Idag presenterar vi en gästartikel

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Det finns många sätt att uppleva norra Italien på. Vissa föredrar att slå rot för en stund på en och samma plats medan andra hellre besöker flera städer och orter. För den som är intresserad av det sistnämnda alternativet är bilsemester det perfekta valet.

Ledig tid och semester handlar om att hitta en balans mellan avkoppling och äventyr. Att följa ett fotbollsmästerskap och spela på matcherna med oddset är en perfekt kontrast till resor i fjärran länder. En resa som aldrig ångras är en tripp till Italien, och då särskilt de nordligare delarna av landet.

Om du ska bila i norra Italien är det väldigt enkelt att flyga ner till landet för att sedan hyra en bil. Men vill du hellre köra ditt eget fordon krävs det faktiskt inte mycket mer än en extra dag eller två för att ta sig ner till landet för egen maskin – beroende på var i Sverige du bor såklart.

Den som väljer att köra ner till Italien får även chansen att se Tyskland susa förbi på andra sidan bilrutan. Många väljer att ta bilfärja över natten från Göteborg till Kiel för att sedan tillbringa dagen på autobahn. Med en tidig start är man redan framme i München i lagom tid för middag. En tysk frukost är sedan det perfekta bränslet för en resa genom Alperna.

När ni väl är ute på andra sidan bergen ligger Italien där och väntar på er. Nedan kan du läsa om några av de destinationer som du inte kommer att ångra att ni besökte.

Innehållsförteckning

Venedig

Ingen resa till Italien är komplett utan ett besök i Venedig. Staden är byggd ovanpå hundratals små öar ute i vattnet och hålls över ytan med hjälp av flera miljoner träpålar. I stället för gator är staden i stället uppbyggd med ett kanalsystem där motorbåtar och gondoler samsas om utrymmet.

Här bjuds det på god mat, vackra vyer och oförglömliga minnen. Var dock förbered på att vattennivåerna kan variera. Vissa turister kommer att behöva gummistövlar för att ta sig fram medan andra kommer att få syn på strandade gondoler.

Venedig är en så pass vacker stad att du troligen inte kommer att bli besviken alldeles oavsett. Bland sevärdheter att utforska är Markusplatsen och Riolatobron ett måste. Att låta sig själv gå vilse bland alla små gator och broar är ett litet äventyr bara det.

Florens

Med Venedig som ett enormt regalskepp i backspegeln bär resan av söderut mot Florens. Staden, som är belägen på ömse sidor om floden Arno är Toscanas pärla. Här väntar vacker arkitektur, konst och gator där du känner den anrika historian i varje steg du tar.

Ett måste på ditt besök i florens är Piazza del Duomo, vilket på svenska skulle kunna översättas till katedralstorget. Här hittar du den enorma katedralen Santa Maria del Fiore, som började byggas 1296 och var inte helt färdig förrän över hundra år senare.

WIFI.se

Venedig är inte den enda norditalienska staden som kan stoltsera med vackra broar. Över Arnos rinnande vatten går Ponte Vecchio – en sevärdhet lika mycket som sätt att ta sig från den ena sidan av floden till den andra. För den fotbollsintresserade bjuder stadens lag, Fiorentina, på strålande underhållning varje helg under Serie A-säsongen.

Pisa

Nästa etapp på resan ligger också i Toscana. Det går fort att ta sig med bil mellan Florens och Pisa, men var inte rädda för att göra resan aningen längre. Ni befinner er ju trots allt i Toscana – en av Europas vackraste platser och hemmaplan för några av världens bästa vingårdar. För den vinintresserade är detta himlen på jorden.

Väl framme i Pisa finns det framför allt en sak som alla vill se: det lutande tornet. Alla har vi nog sett bilder på semesterfirare och turister som låtsas hindra domkyrkans klocktorn från att rasa i backen. Det lutande tornet i Pisa har stått stadigt i snart 700 år och är en häftigt arkitektonisk bedrift.

Pisa ligger dessutom väldigt nära Italiens västra medelhavskust. Ett dopp i det blå är att rekommendera efter det tunga arbetet med att hålla upp tornet.

Milano

Efter Pisa bär det av norrut igen. Destinationen är Milano, Italiens näst största stad. Här finns något för alla. Kultur, mode och sport slåss om besökarnas uppmärksamhet. Milano är norra Italiens hjärta.

Stadens två fotbollslag, Inter Milan och AC Milan, delar på den mäktiga arenan San Siro. Stadion tar in cirka 75 000 åskådare och har varit skådeplats för flera klassiska matcher genom åren. Den svenske superstjärnan Zlatan Ibrahimovic har representerat båda klubbarna vid olika tillfällen i sin långa, framgångsrika karriär.

Passa även på att besöka det världsberömda operahuset Teatro alla Scala. Även om ni inte har biljetter till en föreställning är det enda värt en visit för arkitekturens skull. Hinner ni med borde ni också ta en tur förbi konstmuseet Pinacoteca di Brera för att njuta av tavlor från mästare som Rafael och Caravaggio.

Verona

Den sista anhalten är den gamla kulturstaden Verona. Platsen har anrik historia och med amfiteatern Arena di Verona som största höjdpunkt. Med sina drygt 250 000 invånare blir detta en perfekt kontrast till storstadsvimlet i Milano.

Förutom att Verona är en vacker stad som är lätt att bli kär i finns det en ytterligare, mer praktisk anledning till att besöka staden. Det går nämligen ett nattåg mellan Verona och Hamburg som transporterar både passagerare och bilar.

Under er sista kväll i Italien kör ni upp bilen på tåget och beger er till sovkupén. Köp med något riktigt smarrigt (kanske en pizza?) eller beställ något från bistron. Sedan är det bara att gå och lägga sig för att morgonen efter vakna med halva hemresan redan avklarad.

Vetskapen om att man inte kommer att behöva köra hela vägen upp genom Europa igen kommer ge en lugnande effekt på hela resan. Väl framme i Hamburg avgör ni själva om det är läge för ännu en turistdag eller om hemmets sköna sängar ska bli dagens resmål. Oavsett vad lär detta bli en semester helt olik någon annan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev