Meny Stäng

Att byta luckor och fönster på husbil

Annons

Då var det dags att byta luckor och fönster på vår husbil FREEDOM! Vi hade flera luckor som var trasiga och slitna och ett fönster med en provisorisk lagning. Ni gjorde vi ett ryck och bytte fyra luckor och ett fönster.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Dags att byta luckor och fönster på husbilen

Vi har tänkt länge på att byta slitna luckor och fönster på husbilen. Hela husbilen är lite sliten utanpå. Vi har också pratat om att byta ut folieringen, men det är både dyrt och mycket jobb, så vi tvekar. Om inte annat så blir det lite bättre nu när vi byter luckor och fönster. Peter köpte luckorna och fönstret på nätet, från CampOut.

Lucka för vattenpåfyllning

Vår lucka för vattenpåfyllning såg förskräcklig ut. Locket ville inte gå igen utan slog mot väggen när vi körde. Till slut blev Peter så irriterad att han ryckte loss den. Luckan under målade vi vid något tillfälle svart, men det blev ju väldigt slitet efter ett tag …

Peter beställde en ny grå lucka som han monterade dit med skruv och silikon. De skruvarna som var med i paketet fungerade dock inte eftersom gängorna bara gick runt, och han fick köpa större skruv.

Uppdatering: Flera har kommenterat att det finns tätningsmassa som är bättre än silikon i husbilssammanhang. Detta är extra viktigt när det gäller fönstren som måste kunna röra sig mot bilen (se längre ner). Vi använde silikon på några av de mindre luckorna som är fastskruvade, eftersom vi gjorde det för tio år sedan och det har fungerat bra för oss. Men det finns andra produkter att välja, som kanske är mer anpassade för just husbil.

Byta luckor på husbil
Den nya luckan på plats (och den bredvid, i Peters hand)

Lucka för toatank

Sedan var det dags för luckan vid toatanken. Den var helt enkelt sliten och ful, och Peter monterade därför dit en ny. Här var det samma sak. Det fanns skruvar med i paketet, men han var tvungen att köpa större skruv. Den nya luckan är väldigt ljus (så ljust grå att den nästan ser vit ut), men den är i alla fall ny och fräsch.

Att byta luckor och fönster på husbil
Den gamla luckan till toatanken var repig och sliten
Att byta luckor och fönster på husbil
Peter förbereder för att sätta in en ny lucka
Ny lucka för toatanken
Den nya luckan är på plats

Lucka för soptömning

Luckan vid soptömningen, bakom köket, var också väldigt sliten. Här var det precis samma sak som med de andra luckorna. Det vill säga Peter fick köpa större skruv, och använde även silikon.

Att byta luckor och fönster på husbil
Den gamla luckan var sliten och repig
Att byta luckor och fönster på husbil
Peter har slitit loss den gamla luckan
Ny lucka för soptömning
Den nya luckan är på plats

Byta fönster på husbil

Till slut var det dags att byta ett av våra fönster på husbilen, och detta var vi en aning nervösa inför. Fönstret gick sönder på en camping på Sardinien 2015, när campingägaren bad oss backa en meter och vi (med öppet fönster) backade rakt in i en lyktstolpe. Vi lagade med superlim och tejp och det har ju hållit i alla år, men inte så roligt kanske …

Byta luckor och fönster på husbil
Superlimmet har hållit i alla år, men inte så snyggt

Nu var det dags att äntligen göra något åt saken! Vi monterade ut det gamla fönstret och la på en tjock sträng med tätningsmassa (plastic, som inte torkar). Vi tryckte in fönstret där det ska sitta och skruvade fast med de skruvar som följde med. Viktigt att skruva med jämnt tryck, det vill säga att alla skruvar ska skruvas lika hårt. Till slut satte vi på de små hattarna över skruvarna, och så var det klart!

Det är riktigt skönt att ha nya luckor och fönster på plats. Vi fixar det ena efter det andra, och husbilen känns samtidigt mer och mer hemtrevlig.

Byta luckor och fönster på husbil
Det nya fönsgtret är på plats

Du som har husbil eller husvagn, har du bytt fönster eller luckor någon gång?

WIFI.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev