Meny Stäng

Tvätta husbil i Stockholm – var och hur?

Annons

Hur gör man för att tvätta husbil i Stockholm, om man nu inte råkar ha en tomt att stå på eller en egen garageuppfart? Vi har använt husbilen mycket i sommar och ibland behöver den ju tvättas. Som tur är har vi hittat ett ställe där vi får plats att tvätta den.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Dags att tvätta husbilen

Vår husbil har varit ute på äventyr denna sommar. Först gjorde vi en lång resa i Sverige, och sedan blev det en tur genom Polen och Tjeckien. Inte konstigt att den behöver tvättas till slut! Men var hittar man ett ställe att tvätta husbil i Stockholm?

Hur tvättar man en husbil?

Att tvätta en husbil är inte samma sak som att tvätta en personbil. Husbilen kan vara sammansatt och limmad med medel som inte tål de starka lösningsmedel som tagits fram för bilar. Man måste också tänka på att det finns ventilationsgaller, fönster och luckor som kanske inte tål högtryckstvätt eller annan hård vattenstråle.

Man kan spola av bilen, försiktigt, och därefter rengöra med borste eller svamp. Det går att använda högtryckstvätt, men man måste vara försiktig, inte gå för nära och undvika galler och liknande. Man ska också vara försiktig så man inte repar fönstren, till exempel med en borste. Allra bäst kan vara att använda rengöringsmedel som är avsedda för husbilar och husvagnar, som man hittar i campingbutiker.

Tvätta husbil
Tvätt av husbilen (gammal bild!)

Var tvättar man sin husbil?

Det finns säkert en del som tvättar husbilen på garageuppfarten, men det är inte att rekommendera eftersom rengöringsmedlen (kemikalierna) inte är bra för miljön. Om man dessutom, som vi, har husbilen på en parkering bredvid andra bilar, och utan tillgång till vatten i närheten, är det inte ens möjligt. Ibland kan man förstås passa på när man står på en camping som har möjlighet för att tvätta husbilen.

Men alla andra gånger då, när vi är hemma och vill tvätta husbil i Stockholm? En vanlig biltvätt kanske fungerar om man har en lägre husbil men om man har en stor och hög husbil är det svårare. Vår husbil är 3,10 meter hög så vi kommer inte in i en vanlig biltvätt.

Husbil Freedom
Vi kan inte stå och tvätta vår husbil hemma på parkeringen …

Tvätta husbil i Stockholm

Vi har hittat ett ställe där vi kan tvätta husbil i Stockholm, det vill säga en biltvätt som har tillräckligt högt i tak för att vi ska kunna köra in. Biltvätten tillhör OKQ8 och ligger vid handelsplatsen Port 73 i Haninge, söder om Stockholm.

Tvätta husbil i Stockholm

Tvättplatserna här är 3,55 meter höga, vilket gör att vi kommer in utan problem. En av platserna har dessutom en stege vid sidan så man kommer åt att tvätta husbilen högre upp. Just den här gången var den platsen upptagen när vi kom så vi tog en annan, men annars är den platsen förstås bäst.

Tvätta husbil i Stockholm

Att tvätta husbil i Stockholm

Vi använder högtryckstvätten, men är försiktiga. Sedan använde vi borsten. För att bilen ska bli riktigt ren behöver vi nog putsa lite längre, men det blev i alla fall betydligt bättre!

Du som har husbil, hur och var brukar du tvätta din husbil? Har du kanske några fler tips på var man kan tvätta husbil i Stockholm?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev