Meny Stäng

Fakta om Irland – 30 saker du (kanske) inte visste

Idag bjuder vi på fakta om Irland – 30 saker som du (kanske) inte visste. Peter är i Nordirland och jag (Helena) skriver om Irland. Konstigt? Nej, allting har en förklaring …

Fakta om Irland

Peter lägger ofta in fakta på våra sidor om länder – som du hittar under “Resmål” i menyn. Han läser och läser, och skriver och skriver, och blir vansinnigt intresserad av allt från historia till annorlunda platser. Ibland lägger han in listor om “saker du inte visste”, och jag tänkte att vi då och då kan publicera dem som egna blogginlägg!?

Just nu befinner sig Peter i Derry – eller Londonderry – i Nordirland för att fira Halloween. Sååå spännande! Under tiden publicerar jag lite roliga fakta om Irland, som jag redigerat från Peters ursprungliga lista.

Fakta om Irland

1. Irland är en ö – och ett land

Irland är en ö som omfattar landet Irland samt Nordirland, som tillhör Storbritannien. Irland är också namnet på landet Irland, som upptar ungefär fem sjättedelar av ön Irland.

Fakta om Irland - Wild Atlantic Way

2. En ö med två valutor

I landet Irland använder man euro men i Nordirland, som tillhör Storbritannien, använder man brittiska pund (GBP).

3. Iriska talas fortfarande

Idag talar de flesta engelska som förstaspråk, men iriska talas fortfarande i vissa områden. Iriska är ett keltiskt språk i den gäliska gruppen och talas både i Irland och Nordirland. 

Skyltar Irland

4. Irland gick med i den Europeiska gemenskapen 1973

Irland gick redan 1973 med i Europeiska ekonomiska gemenskapen, föregångaren till EU. Nu är grannarna Nordirland (kanske) på väg ut ur EU tillsammans med Storbritannien.

Vinkork bagge

5. Halloween startade på Irland

Halloween härstammar från den irländska skördefesten Samhain. Idag anses Derry eller Londonderry vara the place att fira Halloween på i världen.

Halloween

6. Många irländare bor i Usa

Över 30 miljoner amerikaner har enligt egen utsago irländskt ursprung. Det är kanske inte så konstigt att Halloween blev stort i USA!

7. O’Connor betyder Connors ättling

Irländska efternamn börjar görna på O’ som O’Connor eller O’Mclean, och o:et står för barnbarn eller ättling. Om efternamnet istället börjar på Mac så betyder det ‘son’.

8. Irland har 4 Unesco världsarv

De fyra världsarven på Irland är de förhistoriska lämningarna Newgrange, Knowth och Dowht samt ön Skellig Michael. Dessutom finns ett världsarv på Nordirland: Giant’s Causeway.

Att besöka Skellig Michael
Skellig Michael, foto: Failte Ireland

9. Det finns inga ormar på Irland

Enligt legenden rensade helgonet St Patrick Irland från ormar. Det må vara lite oklart om detta är anledningen, men en intressant fakta om Irland är att ön ska vara ormfri.

10. Vinnare i Eurovision Song Contest sju gånger

Eurovision song contest är en tävling som passar irländare, och de har hittills vunnit hela tävlingen inte mindre än 7 gånger.

11. Riverdance startade på Eurovisonsschlagerfestivalen 1994

Riverdance startade som ett mellannummer på Eurovisionsschlagerfestivalen 1994, och lyfte tradtionell dans till något helt nytt. Kanske det mest kända mellannumret någonsin!

12. Först att ta betalt för plastpåsar

År 2002 var Irland första landet att införa avgifter på plastpåsar, vilket medförde att användandet minskade med 90 procent.

13. Guinness är 250 år gammalt

Guinness introducerades 1759 av Arthur Guinness och bryggs i bland annat Dublin. Guinnessbryggeriet gör även Kilkenny och vid bryggeriet finns ett påkostat museum.

Fakta om Irland - Guinness

14. Den 17 mars firas St patrick´s Day

Den 17 mars varje år firas Irlands nationaldag, då man bland annat uppmärksammar helgonet St Patrick. Runt om i Irland, och i världen, firas med parad, musik och dans.

Fakta om Irland - St patricks Day

15. Irland och Nigeria delar skyddshelgon

Irland är inte ensamma om att ha St Patrick som skyddshelgon. Sedan 1961 är St Patrick också skyddshelgon för Nigeria.

16. St Patrick lanserade treklövern

St Patrick sålde in treklövern som treenigheten med Gud, sonen och den heliga anden. Idag symboliserar därför treklövern St Patricks Day.

St Patrick och Peter i Kungsträdgården
St Patrick och Peter i Kungsträdgården i Stockholm

17. En pub på 1000 personer

Det finns gott om pubar på Irland. Enligt olika källor med fakta om Irland ska det finnas en pub på var 1000:e person, så det bör alltid finns en pub i närheten!

Fakta om Irland - pubar

18. Irlands äldsta pub är från 1100-talet

Puben The Brazen Head ligger på 20 Bridge street i Dublin och är officiellt den äldsta puben i landet. Här har man serverat öl sedan år 1198.

19. Fem irländska Nobelpristagare

Irland kan skryta med hela fem personer som fått Nobelpriset. Även Nordirland kan skryta med fem Nobelpristagare.

20. Oscar Wilde föddes i Dublin

Oscar Wilde föddes i Dublin år 1854, och blev världsberömd som dramatiker, författare och samhällssatiriker.

21. James Joyce växte upp i Dublin

Romanen Odysseus av James Joyce räknas som en av 1900-talets mest betydelsefulla verk. På det nya museet Moli (Museum of Literature Ireland) i Dublin kan man lära sig mer.

22. Gullivers resor är skriven av irländare

Gullivers resor är en klassisk roman som skrevs av den irländske författaren Jonathan Swift år 1726. Swift både föddes och dog i Dublin och anses som en av världslitteraturens största satiriker.

Gullivers resor, bild: Pixabay

23. U2 bildades i Dublin

Rockbandet U2 med Bono, The Edge, Adam Clayton och Larry Mullen Jr bildades i Dublin 1976. Två av medlemmarna, Bono och Larry, är irländare.

24. Liam Neeson kommer från Nordirland

Liam John Neeson föddes 1952 i Bellymena i Antrim i Nordirland. Skådespelaren är bland annat känd från filmer som Schindler’s List, Taken 1 och 2, Star Wars, röst i Narnia och mycker mer.

25. Många popstjärnor

Popstjärnor tycks växa på träd i Irland. Vad sägs om Enya, The Pogues, Dubliners, Sinéad O’Connor, Rory Gallagher, The Cranberriers, Bob Geldof, The Coors, Phil Lynott och många fler.

26. Pierce Brosnan är född på Irland

Den irländsk-amerikanske skådespelaren Pierce Brosnan föddes 1953 i Drogheda i County Louth. Brosnan är framför allt känd för att ha spelat James Bond i fyra filmer mellan 1995 och 2002.

27. Irländare gillar te

Irländare dricker runt 1200 koppar te per år i genomsnitt, enligt vissa källor. Det dricks med andra ord inte bara öl på den irländska ön.

28. Irländarna gillar sitt “Soda Bread”

Om man vill prova något lokalt kan man med fördel testa “soda bread”, gärna tillsammans med irländska smör. Det är också värt att prova den lokala och prisbelönta osten “Burren Gold Cheese”.

Fakta om Irland - Irish soda bread

29. Det längsta ortnamnet på Irland är Muckanaghederdauhaulia

Muckanaghederdauhaulia ligger i regionen Galway i Irland. Platsen är framför allt känd för … sitt långa namn.

30. Leprechaun är en sorts pyssling

Leprechaun är en slags pyssling inom irländsk folktro. Gubben avbildas ofta i gröna kläder, är liten som ett barn och gillar att ställa till med fuffens och otyg. Ofta beskrivs Leuprechauner som rika skomakare, med dyrbara skatter undangömda.  

Parad St Patrick

Överraskande fakta om Irland?

Var detta kanske några överraskande fakta om Irland, eller visste du redan allt? Har du kanske någon mer spännande fakta om Irland att bjuda på?

Irland fakta

  • Huvudstad: Dublin
  • Folkmängd: 4,8 miljoner (2018)
  • Officiella språk: Iriska och engelska
  • Statsskick: Republik

Information om Irland för dig med husbil

Reser du med husbil? Då kan du kolla in vårt inlägg om att resa med husbil på Irland, med info om vägar, körning och campingar.

Tack för att du hälsade på!

Fakta om Irland
Peter & Helena Bergström från resebloggen freedomtravel.se

Vill du ha mer information om hela Irland så klickar du på knappen!

Du kanske vill läsa om mer roliga fakta?