Meny Stäng

Fakta om Polen – 30 saker du (kanske) inte visste

Annons

Att skriva fakta om Polen är riktigt roligt. Vi har rest mycket i Polen och upptäckt både det ena och det andra som överraskat oss. Inför den här artikeln har vi hittat ännu mer spännande fakta om Polen. Visste du till exempel att det finns 16 UNESCO världsarv att upptäcka? Följ med till Polen!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fakta om Polen

Polen är landet som har nio grannar … Slovakien i syd, Tjeckien i sydväst, Tyskland i väst, Ukraina i sydöst, Vitryssland i öst, Litauen i nordöst och Rysslands Kaliningrad i norr. Det finns även en vattengräns i Östersjön mot Danmark och Sverige. 

Krakowresor

Hela norra Polen täcks av sandstränder och i syd möter Tatrabergen. Däremellan finns massor av vacker natur att upptäcka. Polen serverar också riktigt god husmanskost med bra kvalitet och en god öl. Men nu är det dags för 30 fakta om Polen som du (kanske) inte visste.

Fakta om Polen
Peters drönarfoto från kusten i Leba

1. Nionde största landet i Europa

Med drygt 38 miljoner invånare är Polen det nionde största landet till folkmängd, och även nionde största landet till yta (312 685 km2) i Europa.

Fakta om Polen

2. Påve tv-kanal i Polen

Självklart finns en egen live-tv-kanal (Centro Televisivo Vaticano (CTV) sedan 1983, som sänder från påven i världens minsta land Vatikanstaten. 87 procent anser sig själva som katolska i Polen och de följer påven alla tider på dygnet.

Fakta om Polen

3. Pola Negri från Polen

Pola Negri är artistnamnet av Apolonia Chalupec som lyckades bli den första världsstjärnan (glamourdrottning) i Hollywood på 1920-talet från Polen med fantastiska korkskruvar i huvudet.

4. Nobelpristagaren Marie Curie

Första kvinnliga Nobelpristagaren 1903 Marie Sklodowska-Curie (1867-1934) i fysik, var enastående. Inte nog med det så fick hon också ett till Nobelpris 1911 i Kemi. Snyggt jobbat Marie! Museum på 16 Freta Street i Warszawa.

5. Borgen Malbork

I Polen sydöst om Gdansk ligger Malbork. Borgen heter Marienburg efter skyddshelgonet jungfru Maria, och polackerna säger Malbork. Detta är Europas största tegelbyggnad och ett UNESCO världsarv. Grunden lades 1274 och den stod klar 1406.

Fakta om Polen

6. Bagel kommer från Polen

Bagel (Jidisch Bajgiel) har sitt ursprung från de judiska befolkningen, och de första från de judiska kvarteren i Krakow ända sedan 1610. Den både kokas och bakas för en mjuk insida och krispig utsida.

Fakta om Polen

7. Europeisk bison i Polen

I nordöstra Polen ligger Bialowieza nationalpark som har den sista orörda kontinentalskogen i Europa, alltså som Europa såg ut innan människan. I den skyddade skogen (UNESCO världsarv) får man bara vistas med guide. I Bialowieza lever också ca 500 vilda visenter (europeiska bison) mellan Polen och Vitryssland.

8. Polacker gifter sig tidigt

Som katoliker gifter sig polackerna tidigt. De har den lägsta snittåldern för giftermål i Europa som ligger på 27 år.

9. Judiska kyrkogården i Łódź

I Łódź sydväst om Warszawa ligger Europas största judiska kyrkogård som är både skrämmande och romantisk på samma gång. Detta är en genuin och historisk plats.

Fakta om Polen

10. Polens gamla huvudstad

Mellan åren 1038- 1596 var Krakow Polens huvudstad. Det var svenska Sigismund (1566-1632 Zygmunt III Wasa) som flyttade huvudstaden till Warszawa 1596. Gniezno (väster om Krakow) var den första huvudstaden (före 1038) i Polen.

11. Polska dansen Mazurka

Mazurkan (Mazurek) kommer från Polen och är en polsk folkdans, liksom dansen Polonesse. Det är folkdanser som vi känner igen från gamla Sverige med liknande rytm som åttondelspolkan.

Fakta om Polen
Photo: Paul Shomier 2004

12. Regissören Roman Polanski

Roman Polanski, född 1936, är känd för filmer som Rosemarys baby, Chinatown, Frantic, The Pianist och många fler. Även filmen The Pianist från 2002 gav en Oscar.

13. Kosher restaurang

I Polen kan du passa på att prova judisk mat på kosher-restaurang. Sök upp det judiska kvarteren i olika stora städer som du kommer till och prova.

14. Polska Izabella Scorupco

Izabella Scorupco är född 4 juni 1970 i Bialystok. Hon kom till Sverige 1978 och är kanske allra mest känd från filmen James Bond – Goldeneye (med Pierce Brosman) 1995 och Oriflames stora affischnamn.

Fakta om Polen

15. Prince Polo från Polen

Prince Polo är enormt känt på Island och är den mest sålda chokladkakan i flera årtionden i många länder i Europa. Startade 1955 i Cieszyn i Polen. Sveriges svar på Prince Polo är kexchoklad.

16. Bärnsten från Polen

Polen har mycket färdiga bärnstenssmycken precis överallt, men det får inte kallas bärnsten om den inte är minst 20 miljoner år gammalt. Världens största exportör av bärnsten är Ryssland (representerat av Kaliningrad Amber Factory), som innehar cirka 70 procent av de globala bärnstensresurserna.

17. Nato beskyddar Polen

Polen betalar sina 2 procent av BNP till NATO för att få fullt stöd och alltid ha beskydd. Efter att ha varit styrda av Ryssland från 1947 till 1991 och efter att ha förlorat en stor del av befolkningen under andra världskriget vet Polen vad det innebär att gå igenom svåra tider.

Fakta om Polen

18. Polens första trädtoppstorn

Äntligen är det coola Obserationstornet uppe 2019 i Krynica-Zdrój och dess stora nationalpark. 49,5 meter högt med 18 torn och och 87 pelare. Det här måste upplevas!

19. Frederic Chopin från Polen

Frederic Chopin var pianist och kompositör och levde mellan 1 mars 1810 och 17 oktober 1849, och som blev 39 år. Frederic föddes i Zelazova Wola utanför Warszawa och var redan innan 10 års ålder ett underbarn på piano.

Vid 19 års ålder gjorde han konserter i Wien, Tyskland och vidare till Paris. Han dog i tuberkulos och ligger begravd på Père-Lachaisekyrkogården i Paris men hans hjärta finns i kyrkan “Heliga korsets kyrka” i Warszawa.

20. Polens äldsta restaurang

Restaurangen Piwnica Swidnicka öppnade 1273 och är den äldsta restaurangen i Polen. Ligger på Ratusz 1 i Wroclaw.

Fakta om Polen

21. Polens valuta heter Zloty

Polen har sin egen valuta och det gör också att det är billigare. När ett land går över till euro går priserna ofta upp. Heja Polen och billiga priser!

22. Öl i Polen

Polen är det tredje största ölkonsumerande landet i Europa. Om du vill dricka öl på semestern kan du alltså med fördel resa till Polen!

Fakta om Polen

23. Öken i Polen = sant?

Väster om Krakow ligger häftiga Bledow öknen. Den är 32 kvadratkilometer stor, har ett medeldjup på 40 meter och ett maximalt sanddjup på hela 70 meter.

24. Robert Lewandowski

Robert Lewandowski, född 1988 i Warszawa, är kanske Polens bästa fotbollsspelare någonsin. Spelar i klubblaget FC Bayern München.

25. Jagellonska universitetet

Universitetet i Krakow är det näst äldsta i Centraleuropa som grundades 1364 av kung Casimir den stora i Polen.

Fakta om Polen

26. Leonardo da Vinci I Polen!

Porträtt av Cecilia Gallerani “Lady with an Ermine” eller “Damen med hermelinen” av Leonardo da Vinci (1489-1490) visas på Muzeum Czartoryskich i Krakow. Detta är den mest värdefulla målningen i Polen, och många experter anser att den är bättre än den världsberömda Mona Lisa. 

27. Auschwitz-Birkenau

Auschwitz, eller Oświęcim som orten heter på polska, var Nazitysklands allra största koncentrations- och förintelseläger. Auschwitz-Birkenau ligger ungefär sex mil väster om Krakow och är en viktig, om än tung, påminnelse om en fruktansvärd period i historien som är skyddad av UNESCO världsarv.

Fakta om Polen

28. Saltgruvan i Wielizcka

Från Krakow kan man göra ett besök i saltgruvan i Wielizcka, antingen med egen bil eller till exempel med buss. Gruvan är imponerande med fantastiska kyrkorum uthuggna i salt på 135 m djup. Är med på UNESCOS världsarvslista

Efter 380 trappsteg rakt neråt hamnar man på den första våningen på 64 meters djup. Sedan fortsätter man till våning 3 på 135 meters djup. Man får bara se en procent av gruvan och ändå promenerade vi omkring i nästan 2,5 timme. Saltgruvan i Wielizcka är alltså helt enorm!

29. Sanddynerna i norra Polen

Välkomna till Slowinski sanddyner! Det här är idag en nationalpark nära Łeba i norra Polen med 40 meter höga sanddyner eller landets häftigaste sandlåda. Det är bara att boka på!

Fakta om Polen

30. Landtungan Hel i norra polen

Hel är en 3,4 mil lång smal strandremsa med sandstrand på båda sidor, som är 100-500 meter bred, och här du kan sola och bada eller testa windsurf eller kite-surfing. Här finns också gott om strandnära campingar.

Polen

Mer intressant fakta om Polen

 • Högsta berget i Polen heter Rysy och är 2499 meter ö.h.
 • Den längsta och största floden heter Visla och är 1047 km lång.
 • Polens näst största stad efter Warszawa är Krakow
 • Största sjön heter Sniardwy och är 113,8 kvadratkilometer.
 • Högsta byggnaden är kulturpalatset. Palatset har 42 våningar och är 231 meter högt och ligger i Warszawa.
 • 13 Nobelpristagare kommer från Polen
 • Största sporterna i polen är fotboll, speedway och volleyboll
 • Polens Nationalsång heterMazurek Dabrowskiego (Jeszcze Polska nie Zginela – Än är Polen ej förlorat)
 • Religion är Kristendom (katolicism) Katolska kyrkan varav 3 miljoner av judisk ursprung.
 • Språket är Polska (en del pratar också tyska eller engelska). Tyskan är mer på den västra sidan mot Tyskland, och de är generellt dåliga på engelska.
 • Polens mest exklusiva badort heter Sopot och ligger i norra Polen
 • Gdansk och Krakow är de mest kända städerna där mest turister tar sig.
 • Kända astonomen Nicolaus Copernicus kommer från Torun och här finns kanske det första pepparkaksreceptet från 1300-talet
 • St. Dominics fair I Gdansk är näst största marknad i världen efter ölfestivalen i Tyskland. Marknaden började år 1260 och håller på de tre första veckorna i augusti.

Överraskande fakta om Polen?

Har vi överraskat dig eller var det lite spännande fakta om Polen som du inte visste? Du kanske har några saker som vi inte vet och som du kan bjuda på?

Polen Fakta

Gdansk
 • Huvudstad: Warszawa
 • Folkmängd: 38 miljoner invånare
 • Officielt språk: Polska
 • Valuta: Zloty
 • Medlemmar i EU: (Europeiska Unionen) 1 maj 2004
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Landsnummer: 48
 • Nationaldag: 3 maj
 • Nationalrätt: Bigos (rätt med surkål, rökt korv, fläsk, och svamp)
 • Nationalhelgon: Stanislaus av Krakow firas 11 april
 • Nobelpristagare: 18 stycken
 • Nationalfågel: Havsörn
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart
 • Prisläge? Billigare än i Sverige
 • Se upp med? Det kan vara bra att iaktta viss försiktighet på vägarna under din resa till Polen, bland annat händer det att vissa förare gör oförsiktiga omkörningar.
 • Båt till Polen? Nynäshamn till Gdansk med nya färjan (2018) M/F Nova Star tar 19 timmar (Polferries) – Ystad till Swinemunde (Swinoujscie) tar ca 6 timmar (Polferries) – Karlskrona till Gdynia som tar 10 h 15 min (Stena Line)

Information om Polen för dig som letar destinationer

Vi har en webbsida om destinationer och vad man kan göra i Polen: Resa till Polen – guide till polens bästa resmål

Polens norra kust

Historiska fakta om Polen

Från Polens förste ledare fursten Mieszko I år 962 gick det ganska bra för Polen. 

Stora ledare och adeln mellan 1400-1600-talet ville ha makt och rikedomar, och brydde sig inte om folket. Uppror kom självklart för man hade kört landet i botten. 

I slutet av 1700-talet delade Ryssland, Österrike-Ungern och Prussen landet på tre och polen var inte längre ett land.

Ingen polack tyckte om det här och under hela 1800-talet var det uppror mot dessa tre stater för att få tillbaka Polen. 

Efter det stora polsk-Sovjetiska kriget 1920 vann Polen och fick sin självständighet efter flera hundra års krigande.

1938 gick Tjeckien in i södra Polen efter bråk. 1 september 1939 startade andra världskriget och Tyskland gick in i Polen från väst.

17 september gick Sovjet in i Polen från Öst och polen hamnade mitt emellan och förlorade 6 miljoner människor. 

1945 tog andra världskriget slut men inte för Polen. Sovjet vägrade att ge sig mot polen och krigade ytterligare 2 år till 1947.

1947 tog Sovjet över polen med riggade val och styrde Polen med Kommunistpartiet ända tills 1990. 

Lech Walesa blev president och det blev vändningen för Polen. Med hög arbetslöshet, låga löner, svartabörs- affärer infrastruktur som ligger 30 år efter andra länder har Polen gjort det bra.

Sedan 2015 styr partiet Lag och rättvisa (PIS) Polen, och de ser ut idag oktober 2019 som att de får fortsätta.

Partiet Lag och rättvisa går ibland för långt och vill ta över domstolar och har avskedat journalister. EU har flera gånger varnat Polen och de har hotat med att dra in EU-bidrag. Polen och Ungern är de som har största bidrag från EU 2020 för att bygga sitt land.

Idag 2020 kommer polacker tillbaka och bygger landet för framtiden.

Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev