römische Weinstrasse).

Trier byggdes upp fram till år 275, tills det förstördes av germanska folket Alemannerna, som ville åt staden. Den förste kristne kejsaren Konstantin den store, tog tillbaka staden och år 300 och byggde upp den igen. Trier blev ”det andra Rom” och den största residensstaden norr om Alperna.

Romare

Trèves

Trier har också varit franskt efter att 1794, tog franska revolutionstrupper över staden, och förstörde massor av de gamla byggnadsverken. Trier blev Trèves och stadsborna blev franska medborgare. Krig har förstört många vackra platser i världen, men Trier har fortfarande en hel del att visa upp. Idag är alla de romerska monumenten, tillsammans med två av stadens kyrkor (9 stycken sammanlagt) upptagna på UNESCO:s lista över världsarv.

Trier i Moseldalen - Tysklands äldsta stad
Trier i Moseldalen – Tysklands äldsta stad

Porta Nigra

Trier är fylld av romerska monument, och om man anstränger sig lite kan man försöka föreställa sig hur livet tedde sig här en gång i tiden. Ett av de första monumenten man lägger märke till är ”Porta Nigra”, den svarta porten, och den enda av stadens ursprungligen fyra stadsportar som finns kvar. Man kan gå upp i porten, där man också har fin utsikt över Trier. Här mötte vi för övrigt en romare som hälsade med ”Salve” (det vill säga ”Goddag” på latin) …

Porta nigra (svart grind) har överlevt och stadsporten har varit med om mycket genom åren. Porten är byggd av sandsten år 170 efter Kristus med väldigt stora block, som man slog järnklammer emellan för att hålla ihop blocken.

Under åren har man dragit ut dessa för att använda till andra byggnader, precis som på Colloseum i Rom. Man har också plundrat fasaderna på marmor för att bygga på andra platser, och det är helt otroligt att den står kvar efter 2000 år.

Porta Nigra - svarta porten

Simeon

Runt år 1028-1035 bodde en grekisk munk som hette Simeon här. Efter hans död byggde man Simeonstiftsklostret för att hedra honom bredvid Port Nigra. Man tog ett beslut att rädda porten och byggde om den som en kyrka, med kyrktorn och allt. 800 år senare kom Napoleon Bonaparte 1802 och upplöste alla kyrkor och kloster. Han beordrade att Porta Nigra skulle omvandlas tillbaka i dess ursprungliga form och det verkställdes. 1986 utsågs Porta Nigra att hamna på Unescos världsarvlista.

Stadsportarna

Romarna byggde fyra stadsportar i varje riktning med stadsmurar emellan. Porta Nigra på Porta-Nigra-Platz (black Gate) var den norra porten, och mittemot den södra Porta Media (Middle Gate). I öster fanns Porta Alba (White Gate) och i motsatt riktning i väst fanns Porta Inclyta (Famous Gate). Här byggde de också Romarbron över Moselfloden, som idag är Tysklands äldsta bro med samma pelare från år 150 efter Kristus.

Trier Tyskland
Utsikt från den romerska stadsporten längs Simeonstrasse

Kaiserthermen och Barbarathermen

De riktigt stora romerska badanläggningarna kallades kejsartermer och de mindre termer Balnea. Romarna gillade att bada, och för 1600 år sedan byggde de ett av de mest imponerande badhusen i världen. Barbarathermen (Südallee) byggdes runt år 200 och var det största efter baden Bara Caracallas och Diocletianus bad i Rom.

I slutet av år 200 byggdes sedan Kaiserthermen längs Weimarer Alle. Det stora badet som ser ut som en borg är lika stort som en opera. Det fanns fyra torn som idag är ruiner och 19 meter höga och var en del av stadsmuren.

Kaiserthermen

Tornen var också en sorts pannrum för att värma vattnet till de tre halcirkulära baden i Kaiserthermen. Här kunde romarna bada i varma och kalla bad, få massage och olika behandlingar, ägna sig åt sport eller kanske göra affärer. För romarna var det här en social mötesplats. Vi var allra mest imponerande av de oändligt långa servicetunnlarna under jord, som aldrig tycktes ta slut. De här ingår också i UNESCOS världsarvslista.

Gångar imperial baths
Gångar Trier

Amfiteatern i Trier

En romersk stad med självaktning måste förstås ha en amfiteater! Teatern byggdes under år 200 efter Kristus och är nummer tio på de största av 70 romerska amfiteatrar i världen. Amfiteatern var väldigt hög runt om och var en del av stadsmuren till Trier.

Teatern i Trier hade plats för 20 000 sittande åskådare och här genomförde man grymma gladiatorspel som oftast slutade med någons död. Man kan gå ner under jorden där man höll både gladiatorer och vilda exotiska djur, som lejon och tigrar. Amfiteatern ingår i UNESCOS världsarvslista och finns på Olewiger Str. 25. Lite skönt är det ju att man inte levde på den tiden …

Amfiteater Trier
Trier Amfiteater

Römerbrücke

Den romerska bron Römerbrücke i Trier är den äldsta bron i hela Tyskland. Pelarna är från år 144-152 efter Kristus, medan valven är byggda på 1700-talet efter många krig. Vi körde på den här bron med husbilen. Fascinerande att köra på en så gammal bro! Bron ingår självklart i UNESCOS världsarvslista och ligger på slutet av Karl Marx Strasse.

Bro Trier

Katedral S:t Peter och Liebfrauenkirche

St Peters katedral (Trier Katedralen) är Tysklands äldsta kyrka. Runt år 300 efter Kristus fanns här fyra kyrkor ihop som en H-form med ett dopkapell i mitten. På katedraltorget hittar du en av de största byggnaderna i från romarriket. Alla krig och plundringar, bränder och dåligt underlag har gjort att det har blivit många renoveringar under alla år och ligger på Liebfrauenstrasse 12

Vårfrukyrkan (Church of Our Lady) sitter ihop, och är den tidigaste gotiska kyrkan i Tyskland. Kyrkorna är imponerande och ett kulturellt och arkitektoniskt mästerverk, och är båda upptagna på UNESCO:s världsarvslista.

katedral Trier
Trier katedral

Konstantinbasilikan

Den kejserliga palatsaulan byggdes först år 100 e.Kr men byggdes större på 300-talet av Kontantin den store. Den enormt stora Basilikan hade som ändamål att vara en mottagningshall, representation för romerska kejsare.

Här visade man upp en imponerade byggkonst även utanför Rom. Det fanns golvvärme  och väggarna var dekorerade med marmor. Konstantinbasilikan (Aula Palatina)är en del av UNESCOS världsarvslista och ligger på Konstantinpl. 10.

Konstatinbasilikan

Electoral Palace

Precis bredvid stadens basilika (ja, det finns många kyrkor i den här staden!) finns ett vackert rokokopalats (valpalatset). Det är från 1600- och 1700-talet med namnet Electoral Palace (Willy Brandt Platz 3), som anses som en av de vackraste rokokopalaten världen.

Palatset har stått här sedan 400-talet och sitter ihop med basilikan, men byggdes om till just rokokopalats och är idag statligt kontor. Här finns också en riktigt vacker slottsträdgård.

Slottsträdgård Trier
Trier slottsträdgård

Karl Marx födelsestad

Karl Marx föddes i Trier år 1818 på Brückenstrasse 10. Efter studenten flyttade han till först Bonn och sedan Berlin för att läsa juridik. Efter en tid intresserade han sig för olika filosofiska läror och hann bland annat arbeta som journalist och flytta runt mellan flera olika länder innan han 1848 gav ut ”Det kommunistiska manifestet”.

Karl Marx staty

Just i år (2018) arrangeras ett speciellt Marx-år i Trier med ett flertal olika utställningar. Det museum som däremot alltid kan besökas är Marx hus, där Karl Marx växte upp och bodde med sina föräldrar tills han tog studenten och flyttade till Bonn.

Marx hus
Karl Marx

Båtturer på Moselfloden

Ett vanligt nöje vid Mosel-floden är att glida runt på olika båtturer. Vi tog en entimmes tur från Trier, som bland annat gick under stadens tre broar. Skönt att sitta ner en liten stund efter allt traskande bland sevärdheter, och ta några vackra bilder på det fantastiska landskapet!

Romerska bron Mosel
Under den romerska bron Römerbrücke förstås!
Båt Moselfloden
Möte på Moselfloden
Våffla på båt
Våffla med sylt och grädde i restaurangen

Se mer i Trier

Vi har varken hunnit se eller kunnat skriva om allt man kan se i Trier. Hela staden är full av sevärdheter som Petrusbrunnen och Judengasse. Här är ytterligare några saker att se:

 • Igerpelaren (Igeler Säule) är det sista av de nio världsarven. Detta är ett bildsmyckat romerskt gravmonument från år 200 efter Kristus och är 23 meter högt.
 • Det finns tre torn från 1100-talet i Trier. Tornen Jerusalem, Frankenturmen och Dreiköningenhaus.
 • Rheinischen Landesmuseum visar upp gamla utgrävningarna inne i ett museum.
 • Steipe är en landmärkesbyggnad och ligger i hörnet på Hauptmarkt, och här ligger också Tysklands äldsta apotek.
Torget Hauptmarkt

På en ställplats i Trier

Reisemobilpark Treviris är en ställplats som vi valde och vi kom med just en husbil som är i utkanten av stan. Härifrån kan man gå (en lite längre promenad), cykla eller ta buss in till stan. Ställplatsen är stor och fin, och automatiserad.

Man får ett kort när man åker in, och om man och om man vill ha el laddar man extra pengar på kortet. När man ska åka ut låter man maskinen läsa av kortet, och så betalar man för den tid man stått på platsen. Precis intill ligger en camping, för den som föredrar det.

Ställplats Trier

Se mer i Tyskland

Det finns förstås mycket mer att se och upptäcka runt om i Tyskland. Om du reser runt hittar du här ytterligare några platser att besöka:

 • Traben-Trarbach bjuder på goda viner, härliga båtturer och gröna campingar.
 • Burg Hohenzollern är en gammal borg som ligger dramatiskt mitt på ett högt berg.
Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Fakta om Trier i Moseldalen

 • Land: Tyskland
 • Språk: Tyska (en del pratar också engelska)
 • Valuta: Euro
 • Prisläge: Lite billigare än Sverige
 • Invånare: Trier 110 000 (2017)
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • Religion: Kristendom
 • El: Som Sverige
 • Vatten: drickbart
 • Turistbyrå: An der Porta Nigra, Einbahnstrasse 60, Trier.

Resa till Trier

 • Flyg med Ryan Air till Frankfurt Hahn och hyr bil på plats.
 • Buss från Frankfurt Hahn till Trier som kostar ca 6 euro (2018) och drygt 1 h.
 • Bil från Luxemburg A1 och sväng av väg 51 mot trier ca 40 min
 • Bil från Frankfurt am Main B50 2 h 15 min
 • Bil från Stuttgart A8 3 h 20 min

Mat och dryck

Det franska köket gjorde sitt intrång tidigt i Trier. Prova på en vingård med mat och viner på samma gång. Överallt i Trier kan du hitta restauranger med internationell standard med viner från Mosel, Saar och Ruwer. 

Vin- och gourmetfestivalen Mosel WeinKulturZeit håller på i en månad varje år, och det dukas upp med det allra bästa från trakten. Maj till juni njuter du av den vita sparrisen med alla olika recept.

 • Restaurangen Becker’s på Olewiger Str. 206 med två Michelinstjärnor.
 • Kartoffel Restaurant Kiste på Fahrstrasse 13-14 och har tysk mat.
 • Restaurant brasserie på Fleischstrasse 12 och har tysk-fransk mat.
 • Lidl på Verteilerring 1. Ligger på den norra sidan av stan lite längre bort än Porta-Nigra.
 • Lidl på Hornstrasse 23.Ligger på andra sidan römerbrücke bron sett från centrum.

Boende i Trier

 • Mercure Hotel Trier Porta nigra på Porta-Nigra-Platz 1
 • Park Plaza Trier på Nikolaus-Koch-Platz 1
 • Booking.com har många olika prislägen

Ställplats och camping

 • Campingpark Treviris ligger precis intill på Luxemburger Str. 81 för husvagn och andra sätt att campa, och alla priser hittar du i länken.
 • Reisemobilpark Treviris är en ställplats som vi valde och vi kom med just en husbil som är i utkanten av stan. Härifrån kan man gå (en lite längre promenad), cykla eller ta buss in till stan. Ställplatsen är stor och fin, och automatiserad.

Shopping i Trier

 • Trier Galerie på Fleischstrasse 62. Ligger mitt i centum.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev