Meny Stäng

Två grottor på Irland – Europas största stalaktit

Annons

Vi har besökt två grottor på Irland, dels Aillwee Cave som var en hemlighet i många år och dels Doolin Cave med  Europas största stalaktit. Följ med ner i två spännande grottor på Irland! Idag berättar vi dessutom lite om irländsk mat, och om vår fortsatta resa söderut …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Grottor på Irland

Det finns flera grottor på Irland, och vi har besökt två av de kanske mest intressanta: Aillwee Cave och Doolin Cave. Båda grottorna ligger på västkusten, strax söder om Galway.

Grottor på Irland

Aillwee cave – Länge en hemlighet

Vi började med att besöka Aillwee Cave som ligger på Irlands västkust, strax söder om Galway. Den här grottan hittades 1944, när bonden Jack McGann, tappade bort sin hund och fick krypa in i grottan för att hitta den.

Av någon anledning väntade han 30 år (!) innan han berättade för någon om grottan. När han väl berättade började utgrävningen, och nu är grottan en turistattraktion tillsammans med en ostbutik och ett center för rovfåglar.

Ailwee cave
Ingången till Aillwee Cave – vad döljer sig där inne (nere)?
Aillwee cave Ireland
Taggade på att gå ner i grottan!

Det som är lite speciellt med Aillwee Cave är att den formats av en underjordisk flod, och därför har formen av en tunnel med runt tak. Man går alltså där vattnet en gång forsat fram! Inne i grottan finns också ett litet vattenfall.

Grotta Irland Aillwee cave
En lång underjordisk gång …
Aillwee cave vattenfall
Ett underjordiskt vattenfall!

Lokalt producerade ostar

När man är klar med besöket i grottan kan man promenera ner till en ostbutik, som säljer de prisbelönta ”Burren Gold Cheese”, samt ett rovfågelcenter. Vi provsmakade ostar i butiken och eftersom de var supergoda fick två ostar följa med hem, med smakerna ”Garlic & Nettle” och ”Black Pepper”. På samma bild ser du två saker som min irländska kollega sa åt mig att köpa: sodabread och irländskt smör. Mycket gott!

Aillwee cave Irland
Peter hittade en kompis i den lilla ”skogen” mellan grottan och ostbutiken
Aillwee cave marmelad
I ostbutiken finns även senap, marmelad, pesto och annat från lokala producenter
Sodabread
Ostarna vi köpte vid Aillwee Cave samt ”sodabread” och irländskt smör

Doolin Cave – europas största stalaktit

Nästa grotta vi besökte var Doolin Cave, som ligger strax utanför Doolin på Irlands västkust. Den här grottan upptäcktes 1952 av grottklättrarna J M Dickenson och Brian Varley. Trots att grottan de kröp in i var sjukt trång fortsatte de i fem (!) timmar eftersom de upplevde att det fanns syre framför dem, och därmed kunde finnas en öppning. Tänk på att de ålade sig fram i kolsvart mörker, endast med enkel grottutrustning a lá 50-talet.

Doolin Cave Peter
Peter tittar ner i hålet därJ M Dickenson och Brian Varley kröp in  …

Till slut kom de fram till en stor sal, med Europas största stalaktit. Stalaktiten är 7,3 meter lång och väger runt tio ton! Idag har man gjort en större ingång, för att besökarna ska kunna nå fram till samma sal och stalaktit.

Doolin cave stalaktit
Europas största stalaktit
Europas största stalaktit
En helt egen sal för Europas största stalaktit

Resan fortsatte … men vart?

Efter våra besök i två grottor på Irland fortsatte vi resan söderut. Vi ställde in gps:en på vårt mål och bad den plocka fram snabbaste vägen. Man kan väl säga att vi blev lite förvånade över gps:ens vägval, men vem vet, kanske var det snabbaste vägen? Någon som kan ana vart vi är på väg? Svaret kommer i morgondagens inlägg, som vi publicerar 06:00.

vägar Irland
Snabbaste vägen för att ta oss söderut, enligt gps:en
Irland vägar
Det står ”SLOW” på marken. Ja, hur ska man annars köra …???
Färja Irland
Vår husbil är ombord på en färja … men vart är vi på väg?
Alla våra bästa tips om Irland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev