Meny Stäng

Att besöka Skellig Michael – Star Wars på Irland

Annons

Visste du att man spelat in flera scener i Star Wars på Irland? När vi planerade vår Irlandsresa bestämde vi tidigt att vi ville besöka Skellig Michael. Peter var väldigt entusiastisk inför besöket på den branta klippön med det gamla klostret. Det visade sig att det inte var helt enkelt att besöka Skellig Michael … men idag kan vi ändå berätta om den dramatiska ön!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Skellig Michael

Den branta och 230 meter höga ön Skellig Michael, som också kan kallas Great Skellig, ligger tillsammans med den mindre systerön Little Skellig 12 kilometer från den irländska västkusten.

En av de närmaste hamnarna är Portmagee, som ligger nästan längst ut på halvön Iveragh i grevskapet Kerry. Hit kommer man om man kör den klassiska bilresan Ring of Kerry, och sedan fortsätter lite till, längst ut på halvön. Ön är av flera anledningar ett populärt resmål för turister. Att lyckas komma ut och besöka ön är dock inte lätt …

Brant ... och inte helt gästvänligt. Foto: Valerie O’Sullivan, Failte Ireland
Brant … och inte helt gästvänligt. Foto: Valerie O’Sullivan, Failte Ireland

Medeltida kloster

På den taggiga bergsklippan ligger ett medeltida kloster, som har samma namn som ön och som uppfördes år 588 efter Kristus. Man tror att upp till 12 munkar levde här en gång, och än idag syns de välbevarade små stenhusen som ligger längs de branta klippväggarna. Kan du förstå att de levde här ute, i enkla stenhus på en karg klippa mitt i Atlanten …?

Foto: Valerie O’Sullivan, Failte Ireland

I den lilla klosterbyn finns sex så kallade “beehive huts”, alltså “bikupehyddor” eller vad det nu kan heta på svenska. Platsen upptogs på Unescos världsarvslista 1996 och är en av Europas bäst kända, men mest svåråtkomliga, klosterby.

Skellig Michael
Här bodde munkarna … Foto: Failte Ireland

På 800-talet överlevde Skellig Michael ett anfall av vikingar och i början av 1000-talet utökades klosterbyn med ett nytt kapell. Ungefär hundra år senare övergavs klostret, och det var först på 1500-talet som människor började komma hit igen, men då som pilgrimer.

Star Wars på Irland
Man kan ju undra hur det var att leva här …? Foto: Failte Ireland

Rikt fågelliv

De två branta klippöarna, både Great Skellig och Little Skellig är naturreservat och kända för sitt rika fågelliv. På Little Skellig finns bland annat Irlands största koloni av havssulor, med ca 20 000 par fåglar. Man kan ju gissa att fåglar, och fågelägg, ingick i munkarnas kost emellanåt …

Lunnefågel
Lunnefågel, foto: Failte Ireland

Star Wars på Irland

Har du kanske sett Star Wars? Visste du att man filmat vissa sekvenser i Star Wars på Irland, bland annat på Skellig Michael? Den här bergiga ön finns nämligen med i inte mindre än två av de kända filmerna. I “Star Wars: Episod VII – The Force Awakens” kan man i avslutningsscenen se hur skrotsamlerskan Rey landar på en klippig ö mitt i havet och möts av en man som visar sig vara Luke Skywalker.

Kerry, Skellig Michael
Många trappsteg … Foto: Failte Ireland

I “Star Wars: Episod VIII – The Last Jedi” får man åka tillbaka till planeten Ahch-To, som mestadels består av hav och klippiga öar. Då var det alltså dags att se Skellig Michael på filmduken igen.

Star Wars på Irland
Star Wars på Irland? Ja, det här skulle ju kunna vara en främmande planet … Foto: Failte Ireland

Att besöka Skellig Michael

Om man vill besöka Skellig Michael måste man boka biljetter i god tid. Vi har hört att man ibland kan behöva vara ute flera månader i förväg, men för oss räckte det att boka någon vecka innan avfärd.

Kvällen innan det var dags stannade vi på en camping på ön Valentia, inte långt från Portmagee. När vi vaknade av att blåsten skakade husbilen misstänkte vi att det inte skulle bli något båttur … Men självklart gav vi oss av ändå, och tio minuter senare var vi framme på Moorings hotell, där vi skulle hämta upp våra biljetter.

The Moorings hotel
The Moorings hotell i Portmagee

Ingen tur till Skellig Michael

Nej, precis som vi anat så blev det ingen tur till Skellig Michael. Det blåste alldeles för mycket. “Förmodligen blir det inga turer under resten av veckan”, meddelade tjejen i biljettkassan. Inte mycket att göra förstås!

Vi frågade om det brukar vara lättare mitt på sommaren, men tjejen skakade på huvudet. Nej, det är ju ofta dåligt väder vid kusten, menade hon. Så, om man ska lyckas ta sig ut till Skellig Michael ska man ha … tur! Denna ö står alltså fortfarande kvar på vår, och inte minst Peters, bucketlist.

Båtturer till Skellig Michael
Om det hade varit bättre väder hade vi tagit en båttur …
Båtar Skellig Michael
Här ligger båtarna … och väntar på bättre dagar
Great Skellig, Irland
Såhär kan det se ut, tydligen … Foto: Failte Ireland
Alla våra bästa tips om Irland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev