Meny Stäng

Fakta om Estland – 30 saker du (kanske) inte visste

Här kommer fakta om Estland – 30 saker du (kanske) inte visste om landet. Estland är känt som det sjungande landet och med den vackra huvudstaden Tallinn. Är det slut där? Nää! Här finns ett fängelse under vattnet, här står världens största tall, här slog Sverige ryssen i Narva och här finns världens högsta tak i en pub. Nu åker vi!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fakta om Estland

Estland har först två landsgrannar: Lettland i söder och Ryssland i öst. Sedan finns det också två vattengrannar: Finland i norr och Sverige i väst. Estland är både med i EU och Nato för att garantera sin säkerhet från Ryssland. Här finns också den sista platsen i Europa där kvinnorna bestämmer och åker motorcykel med sidovagn i folkdräkt. Här kommer fakta om Estland!

1. Johannes Kotkas vann många brottningsmatcher

Johannes Kotkas från Estland har vunnit tre EM-guld i grekisk-romesk brottning, 1938 Tallinn, 1939 Oslo och 1947 Prag samt OS-guld 1952 Helsingfors och VM silver 1953 Neapel. 

Fakta om Estland

2. Det finns många kvinnor i öst

Det går 116 kvinnor på 100 män i Estland. Är det för få kvinnor i ditt land du lever i, då vet du vad du ska åka om du är intresserad av kvinnofolk.

Fakta om Estland

3. Estniska schackmästaren Paul Keres tillhörde världseliten

Den otroligt populära schackmästaren Paul Keres (1916-1975) gick bort 1975. Fler än 100 000 personer deltog vid begravningen. WOW!

Fakta om Estland
Helena och Paul Keres i Narva

4. Vid Rummu stenbrott finns ett sjunket sovjetiskt fängelse

Rummu stenbrott är ett mycket annorlunda sol- och badparadis, där den som vill kan simma eller dyka runt ett sjunket sovjetiskt fängelse. Det kristallklara och grönskimrande vattnet har förvandlat platsen till ett undervattensmueum och semesterparadis.

I stenbrottet bröt sovjetiska fångar kalksten. Estland blev självständigt 1991 och då stängdes all sovjetisk verksamhet ner, och man stängde av pumparna som höll undan grundvattnet. Vattnet steg så fort att man inte hann flytta varken byggnad eller till exempel grävmaskin.

Fakta om Estland

5. Det finns mycket naturskyddad skog i Estland

Hela 18 procent av Estland består av skyddad natur och de har även sex stora nationalparker:

  • Lahemaa nationalpark med herrgårdar och vildmark
  • Soomaa nationalpark med våtmarker, kanot och myr-upplevelser
  • Matsalu nationalpark med fåglar och natur
  • Vilsandi nationalpark med fyr, sälar och orkidéer
  • Karula med 40 små gömda sjöar i sin vackra natur
  • Alutaguse är en ny nationalpark i barskog och myr

6. Sporten kiiking kommer från Estland

Estländaren Ado Kosk uppfann sporten “kiiking” 1996. Sporten innebär en stor gunga som kan rotera 360 grader. Nya utmaningar när du besöker landet.

Fakta om Estland

7. En hel ö där kvinnorna bestämmer

Kynö eller Kihnu som ön heter på estniska är skyddat av Unesco som ett immateriellt kulturarv. Här åker damerna motorcykel med sidovagn i folkdräkter och innehar alla viktiga tjänster. Kynö kallas den sista ön i Europa som är ett matriarkat. 

Det startade med att männen var sjömän och arbetare, som till exempel hämtade sten från havsbotten som de sålde till St. Petersburg och andra städer. När männen var borta många månader i taget var kvinnorna tvungna att fatta viktiga beslut, och detta består än idag.

Vårt besök på Kynö

8. Svenska skyltar i Narva

Sverige har stridit mot ryssen i Narva, vid gränsen till Ryssland, och vunnit. Här har vi den stora borgen Hermannsborg med tornet långe Hermann, det svenska lejonet i koppar och bastionen Victoria. När skyltar förklarar sevärdheter så står det på estniska, ryska och svenska. Häftigt va?

Fakta om Estland

9. 600 år av svensk historia på Dagö

Mellan 1200 -1781 bodde svenska bönder på öarna i Östersjön i Estland. Det fanns 80 byar med flera tusen svenskar Dagö (Hiiumaa), där man fortfarande idag hittar svenska kyrkan i byn Rootsi (som betyder Sverige). Byn Röicks, eller Reigi som den heter på estniska, var estlandssvenskarnas centrum fram till år 1781.

Fakta om Estland
Svenska kyrkan i Estland som vi besökte 2019

10. Estland är ett väldigt digitalt land med rak skatt

Estland var det första landet i världen som höll en valkampanj via nätet 2005. Cirka 98 procent av banktransaktionerna sker via internet och nio av tio inkomstdeklarationer lämnas elektroniskt. En annan intressant sak är att landet 1994 införde en rak 26-procentig skatt för alla medborgare. Lettland och Litauen hakade på och har samma raka system.

11. Estland har 2 självständighetsdagar

Estland blev självständigt från Ryssland den 24 februari 1918 och återigen den 20 augusti 1991 efter 51 års ockupation. Det är bara att fira 2 gånger varje år!

Fakta om Estland

12. Många meteoritkratrar i Estland

Estland har de högsta antalet meteorkratrar i världen per km2. Kratern Kaali på ön Ösel är en av de mest kända. För ungefär 7500 år sedan föll en meteorit ner på ön Ösel i Estland, och den bildade en krater som är 110 meter bred och 22 meter djup. Dessutom bildades åtta mindre kratar runt området.

13. Estland blev svenskt år 1561

En kraftmätning mellan Ryssland, Danmark, Sverige och Polen–Litauen resulterade i att Estlands ridderskap jämte Tallinn 1561 gav sig under Sverige.

Fakta om Estland

14. 1781 deporterades estlandssvenskarna till Ukraina

Tiderna blev sämre och Kataina II från Sovjetunionen som styrde i Estland skickade iväg alla tusentals svenskar till Ukraina. De fick vandra till Ukraina, till en ny svenskby, och väldigt många dog på vägen. Svenskbyn finns forfarande kvar i Ukraina.

15. Kanontornet ”Keik in the kök” finns i Tallinn

På medeltidens 1400-tal byggdes ett av tornen in i stadsmurarna i Tallinn, och detta blev något alldeles extra. Vad sägs om fyra meter tjocka murar, 38 meter högt och 17 meter i diameter? Ryktet sa att man kunde kika in i sina fienders kök – “Kiek in de kök”.

Fakta om Estland

16. Världens största tall finns i Estland

Sydost om Tartu i östra Estland på en plats som heter Ootsipalu i Pölva län står världens högsta tall med hela 46,60 meter. Tallen ingår i släktet Pinus Silvestris, vilka kan bli mer än 700 år. 

17. Estland vinnare i sporten ”Wife carrying”

Wife Carrying World Championships vanns av Estland 11 år i rad mellan 1998 och 2008. De hittade en egen teknik som kallas “Estonian Carry”, att springa med partnern på axlarna. Grymt!

Fakta om Estland

18. Hjälten Kalevipoegs äventyr

Frihetskrigsmonumentet står vid floden Emajögi i Tartu längs strandpromenaden Vabaduse puiestee. Sagan om sonen till Kalev som hade övermänsklig styrka är ett nationellt epos i Estland. Det publicerades första gången 1857–1861 och samlades i bokform 1862.

19. Maiasmokk café öppnade år 1864

Estlands äldsta kafé hittar du på Pikk 16 i Tallinn. Interiören i butiken har varit likadan i 150 år, och ska du uppleva den gamla goda tiden med härliga bakelser, så missa inte den här pärlan i Tallinn.

Fakta om Estland

20. Rocca al Mare är Estlands Skansen

Vill du strosa bland väderkvarnar och småhus? Friluftsmuseet Rocca al Mare, i Koplibukten 30 min från Tallinn, bjuder på det gamla Estland för hela familjen . Överallt finns hus med halmtak som du kan ta del av och som är en konst av det gamla hantverksyrket.

21. Estlands flagga skapades år 1881

Färgen blå på den estniska flaggan representerar landets himmel, sjö och sjöar. Färgen svart symboliserar de sorger som folket i landet måste uppleva i flera år. Färgen vit representerar landets önskan om frihet, liksom snön i Estland.

Fakta om Estland

22. Ilon Wikland kommer från Estland

Ilon Wikland har illustrerat de flesta av Astrid Lindgrens barnböcker och är född 1930 i Tartu (Dorpat), och uppväxt i Haapsalu. Ilon (Maire Ilon Pääbo) kom till Sverige som 14-årig under andra världskriget. När man strosar runt i Haapsalu, där hon växte upp, förstår man var hon hittade sin inspiration till Bullerbybarnen och andra barnböcker. Den som vill kan besöka museet ”Ilon’s wonderland”.

23. Estland har många supermodeller

Estland har flest supermodeller per capita i hela världen. Vad sägs om 74 stycken snyggingar på en miljon människor? Carmen Kass, Karmen Pedaru och Elisabeth Erm är några av de vackra tjejerna från Estland.

Fakta om Estland

24. Puben med världens högsta tak

Puben Püssirohukelder ligger vid sluttningen till Domberget i Tartu, och är puben med världens högsta tak. Puben är listad av Guinness rekordbok till 10,2 meter hög. Från början var byggnaden en krutkällare, från 1767.

25. Världens mest spa-täta stad finns i Estland

Staden Kuressaare på Ösel är världens mest spa-täta stad med en spa-plats per 10 invånare. Det måste bli svårt att välja rätt?

Fakta om Estland

26. Universitetet i Tartu var Sveriges andra universitet

Tartu Universitet i staden Tartu, var Sveriges andra universitet efter Uppsala. Det grundades år 1632 av den svenska kungen Gustav II Adolf och Johan Skytte. Det här fina monumentet av Johan Skytte finns på Domberget i Tartu.

27. Sjön Parikas hjärtsjö

Den otroligt charmiga hjärtformade sjön finns i Viljandi län. Det finns träspångar runt sjön så att du kan promenera runt, innan du kanske vill ta ditt kärleksbad.

Fakta om Estland

28. Skype uppfanns i Estland

Skype uppfanns i Estland och internet är en stor del av landets infrastruktur. Wifi accesspunkter finns över hela Estland och till och med i djupaste skogarna. Vi vet, vi har varit där och det var aldrig problem!

29. Estniska befolkningen bevarar den svenska historien

Korsberget på Dagö var den sista platsen som svenskarna bad på innan de lämnade Estland 1781. Människor kommer hela tiden till denna plats och hela skogen är full av kors. Man ska göra ett kors av grenar när man kommer hit. Man blir tårögd som svensk på denna minnesplats. Helt fantastiskt! 

Fakta om Estland

30. Sångarfältet i Tallinn har världens största kör

Under Tallinns sång- och visfestival, som går av stapeln vart femte år, körar 30 000 amatörer. Här samlas 100 000 personer och 10 000 i folkdräkt. Nästa gång är år 2024, lägg det året på minnet! Scenen byggdes 1959 och sång enar landet. Mäktigt! Estland kallas ibland den sjungande nationen och har världens största samling av inspelade folksånger, runt 133 000.

Fakta om Estland
Jägalafallet

Mer intressant Fakta om Estland

Estlands nationalrätt är surkålsgryta

Estland har 4 UNESCO världsarv: Gamla stan i Tallinn, 3 platser med Struves meridianbåge med mätpunkterna Dorpat, Katko och Woibifer

Estland vann Eurovision Song Contest år 2001 med Tanel Padar och Dave Benton och låten everybody.

Hela 78 % anser att religion inte spelar någon roll för esterna, för de klarar sig ändå. Ateist-javisst!

Estlands nationalsång som heter Mu isamaa, mu õnn ja rõõm sedan 1920. Det betyder “Mitt fädernesland, min lycka och glädje”.

Tv-tornet i Tallinn som heter Pirita är 314 meter hög och är högsta byggnaden i Estland. Det är väldigt hippt att ta en drink eller en bit mat på uteterassen, och njuta av panoramautsikten. Vågar du gå på tornkanten? Tv-tornet ligger på Kloostrimetsa tee 58a, Pirita Linnaosa

Julmarknaden i Tallinn blev framröstad som nr. 1 i Europa 2019, och det är också den vackraste medeltidsstad som vi har i Europa. Missa inte det här framöver! Fantastiskt kul för Estland och grattis!

Det finns massor av banor med discgolf och det här är otroligt populärt i Estland. Glöm inte frisbeen när du ska hälsa på.

Sedan 2013 har (Tallinn) gratis lokaltrafik (för de som bor i Tallinn) för att minska övrig biltrafik. Grymt bra Estland!

Dockmuseumet Niku i Tallinn där du kan leka med marionetter, stickningar, vantar och skuggdockor samt med masker. Man kan prova dräkter och peruker i skådespelares garderob och bygga scen på teaterkonstnärers magiska bord.

Estlands största kulturcentrum är Telleviski skaparverkstad och är som fotografiska i Sverige. 10 minuter från gamla stan mot Pelgulinn och Kalamaja ligger Balti järnvägsstation. Här hittar du Estlands största kulturcentrum på Telliskivi 60a-8.

Många roliga fakta som du (kanske) inte visste?. Klicka på bilden!

Överraskande fakta om Estland

Var detta överraskande fakta om Estland, eller visste du allt redan? Har du kanske något mer spännande fakta om Estland att bjuda på?

Vi i Narva

Fakta om Estland

  • Land: Estland (republik med president)
  • Invånare Estland: 1,3 milj (2017) 
  • Huvudstad: Tallinn
  • Invånare Tallinn: 426 538 (2017)
  • Estlands näst största stad är Tartu med 93 100 personer (2017)
  • Valuta: Euro
  • Nationaldag: 24 februari
  • Medlemmar i Nato: Sedan 2004
  • Medlemmar i EU: sedan 1 maj 2004, Schengenområdet sedan 21 december 2007 och Eurorådet från 1 januari 2011
  • Religion: Ateism, övrigt ortodox eller luthersk kristendom
  • Språk: Estniska (många pratar engelska eller ryska)
  • Tidsskillnad: + 1 timme (framåt)
  • Landsnummer: +372
  • Nationalfågel: Ladusvala
  • Akutnummer? 112
  • El? Som i Sverige
  • Vatten? Det kan vara bättre att välja vatten på flaska
  • Prisläge? Lite billigare än i Sverige
  • Längsta floden heter Võhandu jõgi och är 165 km lång.
  • Största floden heter Narva mellan Estland och Ryssland och är 75 km lång.
  • Högsta topp: Suur Munamägi som är 318 meter högt
  • Största sjön är Peipus och delas med Ryssland och är 3 555 km².
  • Estland ligger bara 50 meter över havsnivån och är ett lågland, med havskustklimat och 380 km kuststräcka. Estland är större till ytan än Danmark eller Holland.
  • Största sporterna är Ishockey, tyngdlyftning och brottning.
  • Se upp med? Det brukar rekommenderas att man använder taxibilar som tillhör etablerade bolag.
  • Tänka på? Även om det fungerar bra med engelska i Tallinn och andra större städer, kan det vara svårt på landsbygden.
  • Vägarna? De är väldigt bra och det är lätt att förflytta sig inom landet. Normal hastighet på stora landsvägar är 90 km och i tätbebyggt område och städer är det 50 km. Det finns inga vägavgifter för privatpersoner.
  • Färja går mellan Stockholm och Tallinn (Tallink Silja Line samt St Peter Line).
  • Med Tallink Silja Line kan man bland annat åka på 40-timmarskryssning
  • Du kan också resa billigare med fraktfartyg mellan Kapellskär och Paldiski (DFDS Seaways).

Historiska fakta om Estland

Peter & Helena i Haapsalu

Estlands äldsta bebyggelse tillhör 9000-talet före Kr, då landet befolkades av jägare och fiskare, vilka i huvudsak använde redskap av ben och horn. De viktigaste boplatserna är Pulli vid floden Pärnu jõgi.

Estland kristnades genom dansk mission under 1100-talet. Den tyska expansionen under 1200-talet, genom Svärdsriddarorden och Tyska orden, delade landet kyrkligt. 

Esternas land var omkring 1200 uppdelat i 14 landskap med egna centrala flyktborgar.

ORDENSSTATEN (1200–1558)

Vid sekelskiftet 1200 tävlade tyskar, danskar, svenskar och ryssar om att vinna mark på estniskt område, vars befolkningstal uppskattas till under 200 000. Efter utdragna strider vann tyskarna 1227.

Latinspråkiga klosterskolor och andra kyrkliga skolor öppnades redan på 1200-talet. Efter reformationen ordnade den protestantiska kyrkan hemundervisning för att bönderna skulle lära sig att läsa Bibeln. 

Under den svenska tiden grundades sockenskolor och det första lärarseminariet under ledning av B.G. Forselius. 

Under 1400-talets senare hälft var bildhuggaren Bernt Notke verksam i Tallinn. 

År 1469 föddes Michel Sittow, som var hovmålare hos bl.a. Karl V. Merparten av Sittows måleri finns i dag på Europas stora museer. 

SVENSK DOMINANS (1558–1721)

Livländska orden stod efter reformationens genomförande inför materiellt, militärt och moraliskt förfall. 

En ny kraftmätning mellan Ryssland, Danmark, Sverige och Polen–Litauen resulterade i att Estlands ridderskap jämte Tallinn 1561 gav sig under Sverige. 

Svenskarna hade bott här redan i flera hundra år, och nästan alla öar har sedan länge tillbaka svenska namn. 

1632 uppfördes det första universitet i Tartu med hjälp av Johan Skytte och Gustav II Adolf. Det var nästan hundra gårdar runt byn Rootsi (Sverige) under 16 och 1700-talet. 

1781 deporterades många svenskar av Sovjetunionens Katarina II från Dagö till svenskbyn i Ukraina. Historian finns i massor i dagens Estland. 

ESTNISK KULTUR (1800-2000)

Estlands konsthistoria börjar egentligen vid 1800-talets mitt och har utvecklats parallellt med de nationella strömningar som påverkade kulturlivet i Estland fram till dess landet 1918 blev självständigt. 

Konsten före 1850 präglas främst av inflytande från Tyskland, Sverige och Ryssland. Till de äldsta musikyttringarna på finsk-ugriskt område hör runosången, Genren dominerade i Estland till ca 1850.SectionStycke

Gamla folkliga musikinstrument är bockhorn, lur, vasspipa, säckpipa, mungiga och kantele (på estniska kannel). 

Hos den svensktalande befolkningen, som fram till 1944 bodde på öarna utanför Estland, kvarlevde ålderdomliga musiktraditioner, bl.a. spel på stråkharpa. 

Koralsång från Runö har utgivits på skiva av Svenskt visarkiv.

SJÄLVSTÄNDIGHET (1918–1940)

Först segern i det estniska frihetskriget 1918–20 mot såväl bolsjeviker som balttyskar skapade en grund för den självständiga demokratiska republiken Estland. Genom freden i Tartu 2 februari 1920.SectionRubrik

ANDRA VÄRLDSKRIGET (1939–45)

År 1939 uppgick Estlands befolkning till 1 134 000 personer, därav 1 010 000 ester. Genom Molotov–Ribbentrop-paktens hemliga protokoll hamnade även Estland i den sovjetiska ”intressesfären”.

Sålunda tilltvingade sig Stalin i september 1939 militärbaser i Estland för 25 000 man. I oktober kallade Hitler ”hem” landets cirka 16 000.

SOVJETSTYRE (1945–91)

Den förnyade sovjetiska ockupationen medförde att ytterligare 5 000 deporterades. Av de sovjetmobiliserade 43 000 esterna återkom endast 5 000 man. 

SFSR, den ryska sovjetrepubliken, införlivade estniska områden öster om Narva och kring Petseri med ungefär 60 000 människor. 

SJÄLVSTÄNDIGT IGEN (1991–)

Estlands fulla självständighet erkändes snabbt av en rad stater, bland dem Sovjetunionen. Det dröjde dock ytterligare två år tills de sista sovjetiska (ryska) trupperna drogs tillbaka. 

Vid de första president– och parlamentsvalen 1992 utsågs Lennart Meri till president. Därefter har den före detta sovjetpolitikern Arnold Rüütel och Toomas Hendrik Ilves (född 1953), uppväxt i exil i USA, axlat presidentskapet. 

2016 blev Kersti Kaljulaid landets första kvinnliga statschef.

NUTID

Estland är den rikaste och mest välmående av de baltiska staterna. Landet har också haft konstant hög ekonomisk tillväxt sedan mitten av 1990-talet, med undantag för krisåren i slutet av 00-talet. 

Huvudstaden Tallinn med närliggande område har haft en snabbare utveckling än resten av landet, särskilt de nordöstra delarna. Genomsnittslönen i Estland var 2012 cirka 800 euro, medan minimilönen låg på 290 euro. SectionStycke

Ön Kinho är det sista matriariska samhället i Europa.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev