Meny Stäng

Kilkenny är mer än öl – regn och slott i Kilkenny

Kilkenny är inte bara öl! Kilkenny är också en medeltida irländsk stad med ett vackert slott. Vi har nu tagit oss runt nästan hela Irland med husbil. Följ med oss den sista biten, till en fascinerande gammal klosterby och till Nordirlands huvudsttad Belfast. Men först – ett besök i ett slott i Kilkenny!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vår resa runt Irland

Vi är nu hemma i Stockholm igen, efter en 16 dagar lång resa runt Irland. Men vi har inte hunnit berätta allt ännu! Vi försöker egentligen blogga i realtid, men med tiden sackar vi oundvikligen efter lite grann. Antagligen eftersom vi ser och gör så mycket, och helt enkelt inte hinner berätta allt på kvällarna …

På kartbilden här nedanför kan du se vår resa till och med Kilkenny. Efter detta gjorde vi ett stopp i en mycket intressant klosterby, innan det var dags att lämna tillbaka husbilen i Dublin. Men flög vi hem sedan? Nej, först tog vi buss till Belfast för en citysemester. Fortsätt att följa vår blogg alltså!

Irland karta
Vår husbilsresa från start, till och med vår “nuvarande” position

Staden Kilkenny

Nej, Kilkenny är inte bara en öl, även om man kanske kan tro det. Kilkenny är också en stad i Irland! Staden har drygt 20 000 invånare och är både anglikanskt och katolskt biskopssäte. Den här vackra medeltida staden är också en populär turistort, både för irländare och utlänningar. Vi kan hålla med om att staden är riktigt fin och charmig, även om det var lite svårt att uppfatta i det ihållande ösregnet.

Kilkenny Irland
Lite regnigt kanske …

Förutom den imponerande katedralen St. Canice’s Cathedral och katedralen Black Abbey Dominican Priory, kan man här ta del av The Smithwicks experience. Ölen Smithwicks har bryggts här sedan 1710. När man sedan började exportera öl till den europeiska och kanadensiska marknaden valde man namnet “Kilkenny”, eftersom “Smithwicks” var svårt att uttala … Idag refererar de både namnen till två olika, men liknande, ölsorter. Ölen bryggs för övrigt av  St Francis Abbey Brewery, som ägs av Guinness.

Guinness time
Guinness time!

Slott i Kilkenny

I staden finns också ett stort slott, som heter Kilkenny Castle. Med tanke på det envisa regnandet tyckte vi att det var en superbra att gå runt inuti ett slott, och det var heller ingen dum idé! Detta slott i Kilkenny byggdes av William Marshall (1146-1219), och var därefter residens för den mäktiga Butler-familjen under 600 år. Idag är slottet öppet för besökare, och man kan gå runt bland slottets otaliga rum.

Slott i Kilkenny
Slottet sett från trädgården!
Castle Kilkenny
Bra med väktare förr i tiden kanske?
Kilkenny castle
Dukat för finmiddag i salongen!
Kilkenny Slott Irland
Redo för kaffe, te och soppa … eller nåt?
Kilkenny slott
Barnrummet

Imorgon kommer bilder från en galet cool klosterby, en “spökkyrkogård” och, dessutom, Irlands högsta vattenfall. Därefter fortsätter vi resan upp till Belfast!

Slott Kilkenny
Och stora salen med alla målningar!
Alla våra bästa tips om Irland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev