Meny Stäng

Rock of Cashel – Den kungliga Cashelklippan på Irland

Rock of Cashel, eller Cashel of the Kings, är en historisk plats i grevskapet Tipperary på Irland. Den kungliga Cashelklippan på Irland bär på väldigt mycket historia. Här hängde bland annat Munsters högkungar och hit kom självaste St Patrick. Dessutom bryggdes den allra första versionen av Guinness just här.

Rock of Cashel – Cashelklippan på Irland

Rock of Cashel, eller mer formellt St Patrick’s Rock (Carraig Phádraig) är också känt som Cashel of the Kings. Långt före normandernas erövring av Irland var denna plats säte för Munsters högkungar, det vill säga kungarna från Irlands sydligaste provins. Detta var ett självklart stopp för oss på vägen från Cork till Dublin!

Cashelklippan, Rock of Cashel
På väg upp mot Cashelklippan på Irland, Rock of Cashel

Hit, till Rock of Cashel, kom självaste St Patrick enligt legenden år 432 efter Kristus, och här döpte han Kung Aengus, som blev Irlands förste kristna härskare. Här bryggdes förresten också den allra första versionen av Guinness, om man ska tro vår guide. En plats som bär på mycket historia alltså!

Rock of Cashel, Cashelklippan på Irland
Rock of Cashel, Cashelklippan på Irland

Den allra äldsta och högsta av byggnaderna är det höga runda tornet, som är av typiskt irländsk modell. Tornet är 28 meter högt och byggdes på 1100-talet.

Cashel Round tower
Det runda tornet på Rock of Cashel

Att besöka Rock of Cashel

För att besöka Rock of Cashel får man som vuxen (i maj 2018) betala en avgift på 8 euro per person. I priset ingår en guidning, och vi fick guidernas guide. Denne man måste varit född berättare! Jag kan omöjligen återge berättelserna här, men han tog oss verkligen genom historiens berg- och dalbanor. Och han fick oss att känna att vi befann oss i hjärtat av … allt. Vill du veta mer om praktiska saker som öppettider och priser kan du läsa på Rock of Cashels webbsida.

Rock of Cashel
Väggar som har mycket att berätta
Kyrkogård Cashel
Sju äldre damer i grevskapet har fortfarande, enligt släktskap, rätt att begravas på den här platsen

Klostret Hore Abbey

När man står uppe vi Rock of Cashel kan man kika ner på ett gammalt kloster som heter Hore Abbey. Till skillnad från den stora sevärdheten på kullen, där det finns entré och guider, ligger det här klostret till synes övergivet i en kohage. Men Peter hade sett bilder på klostret på nätet och blev eld och lågor. Här ville han fota med drönare! Dags att klättra in i kohage alltså …

Hore Abbey
Hore Abbey, sett från Rock of Cashel

För övrigt finns det sju (!) kloster av den här typen i området. Hur imponerande detta än är så svarade jag (Helena) nekande på Peters fundering över om vi kunde se alla … Nej, nej, dags att uppleva lite andra saker!

Hore Abbey
Klostret Hore Abbey, fotat med Peters drönare

Var kan man stanna med husbilen?

Kunde det finnas någon camping i närheten? Jadå! Vi hittade fram till O’Briens Cashel Lodge and Camping Park, som bara låg några hundra meter från Cashels sevärdheter. Den enkla (men fina!) lilla campingen var visserligen full när vi kom, men finns det hjärterum så finns det stjärterum. Med lite sned parkering på en gångväg och en förlängningssladd löste sig allt!

camping Cashel
Det är inte många meter från campingen till Rock of Cashel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev