Meny Stäng

Körkort för bil och husbil – för att upptäcka världen

Annons

När man har körkort kan man upptäcka världen med bil eller husbil. Roadtrips har blivit ett mer och mer populärt sätt att resa, vilket märks inte minst på den populära hashtagen #vanlife i sociala medier.

Att göra roadtrips – med bil eller husbil

Visst kan man upptäcka världen med flyg, tåg eller kryssningsfartyg, men att göra roadtrips är ändå något speciellt. När man sitter bakom ratten väljer man själv vart man styr kosan, och man kan byta riktning för att solen för närvarande lyser mer i öster eller väster, eller för att någon man träffar på vägen tipsar om en oförglömlig pärla.

Slingrande vägar i vackra Nordirland

När vi hyrde husbil på Nya Zeeland vintern 2006/2007 upptäckte vi dessutom det fantastiska i att resa med husbil. Nu hade vi inte bara friheten att plötsligt ändra riktning och destination – utan också möjligheten att stanna nästan var som helst för att äta eller sova.

Redo för äventyr i Pipiriki
Med husbil på Nya Zeeland för många år sedan

När vi inte ens var beroende av hotell- och vandrarhemsbokningar steg känslan av frihet ännu mer, och vi blev ”fast” i detta sätt att resa och upptäcka världen. Sedan den där husbilsresan på andra sidan jorden för 15 år sedan har vi hunnit med att husbila oss igenom ett 15-tal europeiska länder. Fantastiskt!

Resa med husbil på Irland
Husbilsresa på Irland för några år sedan

Vem sitter bakom ratten i er bil eller husbil?

I vår husbil är det Peter som sitter bakom ratten eftersom han är den enda av oss två som har körkort. Eftersom han är bekväm med att köra är vi nöjda med den fördelningen och jag (Helena) läser istället kartan eller söker information om nästa resmål.

Peter kan alltid välja hur långt han vill köra åt gången, och vi pausar om han blir trött. Men vi har förstås tänkt ibland att det vore bra med en backup. Självklart kan det i vissa situationer vara bra att vara två som har körkort.

Dramatiska bergsvägar i Albanien

Kan man köra husbil med vanligt B-körkort?

Många husbilar kan köras med vanligt B-körkort, men inte alla och inte av alla. Med ett B-körkort kan man köra husbilar upp till 3,5 ton. Om man har tagit sitt körkort före 1 juli 1996 får man även köra tyngre husbilar, under förutsättning att de är registrade som personbilar.

Wassbackens camping
Vår husbil kan köras med vanligt B-körkort

Smidiga sätt att ta körkort – och klara körkortsfrågorna

För att ta körkort krävs att man klarar både körningen och teorin. Många kanske tänker att teoridelen ska vara enkel, men statistik från Trafikverket visar att 50 procent misslyckas på teoriprovet. Frågorna kan vara kluriga och man behöver vara förberedd för att klara dem.

För de som tycker att det är svårt att plugga direkt från en tung bok finns nu ett alternativ i form av en appen ”Zutobi” från företaget med samma namn. I appen tar man sig igenom alla körkortsfrågor som finns i boken och som man behöver kunna inför teoriprovet, men på ett roligare och mer lättillgängligt sätt. Appen är gratis att ladda ner och kostnadsfri att testa. Om man sedan vill fortsätta använda den tas en avgift ut per vecka, tills man väljer att avsluta.

Vägar Kroatien
Härliga kustvägar i Kroatien

Gillar du roadtrips?

Gillar du att göra roadtrips, med bil eller husbil? Vad är det i så fall som gör att du föredrar det sättet att resa? Om ni är två eller flera med körkort, hur delar ni i så fall på körningen?

Har du körkort? Berätta gärna om dina erfarenheter från körlektionerna och teoriprovet! Var det lätt som en plätt, eller fick du kämpa? Har du någon i din närhet som nyligen tagit körkort, eller håller på att göra det nu?

Vill du få vårt nyhetsbrev?
Fina Vallevägen i Östergötland

Prenumerera på vårt nyhetsbrev