Meny Stäng

Fakta om Ungern – 30 saker du (kanske) inte visste

Fakta om Ungern! Idag bjuder vi på 30 saker du (kanske) inte visste om landet där man äter gulaschsoppa, dricker tokajvin och badar i härliga termalbad. Visste du till exempel att vin har en lång historia här eller att Raul Wallenberg har en viktig plat i historien? Nu åker vi!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fakta om Ungern

I Ungern finns tre nobelpristagare, Europas näst längsta flod Donau och ett blodrött vin som kallas ”tjurblodet”. Här finns också den näst äldsta tunnelbanan i världen, en helig mumifierad hand och ”cowboys” på stäppen … Hänger du med?

1. Ungerska är ett svårt språk

Det ungerska språket är en del av den finsk-ugriska språkgruppen och anses vara ett av världens svåraste språk att lära sig. 

2. Ungerska namn godkänns av lagen

Föräldrar omfattas av en namnlagstiftning när det gäller att välja vad de ska kalla sina barn. Namnen måste komma från en förhandsgodkänd lista … Jag hoppas att det är många namn att välja på?

Fakta om Ungern

3. 280 grottor i Aggtelek karst och världens största grottsystem under Budapest 

I nordöstra Ungern ligger ett grottsystem som kallas ”grottorna i Aggtelek karst” med 280 rum, och som sträcker sig ända in i Slovakien och är ett UNESCO världsarv. Dessutom finns världens största geotermiska grottsystem under huvudstaden Budapest, som består av cirka 200 underjordiska kammare. 

De flesta utforskningar av grottor, som grottan Pál-Völgyi, är endast tillgängliga för kvalificerade besökare, som också kan och vill krypa. Det finns också ett antal grottor, som Szemlo-hegy och Molnar Janos, för hela familjen. 

4. Restauranger och mat med hög kvalitet

Michelinguiden har listat 26 grymma rekommenderade restauranger i Ungern och tre 2-stjärniga restauranger. Passa på att äta gott och prisvärt på restauranger i Budapest!

Fakta om Ungern

5. Världens näst största synagoga

Världens näst största synagoga eller stora synagogan som den också kallas, ligger på Dohány u. 2, 1074 i Budapest och tar 3000 personer. Den byggdes redan 1854-1859. Definitivt värt ett besök!

Fakta om Ungern

6. Siffran 96 är viktig i Ungern

Kröningen av Arpad som den första kungen av Magyar (ungerska folket) var början till den ungerska staten år 896. Ungern grundades år 896 innan Frankrike, Tyskland eller England och är en av de äldsta länderna i Europa. Enligt lag får byggnader i Budapest inte överstiga 96 fot, och Ungerns nationalsång bör sjungas på 96 sekunder – om det görs i rätt tempo.

Fakta om Ungern

7. Mer 96 och närmare bestämt år 1896

Budapests tunnelbana byggdes på landets tusenårsdag 1896. Det är också den näst äldsta elektriskt drivna underjordiska järnvägen i världen. Vi åkte från city till Hjältarnas torg i en väldigt smal tunnel, i väldigt gamla vagnar och förbu perronger från förr. London har den äldsta tunnelbanan om du inte redan visste …

8. Ungerns röda guld

Idag produceras mer än tusen ton kryddor årligen i Ungern. Det finns två paprikamuseer, Szeged och Molnar, som man kan upptäcka. Paprika är nästan heligt i Ungern och kallas ”det röda guldet”.

WIFI.se

9. Första kvinnliga schackmästaren från Ungern

Judit Polgar tog titeln som stormästare vid 15 års ålder 1991 – ett rekord! Spelet spelas överallt i Ungern – inklusive på flytande brädor i dess termiska bad

10. Nationalspriten Palinka

Så här är det … Ha huvudvärk? Pálinka. Menstruationsvärk? Pálinka. Känna sig nervös? Pálinka. Det är ingen medicin, men kanske nästan …? Palinka är ungerskt brännvin som är gjort på olika frukter. Den vanligaste pálinkan är gjord på päron, äpple, plommon, körsbär eller persika. Mycket populärt!

Fakta om Ungern

11. Illusionisten Harry Houdini från Ungern

Erich Weisz, bättre känd som illusionisten Harry Houdini, föddes i Budapest 1874. The house of Houdini ligger innanför murarna i Buda-slottet på Dísz tér 11 i Budapest.

12. Kungarnas Tokajvin från Ungern

Kung Karoly skapade den första officiella vinregionen i världen i Tokaj. I nordöstra Ungern ligger Tokaj-Hegyalja som är ett UNESCO världsarv sedan 2002. Här hittar du över 300 vingårdar som levererar sött gult tokajvin till kungligheter och Michelinrestauranger. Den mest kända producenten är István Szepsy.

De söta Tokajvinerna är dessertviner eller förrättsviner, och kan till exempel serveras med gåslever med äpple. De vanligaste är den söta Aszú och den mindre söta Szomorodny.

Enligt berättelser slogs ungrare från Tokajregionen mot turkarna och hade inte tid att skörda. Druvorna hängde kvar och mögelsvamp (ädelröta) trängde in i druvan som sedan torkade till russin i solen. De beslöt att skörda och provade att göra vin på druvorna, som blev en världshit!

13. Spa och termalbad i Ungern

Széchenyi spa är en av Europas största spaanläggningar med tre enorma utomhuspooler och ytterligare 15 inomhus. Spaanläggningen ligger i Budapests största park Városliget och grundades 1913 i neobarock stil. Här spelas det schack på dagtid med flytande schackbräden i badet. Det medicinska vattnet kommer från en källa som är 1250 meter djup, och har en temperatur på 75 grader vid ytan.

Det äldsta badet i Budapest är ett turkiskt bad från 1560. Detta bad har sex bassänger med ett enormt kupoltak, och håller öppet till 04.00 på helgerna för den som vill ta ett nattdopp. Från den ottomanska eran finns också baden Rudas spa och Király spa. Ytterligare ett känt bad är Gellert, där vi har badat. Dessutom finns badgrottan i Miskolc-Tapolca i norra Ungern, ett av få naturliga termiska grottbad i världen.

Fakta om Ungern

14. Kedjebron Lánchíd över Donau

Av sju viktiga och mäktiga broar över floden Danau runt Budapest är Lánchíd den allra viktigaste och den första permanenta bron. Kedjebron är navet och landmärket som alla fotar, och som ligger mest centralt mellan de största sevärdheterna. Från början var bron en förbindelse mellan städerna Buda och Pest tills de slog ihop 1872. Bron öppnade 1849 och pryds av två mäktiga lejon på Pestsidan. Här är de sju broarna:

 • Lágymányosibron
 • Petöfibron
 • Frihetsbron – öppnad 1896
 • Elisabetsbron – öppnad 1903, ny bro klar 1964
 • Kedjebron – öppnad 1849
 • Margaretabron – öppnad 1876
 • Árpádbron
Fakta om Ungern

15. Balatonsjön är största sjön i Centraleuropa

Med sina nästan 600 kvadratkilometer är Balatonsjön den största sjön i Centraleuropa – så stor att den ofta kallas det ungerska havet. Solsökare har strömmade till dess stränder i årtionden, och många ryssar har köpt bostäder runt hela Balaton. Sjön är grund, i genomsnitt 3,2 meter, och som djupast 12,2 meter. Här hittar du också Balatons nationalpark och orten Balatonfüred.

Fakta om Ungern

16. Cowboys i Ungern

De kallas ”csikós” på ungerska och är en slags hästherdar på den ungerska ”puzstan”. Puszta är ett begrepp om slättland, där det växer väldigt lite träd. Slätterna finns bland annat i Hortobágy nationalpark, som är ett UNESCO världsarv. Området var ursprungligen bebott av herdar med nötboskap, får och hästar. På 1800-talet var “pusztaromantik” med cowboys, madamer, musik och dans (“csárdás”) väldigt känt i Ungern.

Idag underhålls besökare med fantastiska hästshower. Hit kan man åka på dagsturer för att se ungerska cowboys och deras fantastiska kunskap med hästar, eller kanske uppleva vildhästsafari.

Fakta om Ungern

17. Parlamentet är världens tredje största

Parlamentet har 691 rum, 20 kilometer trappor och 40 kilo 23 karat guld som använts i inredningen, och detta är den största byggnaden i Ungern. Byggnaden började uppföras 1885 och blev klar 1904. Parlamentet (Országház på ungerska) besöktes 2018 av 700 000 människor varav 80 procent var turister.

Hela byggnaden är konstruerad helt av ungerska material, förutom på sak … De åtta marmorpelarna som ligger längs med byggnadens huvudtrappa importerades från Sverige … Jajemen!!!

Fakta om Ungern

18. Tornen på Fiskarbastionen symboliserar ungerns stammar

Fiskarbastionen på Slottshöjden är från slutet av 1800-talet och har sju tältformade torn, som ska symbolisera de sju ungerska stammar som bosatte sig här på 800-talet. Det visste du (kanske) inte?

Fakta om Ungern

19. Ungern är ett vinland

Det finns 22 vinregioner och över åttio inhemska druvsorter i Ungern, och historiska bevis visar att man odlade vin på 500-talet efter Kristus. Endast tre europeiska språk har ord för vin som inte är av latinskt ursprung: grekiska, turkiska och du kanske gissade det … just det, ungerska!

20. Hjälten Raoul Wallenberg

1944 gjorde Raoul Wallenberg, Carl-Ivan Danielsson och Per Anger uppoffringar som finns i alla ungerska hjärtan. Vissa säger att de räddade 20 000 judar och vissa säger 100 000, men oavsett var detta ett hjältedåd. Det var i Budapest, på adressen Benczúr utca, i januari 1945 som Raoul Wallenberg greps och fördes till Sovjetunionen och försvann för alltid.

Fakta om Ungern

21. Skorna vid kajen i Budapest

Goyla Pauer har skapat ett minnesmärke som påminner om vad som hände 10 000 tals judar 1944 i Budapest. När man avrättade barn som vuxna, så sa man åt personerna att ta av sig skorna innan ungerska facister sköt dem. Kropparna slängde man ner på isflaken i floden Donau och de låg där tills isen smälte. Här finns 60 olika par skor som minne av en fruktansvärd tid.

Fakta om Ungern

22. Sankt Stefans basilika och hans mumifierade hand

St Stefans Basilika är den största kyrkan i hela Budapest och har kapacitet att ta emot över 8000 människor. Kyrkan började byggas 1851, till ära av Ungerns första kristne kung, Kung István (Stefan), och stod klar 1905. Kyrkan är 96 meter hög och det går att gå upp i tornen för en mindre avgift.

I St Stefans Basilika finns ett skåp med St Stefans mumifierade hand, vilken är en av Ungerns viktigaste och heligaste reliker. Stefan helgonförklarades efter sin död, den 20 augusti år 1083. Han var den första kristna kungen i Ungern och styrde mellan år 1000-1038.

Fakta om Ungern

23. Heviz är Europas största termalsjö

Europas största och världens näst största termalsjö heter Heviz. Åker man hit kan man bada och njuta av omgivningarna. Svavelvattnen i Heviz sägs ha medicinska egenskaper och tros bota reumatiska åkommor, värk och smärta. Här kan man äta god mat, promenera i parker och se romerska lämningar.

Fakta om Ungern

24. Mattiaskyrkans hemlighet

Den imponerande Mattiaskyrkan vid Fiskarbastionen har en historia utöver det vanliga. Den första kyrkan uppfördes 1015, denna byggdes om på 1300-talet och gjordes om till moské på 1500-talet av turkarna. 1686 kollapsade en vägg i kyrkan och bakom väggen hittade man en madonnastaty som idag är mer än helig.

Fakta om Ungern

25. Ungern har 8 UNESCO världsarv

 • Grottorna i Aggtelek karst och Slovakiska karst
 • Budapest, inklusive Donaustränderna, Buda Castle Quarter och Andrássy Avenue
 • Gamla byn Hollókő och dess omgivningar
 • Millenary Benedictine Abbey of Pannonhalma och dess naturliga miljö
 • Hortobágy NationalPark – Puszta
 • Early Christian Necropolis of Pécs (Sopianae)
 • Fertö / Neusiedlersee kulturlandskap
 • Landskapet runt vinregionen Tokaj

26. Stupan ”Peace” störst i Europa

Officiellt har sju stupor invigts i Ungern: två i Budapest och övriga i Budakeszi, Bükkmogyorósd (Csernely), Zalaszántó, Tar och Becskén. Peace Stupa i Zalaszántó är den största buddhistiska helgedomen i Europa med en 30 meters höjd och 24 meters bredd.

27. Världens vackraste kafé?

New York Café (New York Kávéház) från 1894 ligger i Budapest och är känt för att vara ett av världens vackraste caféer. Det är otroligt vackert och interiören är verkligen överdådig. Man kan tänka sig finfolket i vackra klänningar och män i fluga och hatt minglade runt här för länge sedan. Om du inte visste så, finns ett till vackert anrikt cafe i centrala Budapest som heter Gerbeaud café från 1858.

Fakta om Ungern

28. Den ungerska flaggan berättar en historia

Ungerns flagga är röd, vit och grön i tre lika stora horisontella band. Färgerna användes första gången i revoltern 1848-1849, men den blev officiell som flagga 23 maj 1957. Färgerna symboliserar det röda blodet som har spillts sedan revolten, som sedan går ner till det vita som är friheten, och fortsätter ner till det gröna som är slätterna och betesmarken i landet.

29. Ungerns nationalrätt från stäppen

Gulasch kan ses som Ungerns nationalrätt, men hur började det? Magyarerna (ungrarna) var ryttarfolket som red på stäpperna för länge sedan, och de hade med sig en gjutjärnsgryta (bogrács) och gjorde rätten gulyáshús över öppen eld. Man använde torkad rostad stek (pörkölt) som höll länge och kokades i gjutjärnsgrytan i lite vatten.

30. Största målningen i världen i Esztergom

Basilikan Esztergom är den högsta byggnaden (100 meter) i Ungern för närvarande, även om MOL Campus kommer bli högre (143 meter) när den blir klar 2022. Basilikan ligger i staden Esztergom, som är St. Stefans födelsestad. Staden och basilikan är från romartiden och har en målning på canvastyg som mäter 13,5 x 6,6 meter, och är den största målningen i hela världen. Italienaren Girolamo Michelangelo Grigoletti målade den en gång i tiden.

Fakta om Ungern
Kedjebron i Budapest

Mer intressant fakta om Ungern

 • Donau som delar Buda och Pest är Europas näst längsta flod, efter Volga, med en längd på 2 860 kilometer.
 • De vackra hästarna från Eger och stuteriet Lipicai Etterem som föder upp lippizanerhästar och som har över 200 hästar.
 • Ungerns nationalsång heter Himnusz (”Hymn”) är Ungerns nationalsång, och upphovsmannen bakom heter Ferenc Erkel. Texten börjar med orden Isten, áldd meg a magyart, ”Gud välsigne ungraren”.
 • Det röda Egri bikavér, tjurblodet från Eger är välkänt. Bikavér är ett rött vin från Eger eller Szekszárd i Ungern
 • Budaslottet 1200-talet (Budavári Palótasom), som också kallas det kungliga palatset, är en av Budapests mest kända sevärdheter och finns upptagen på Unescos världsarvslista sedan 1987. I slottet finns ett historiskt museum, Nationalgalleriet och Széchenyi Nationalbibliotek.
 • En öl i en av Ungerns ruiner ”ruinbar” är ett måste och som är enormt populärt och som du (kanske) inte visste! Gamla bostadshus som är utdömda och ska byggas om i framtiden blir till uteställen. En ligger i Budapest och heter Szimpla Kert och en annan i Debrecen som är ungerns andra största stad.
 • Ungersk valutan återinfördes 1946 och ersatte den tidigare pengő som infördes år 1921, och pengakoden är HUF.
 • 3 stycken nobelpristagare i Ungern, Imre Kertész, Dennis Gabor och Albert Szent-Györgyi.
 • En anmärkningsvärd uppfinning är Rubiks kub (av skulptör och professor Erno Rubik 1974). 
 • Ungerns vackra statsopera byggdes 1875-1884 och är känd för sin akustik, som tredjen bäst i världen. Den ligger på kända Andrássy út på pestsidan och är byggd i nyrenässans av arkitekten Miklós Ybls.
 • Elvis Presley boulevard i Ungern? Postumt medborgarskap tilldelades Elvis “Peace in the Valley” på amerikansk tv för att han uppmärksammade revolutionen 1956. Det här ligger på Elvis Presley tér, 1023 i Budapest och är en park.
 • Törley som startade 1882 och storexportör av (Pezsgö), champagne från Ungern. József Törley föddes i Budapest. som ung reste han till Champagne och lärde sig allt om att framställa bra Champagne. Törley har funnits i Sverige sedan 1998.
 • Ungern har hela sju länder som grannar. I norr ligger Slovakien och i nordväst Österrike, samt Slovenien i väst. Kroatien ligger i syd-sydväst om Ungern och Serbien ligger rakt ner i sydlig riktning. Rumänien ligger sydöst och det sista av de sju är Ukraina som ligger nordöst om Ungern.

Överraskande fakta om Ungern

Var detta överraskande fakta om Ungern, eller visste du allt redan? Har du kanske något mer spännande fakta om Ungern att bjuda på?

Gellertbadet i Budapest

Fakta om Ungern

 • Land? Ungern (republic) President: János Áder
 • Huvudstad? Budapest
 • Valuta? Ungersk forint (HUF) 
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Invånare? 9,7 miljoner (2017)
 • Religion? Kristendom (mestadels katolicism)
 • Språk? Ungerska (en del pratar också engelska eller tyska)
 • EU: Medlemmar 1 maj 2004
 • Landsnummer? 36
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart
 • Prisläge? Billigt (billigare än i Sverige)
 • Akutnummer? 112
 • Se upp med? Det kan bli mycket hett på somrarna
 • Tänka på? Många utanför Budapest pratar varken engelska eller tyska
 • Ungerns högsta berg heter Kékes och är 1014 meter högt
 • Nationaldag? 15 mars (1848 års revolution), 20 augusti (S:t Stefans dag), 23 oktober (Ungernrevolten år 1956)
 • Nationalfågel? Turul (mytologi) (en mytologisk falk eller hök och inte en faktisk art)
 • Största sporten i Ungern är fotboll, vattenpolo, konstsim och fäktning.

Information om Ungern för resenärer

Många roliga fakta som du (kanske) inte visste?. Klicka på bilden!

Historiska fakta om Ungern

Ungern grundades 895 och blev ett kristet rike år 1000 genom krönningen av St Stephan, erkänd av påven.

MEDELTIDEN

En av de största utmaningarna för Stephan och hans ättlingar var stabiliseringen av kristendomen och det tidigare nomadiska ungerska folket. Under Arpad och från 1301 blomstrade den medeltida Ungern i Anjou-dynastierna (med undantag för de förödande två åren av den mongolska invasionen). Mathias Corvinus gjorde Ungern till ett centraleuropeiskt renässans kulturellt nav. 

OSMANERNA

När Mathias dog försvagades den kungliga makten och så småningom 1526 kunde landet inte motstå turkiska attacker längre och landet föll i tre delar – området för den osmanska ockupationen, Transsylvanien och det betydligt mindre kungariket Ungern. I mer än 150 år fortsatte turkarna sin expansion genom många slag. 

Kungliga Ungern blev en del av Habsburgsriket, medan Transsylvanien fungerade som en oberoende enhet. I början av 1700- talet var Habsburgs äntligen redo att slå tillbaka med ungrarna för att återförena landet och pressa turkarna tillbaka till Balkan. 1718 återförenades Ungern slutligen inom Habsburgsriket.

HABSBURGARNA

Ungern försökte desperat att återhämta sig efter turkisk förödelse. Habsburgarna återupprepade de obebodda områdena i landet med rumäner och slovaker och skapade konstgjorda stora block av minoriteter. 

De framstegande teorierna om nationalism och liberalism nådde Ungern i början av 1800-talet och Habsburgs styre blev obehagligt. Utvecklingen av det civila samhället ledde till revolutionen 1848-49 och upproret mot Habsburgs, som bröt ut i dagens Budapest, den 15 mars 1848.

ÖSTERRIKE OCH UNGERN

Revolutionen fick inte positiva resultat och Österrike införde strikta och förtryckande bestämmelser gentemot landet. Senare insåg de att de bara kan samarbeta med ungrare, om de ger dem någonting tillbaka. Denna process ledde till den austro-ungerska kompromissen 1867 och skapade den nya ledande makten i Centraleuropa, det “österrikiska-ungerska imperiet”. 

Denna pakt var verkligen gynnsam för ungrare, och den ungerska ekonomin började öka och fram till början av 1900-talet. Budapest kom fram med en helt ny unik stadsbild och nyheter som den första tunnelbanan på kontinenten.

VÄRLDSKRIGEN

Efter de blomstrande åren av det österrikiska-ungerska imperiet förde 1900-talet mycket svårare tider till Ungern. I Trianonfördraget 1920, där Ungern förlorade 72% av dess territorium och 3,5 miljoner etniska ungrare stängdes ut av de nya gränserna, och mestadels till Tjeckoslovakien, Rumänien och Jugoslavien. Detta fördrag hade en chockerande effekt på det ungerska samhället som desperat försökte få tillbaka sina territorier (eller åtminstone de som beboddes av ungrare). 

Av denna anledning tog Ungern nazisternas del under andra världskriget och fick tillbaka de flesta av sina territorier där ungrare var i majoritet. Situationen verkade relativt bra eftersom landet inte drabbades så mycket förrän 1944. Under krigets sista år blev landet en slagfält, och nazisterna började deportera det ungerska judiska samfundet, huvudsakligen koncentrerat i Budapest. 

Från 1944 deporterades 400 tusen ungerska judar till Auschwitz. Senare blev det klart att Tyskland kommer att förlora kriget, och Slutligen föll Ungern under sovjetiskt kommunistiskt styre såväl som de flesta av Central- och Östeuropa.

KOMMUNISTERNA

Ungrare drabbades av en kommunistisk diktatur, Ekonomin kollapsade och på 1950-talet och sjönk levnadsstandarden dramatiskt. Social missnöje ledde till ett uppror och tillbakadragande från Warszawa-pakten i oktober 1956. Detta försök mötte ett massivt militärt ingripande från Moskva. 

Senare, under ledning av Janos Kadar, inleddes en långsam konsolidering. 1968 började Ungern liberalisera sin ekonomi och införde den så kallade “Goulash-kommunismen.” Levnadsstandarden började stiga, resrestriktioner blev mindre strikta och Ungern blev en välmående nation inom östblocken.

NYTT SYSTEM

I slutet av 1980-talet accelererade förändringarna. Kádár gick i pension 1987, 1988 avskaffade kommunistpartiet alla resrestriktioner till väst och 1989 godkände de ett flerpartisystem. I maj 1989 slet Ungern ner all taggtråd mot Österrike och öppnade sina gränser. 

Det här var de första stegen, där öst-tyska medborgare tilläts fritt lämna östra blocket. Den 23 oktober 1989 utropades den ungerska republiken och i mars 1990 hölls det första demokratiska, allmänna valet. Äntligen blev Ungern en fri, demokratisk europeisk republik. 1999 gick det med i Nato och från 2004 är det medlem av EU.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev