Meny Stäng

In i dimman – runt den irländska halvön Dingle

Nu har vi kört runt halvön Dingle på Irlands västkust. Och nej, vi har inte alltid fint väder på Irland, även om man kanske kan tro det. Solen lyser ofta, men när vi körde runt Dingle var det kompakt mjölkvit dimma som gällde, och lite regn emellanåt. Idag kan vi berätta om irländsk dimma, möten på smala bilvägar, färgstarka städer, en minimal kyrka och ett spännande språk.

Runt halvön Dingle

Du som undrar var vi tog färjan i förra inlägget – det var mellan Killimer och Tarbert, för att komma söderut från Galway utan för stora omvägar. Vårt mål var nämligen halvön Dingle!

Vi startade vårt besök på halvön med en natt på campingen Green Acres Caravan and Camping Park. Här var det nästan fullt på grund av kombinationen vackert väder (dagen innan!) och ”bank holiday”. Men vi fick en plats, och vi fick också ett varmt mottagande av den trevliga ägarinnan.

Halvön Dingle på Irland
Vi startade vid campingen Green Acres Caravan and Camping Park och körde runt halvön Dingle
Green Acres Caravan and Camping Park
Green Acres Caravan and Camping Park
Dingle camping vid strand
Fin strand vid Green Acres Caravan and Camping Park

In i dimman!

Vi har mestadels haft bra väder här på Irland. Visst regnar det ibland, men för det mesta går det snabbt över och förbyts i sol. Den här dagen var dimman däremot envis! Vi körde på smala vägar längs höga berg, och vi tror att utsikten skulle kunna vara fantastisk. Dessvärre såg vi inte så mycket mer än mjölkvit dimma. Om inte annat så fick vi en ganska spännande körning!

Köra i dimma
Vad finns bakom kröken?
Dimma
Vad finns utanför stupet månntro?
Mötas i dimma
Möte i dimman!
Möte i dimma
Möte i dimman igen …

Den färgstarka staden Dingle

På halvön Dingle ligger staden Dingle (An Daingean på iriska). Denna staden är, liksom många andra irländska städer, väldigt färgglad. Nu i dimman kändes det extra trevligt att få lite färg på fotona! I den här lilla staden var stämningen också god, med gott om restauranger och båtturer för delfinskådning.

Irland Dingle
Vi kör in i staden Dingle på halvön Dingle
Dingle town
Gott om hotell och restauranger i Dingle
Dingle Irland
Färgglatt i Dingle!

Fornminnen från en svunnen tid

Det som är häftigt när man kör runt på halvön Dingle är att man precis överallt ser fornminnen från gamla tider. Människor måste ha levt här för mycket längesedan, för här hittar man bland annat järnåldersbyar, runstenar och tidiga kristna kapell.

Den kanske mest intressanta sevärdheten är den lilla kyrkan Gallarus Oratory, som härstammar från 600- eller 700-talet. Detta måste vara den minsta kyrka vi någonsin sett! Söt, inte sant? Faktum är att stenarna är lagda med imponerande precision, vilket inte bara ger snygga kanter utan också perfekt avrinning och rätt ljusinsläpp.

Kyrka Dingle
Peter vid den lilla kyrkan Gallarus Oratory

Språket iriska

Visste du om att man pratar ett eget språk på Irland? Nu menar vi alltså inte den sköna irländska dialekten av engelska, utan det helt egna språk som kan benämnas som iriska (eller irländska), och som är ett keltiskt språk i den gäliska gruppen.

Språket är ett officiellt språk i Irland och undervisas i alla skolor. Enligt Wikipedia använder ungefär 72 000 talare språket varje dag. Vi har under hela resan sett skyltar på språket, men här på västkusten är det extra påfallande. Här finns ibland enbart skyltar på iriska. Så, hur ser språket ut då?

Nyhetsbrev
Skyltar Irland
Skyltar med ortsnamn på iriska
Fler skyltar med irländska ortnamn
Fler skyltar med ortnamn på iriska
Iriska
Här kan du se en hel text på iriska (informationsskylt om kyrkan Gallarus Oratory)

Mer på halvön Dingle?

Det vi mer hann se på halvön Dingle var (förstås) massor av får och lamm, samt en riktigt häftig strand som sticker ut som en stor tunga från halvön. I fint väder är det säkert ännu vackrare här, men vi är ändå nöjda med vårt besök. Nu har vi rullat vidare mot nya äventyr!

Lamm  Dingle
Söta lamm på halvön Dingle
Strand Dingle
Den vackra stranden Inch Beach, som sticker ut från halvön Dingle som en tunga

Prenumerera på vårt nyhetsbrev