Annons

Att skriva fakta om Egypten är både roligt och utmanande eftersom vi pratar över 5000 års fascinerande historia. Tänk att Alexandria i norra Egypten var den mest betydande och framstående staden i världen före år 30 före Kristus och och att man här byggde pyramider år 3000 före Kristus. Följ med till där den moderna civilisationen startade och till mystiken i Egypten.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Innehållsförteckning

Fakta om Egypten

100 miljoner människor bor på 4 procent av landets totala yta, vilken är dubbelt så stor som Sverige – alltså 100 miljoner människor i två Sverige! De flesta människorna bor längs med världens längsta flod Nilen (6670 km), som är en sötvattensflod och världens största oas. Utan Nilen hade det inte gått att leva där.

Det här var bara en liten föraning och vill du veta mer om Tutankhamon, Cleopatra, faroner, pyramiderna, sfinxer, hieroglyfer, mord, svek och kärlek. Här kommer fakta om Egypten!

1. Cleopatra VII var inte egyptiska

Cleopatra var den sista härskaren från den grekiska ptolemeiska kungahuset. Cleopatra VII Thea Filopator, föddes år 69 före Kristus i Alexandria och dog den 12 augusti år 30 före Kristus. Hon blev 39 år och var känd för att prata många språk inklusive det egyptiska språket.

Egypten

2. Var Cleopatra och Julius Cesar ett par?

Cleopatra fick en son med Julius Caesar, som fick namnet Caesarion – ”lilla Caesar”, vilket inte var accepterat i Rom. År 44 före Kristus blev Caesar mördad och Cleopatra fick fly tillbaka till Egypten. Augustus lockade sonen Caesarion (som var cirka 15 år) med makt om han kom till Rom. Han åkte och Augustus fick honom dödad.

Egypten

3. Cleopatra var Egyptens härskare och farao

Vid ceremoniella händelser var Cleopatra klädd som gudinnan Isis, för att visa sin gudom och makt. Efter Caesar träffade hon den romerska politikern Mark Antony som hon fick fem barn med. 

Mark Antony skilde sig från sin fru som tillhörde den mäktiga Octavian i Rom och började dela ut viktiga städer till sina barn. Det ledde till krig och romarna gick in i Egypten år 30 före Kristus. Mark Antony tog sitt liv efter skador med romarna och efter några månader tog Cleopatra också sitt liv, troligen med gift.

Fakta om Egypten

4. Egyptiska kvinnor hade enorma rättigheter förr

Kvinnorna i det antika Egypten kunde ingå lagliga kontrakt, köpa och sälja fastigheter, göra testamenten och tjäna lika mycket som män. Var det en skilsmässa så fanns avtal där kvinnan hade sin rätt. Helt rätt!

Egypten

5. Egyptiska hantverkare byggde pyramiderna

Det var hantverkare som byggde pyramiderna, palats och sfinxer, och de fick betalt för att göra detta. De var de främsta stenhuggarna, timmermännen, skulptörerna, tecknarna och målarna som gick att få tag på. De bodde i byn Deir el Medina inte långt ifrån pyramiderna. Hantverkarna hade allguden Ptah som sin beskyddare.

Foto Didia via Wikimedia commons

6. Sakkara är världens äldsta kompletta byggnad

Sakkara är en gravplats vid sidan om den första forntida huvudstaden Memfis. Runt år 2680 före Kristus byggdes Djosers trappstegspyramiden som ligger väster om Nilen, 20 kilometer söder om dagens Kairo. Pyramiden är 60 meter hög och 22 meter djup, med gravstäder under jord.

Sakkara Serapeum som ligger nordväst om Djosers trappstegspyramid var ett begravningsfält för Apis tjurar, ett levande tecken på guden Ptah. Gravarna för dessa tjurar finns att beskåda i en tunnel vid Sakkara Serapeum i stora sarkofager av granit som väger upp till 70 ton och innehåller de mumifierade tjurarna.

WIFI.se
Fakta om Egypten

7. Cheopspyramiden är Egyptens största

Faraon Cheop lät bygga sitt gravmonument cirka 2600 år före Kristus. Pyramiden är 138 meter hög (idag) och består av 2,3 miljoner stenblock som väger 1,5 ton – 7,5 ton var. Cheop regerade 2589-2570 före Kristus.

Pyramid

8. Chefrenpyramiden är sonens gravplats

Farao Chefren var Chepos son som regerade 2570-2535 före Kristus. Han lät också bygga ett gravmonument (pyramid), men lite mindre än sin pappa. Han uppförde också landmärket Chefrensfinxen, som är det stora lejonet, framför sin egen pyramid.

Pyramid

9. Chefrensfinxen är kanske världens mest kända

Farao Chefren lät hugga ut sin sfinx från en enorm klippa i Gizaplatån. Den är inte byggd utan uthuggen uppifrån i ett stycke. Den mäter 73,5 meter och är 20 meter hög. Det tog 100 egypter i tre år att utföra detta underverk för hand. Under sina 4500 år har sfinxen varit täckt ända upp till halsen mestadels av tiden.

Sfinx

10. Farao Thutmosis IV:s granittavla är ett mysterium

För 3400 år sedan, när farao Thutmosis IV renoverade Chefrensfinxen och gravkomplexet på Gizaplatån, placerade han en 3,6 meter hög stele (en tavla med hieroglyfer) på platsen. 

1817 anlitade man italienaren Giovanni Caviglia att frilägga hela sfinxen och då hittade man granittavlan. Fransmannen Jean-François Champollion arbetade i fem år innan han kunde lösa lite av gåtan med skriften 1822.

Egypten

11. Sonsonen Menkuras pyramid är den minsta av de tre

Den minsta av de tre stora pyramiderna är Menkauras gravtempel, vilken mäter 61 meter i höjd. Menkaura var son till Chefren och tänkte bygga sin pyramid lite klassigare. 

De 16 första raderna är röd granit men efter det har man använt kalksten, som i de övriga. Troligtvis dog han och hans son (Shepseskaf) medan de färdigställde pyramiden. Han regerade cirka 2535-2520 före Kristus.

12. Konungarnas dal i Egypten är ett mirakel

Efter att man inte byggde pyramider längre som gravmonument, skapade man en gravdal eller ”konungarnas dal”. Man hackade sig in i berg och begravde faraonerna i bergen, som man senare täckte med sand. 

Här finns över 60 enorma rum för faraoner, som är målade och smyckade, samt att man hittar nya gravar hela tiden. Vissa är för flera kungar som kan vara upp till 300 kvm stora. Thutmosis I var den första som grävde sin grav här.

Fakta om Egypten

13. Drottningarnas dal – Nefertaris grav är den vackraste

Nefertaris grav i Drottningarnas dal anses vara en av de vackraste som någonsin upptäckts. Dalen ligger 1,5 km från Konungarnas dal och var från början en gravplats kungabarn, idag (2022) med runt 98 gravar.

Bilder av Nefertari, som finns över Egypten, tyder på att hon var känd för sin skönhet, och poesi skriven för henne av Ramses II kan hittas i hennes grav.

Fakta om Egypten

14. Mumifiering i Egypten är en konst

Egypterna trodde att det var möjligt att leva igen efter döden, men detta kunde bara hända om kroppen bevarades i en livsliknande form som de andar som kallas ba (personlighet) och ka (livskraft) kunde känna igen. 
Kroppen kunde då fungera som en bro mellan den avlidens andar och de levande offer. Hjärtat måste vara kvar ansåg egypterna!

Fakta om Egypten

15. Tutankhamon hade den minsta graven

De som tog livet av Tutankhamon ville inte möta honom i livet efter detta, och tog ut hans hjärta. Han fick en liten grav under Ramses IV som inte var värdig en Farao och och förtäckt i konungarnas dal. 

Tutankhamons efterträdare Farao Ay, som inte ville veta av Tutankhamon, är lustigt nog begravd bredvid Tutankhamons farfar Farao Amenhotep III. Där skulle Tutankhamun troligtvis ha legat?

Egypten
Konungarnas dal

16. Tutankhamon är livets ironi

Tutankhanom hade missbildningar som barn, gick med krycka som 15-åring och blev redan vid 19 års ålder mördad och gömd i Konungarnas dal. Efter döden fick han sitt hjärta borttaget, för att inte kunna fortsätta till nästa liv.

Tutankhamun blev hittad och satte Egypten på världskartan i sitt nästa liv. Han blev den enda faraon som nästan alla känner igen namnet på. Vilken ironi!

Fakta om Egypten

17. Tutankhamons grav är den enda som inte var plundrad

Arkeologen Howard Carter arbetade med den Egyptiska regeringen för att leta efter nya fynd i Konungarnas dal. Han hade arbetat i flera år, och veckan när de skulle avsluta gick en åsna igenom golvet i Ramses IV grav. 

Den 4 november 1922 hittades Tutankhamons grav, den enda graven som inte var plundrad. Över 5000 föremål, begravningsmask, och kista i massivt guld finns fortfarande på museet i Kairo.

Fakta om Egypten

18. Tuthankhamon låg i världens dyraste kista

Två av Tutankhamuns tre kistor var gjorda av trä, täckta med guld. Den innersta och sista är i tjockare lager guld och är 1,88 meter lång och väger 110,4 kg. Om det skulle skrotas idag skulle det vara värt över 1 miljon pund.

Fakta om Egypten

 19. Egypten har sju UNESCO världsarv

Egypten har sju Unesco världsarv. Landet har också två arv som ingick i de sju underverken.

  • Abu Mena
  • Forntida Thebes med begravningsplatsen
  • Historiska Cairo
  • Pyramiderna i Giza med Sfinxen och konungarnas dal
  • Nubiska monument från Abu Simbel till File
  • Katarinaklostret i Sinai
  • Valdalen 

20. Alexander den store grundade Alexandria

År 332 före Kristus intog Alexander den Store Egypten och utropade sig själv till Farao. Han skapade också Alexandria (tidigare Rakotis), och uppmanade sin armé att bosätta sig där och ingå äktenskap med perserna. 
Nu styrde Grekland/Makedonien ända till år 30 före Kristus då romarna intog Egypten

Egypten

21. Världens äldsta skjorta är 5000 år gammal

”The Tarkhan dress” hittades vid utgrävningar 50 km söder om Kairo, vid den antika kyrkogården Tarkhan. Skjortan uppskattas att vara ifrån cirka 3482-3102 före Kristus.

Egypten

22. Valar gick på land i Wadi Al-Hitan i västra Egypten

Wadi al-Hitan eller Valdalen är en paleontologisk plats i Egypten, cirka 150 km sydväst om Kairo. Platsen är idag ett UNESCO världsarv, och vad hittar vi där? Skelett från valar för 40 miljoner år sedan när de gick från landbaserade djur till havsbaserade däggdjur. Massor av skelett av val med ben, fötter och tår, vilket självklart är en enorm skatt.

Egypten
Arlette Maréchal via Wikimedia commmons

23. Första fredsfördraget gjordes i Egypten

Ramses II och kungen Hattusili III enades att hjälpa varandra efter många års krig och efter ”slaget vid Kadesh”, mellan 1275 och 1259 före Kristus. Efter kriget mejslade man in fredsfördraget i en stentavla (som kallas stele) som fortfarande finns kvar.

Egypten

24. ”Sennet” var det mest populära brädspelet i det antika Egypten

Brädspelet Sennet hade 10 x 3 rutor och var väldigt populärt. Varje spelare hade fem ljusa eller fem mörka klossar eller benbitar att flytta på spelplanen. Målningar visar Nefertari som spelar spelet och Tutankamon fick med sig det i sin grav.

Egypten
Maler der Grabkammer via Wikimedia commmons

25. För 300 år sedan strejkade man i Egypten

Arbetarna som byggde kungarnas gravar var betydelsefulla, och de skulle ha någonstans att bo. Arbetarna som byggde den kungliga staden Deir el-Medina fick inte tillräckligt betalt. De sittstrejkade mot Ramses III, år 1100 före Kristus, och fick rätt.

Fakta om Egypten

26. Läkare från Egypten var specialister 450 år före Kristus

Den grekiska historikern Herodotus skrev om läkare från Egypten som var specialister 450 före Kristus. En kallades ögonläkare och en annan tandläkare.

Egypten

27. Både män och kvinnor sminkade sig i Egypten

Egyptiska män och kvinnor sminkade sig flitigt, vilket gav dem skydd av gudarna Horus and Ra. Egypterna trodde att smink hade magiska krafter. Exempelvis använde manolja, myrra och kanel.

Egypten

28. Rosettastenen var nyckeln till hieroglyferna

20 augusti 1799 var Napoleons män och byggde i Rosetta vid Alexandria. Här hittar man en svart stor stenbumling med skrift på. Den var gjord år 197 före Kristus och var nyckeln till den bortglömda fornegyptiska bildskriften. 

Stenen var ristad på grekiska och egyptiska, med både hieroglyfer och demotisk skrift, vilket är en kursiv version av den förra. Här hittade man ett lexikon! Det finns cirka 800 hieroglyfer som läses normalt från höger till vänster.

Egypten
Awikimate via Wikimedia Commons

29. Assuan är en av de torraste bosättningarna i världen

Assuan ligger i södra Egypten och är en av de torraste bosättningarna i världen. De nubiska folkslaget bryr sig inte ens att bygga tak eftersom det inte kommer något regn. Assuan som tidigare hette Syene och var känt för många saker:

  • Granit togs från Assuan för att bygga pyramiderna. 
  • Den grekiska vetenskapsmannen Eratosthenes bevisade år 210 före Kristus att jorden är rund, och det var i Syene. 
  • Ön Elefantine är en gammal stad i Nilen där man har funnit papyrusfynd på armeiska. Ruinerna i Elefantine ingår i UNESCO världsarv Nubiska monument från Abu Simbel till File
  • Ön File I Nilen med antikt tempelkomplex
Egypten

30. Geber el Silsila i Assuan är en plats med massor av fynd

Silsila är en plats är ett stenbrott längs Nilen som levererade sfinxer till flera platser i Egypten, exempelvis alla 600 lejonsfinxer mellan Karnak och Luxortemplet. Här bodde hantverkare och beskyddades av gudomen Sobek- krokodilguden.

Den svenska arkeologen Maria Nilsson och hennes man John Ward har vigt sitt liv åt att gräva ut Silsila. Man har hittat 50 vuxna och 25 barn begravda i ett djupt gravschakt från den 18:e dynastin. Fynd har gjorts av bland annat skarabéer, amuletter och krukor från tre generationers faraoner: Thutmosis II, III och Amenhotep II.

Egypten

Arabiska våren och flygkrasch i fakta om Egypten

Den arabiska våren började med att den arbetslöse akedemikern Mohammed Bouazizi från Tunisien i december 2010 tände eld på sig själv efter polisens beslag av hans grönsaksvagn i protest mot levnadsvillkoren. 
Demonstrationerna spred sig till Algeriet, Egypten, Bahrain, Libyen, Jemen och Syrien.

Flygkraschen i Sharm El Sheikh, där 224 personer omkom den 31 oktober 2015 från Ryssland, ansågs vara ett terrordåd. Ryssland ställde in all trafik till Egypten vilket påverkade turismen enormt.

Egypten

Egypten har Medelhavet och Röda havet

I hela norra Egypten ligger Medelhavet och i sydöst ligger det klara Röda havet, vilket är väldigt känt för snorkling och dykning.

Egypten

Kemet, Misr eller Egypten är samma ord på olika språk

Kemet betyder ”den svarta jorden” och var det inhemska namnet på kungadömet som uppstod i forntida Egypten cirka 3000 före Kristus. Namnet syftar på det fruktbara Nildeltat som varje år översvämmades, i motsättning till den omgivande öknen, ”den röda jorden”.

Misr är det arabiska namnet på Egypten.

Egypten

Forntidens största bibliotek ”museion” låg i Alexandria

Forntidens största bibliotek bestod av två delar, en del i kungapalatset Brucheion och en i Serapistemplet. Här fanns den största grekiska litteratursamlingen i historien med cirka 5-700 000 bokrullar. 

Biblioteket byggdes runt 250 före Kristus efter att Alexander den store hade intagit Egypten. Många trodde att Caesar hade bränt ner biblioteket, men efter flera hundra år med interna strider, och romarna som intog Alexandria 30 före Kristus, tappade staden successivt sin glans och biblioteket förföll.

Egypten
By Igor Merit Santos via Wikimedia

En av sju Underverk ”fyrtornet på Faros” låg i Alexandria

År 280 före Kristus byggde grekerna ”fyrtornet på faros” som anses som en av de sju underverken i världen. Fyren var cirka 120 meter hög och byggd i marmor. Fyrtornet började förfalla på 600-talet efter tre jordbävningar. Idag ligger landtungan kvar med ett monument på efter Faros.

Var Ramses II:s som tjejtjusare sann?

Ramses II var gift med flera kvinnor samtidigt. Det beräknas att han hade åtta officiella hustrur och ett antal konkubiner. Men det var Nefertari som tros ha varit hans favorit. De gifte sig medan hans far (Seti I) styrde och fick tio barn tillsammans. I själva verket hade Ramses många barn, kanske mer än hundra avkommor.

Egypten

Här är Egyptens huvudstäder i över 5000 år

  • Memfis grundades 3100 f.Kr.
  • Thebe (Luxor) blev huvudstad ca 2100 f.Kr.
  • Ahanasia ny huvudstad ca 1700 f.Kr.
  • Deltat vid medelhavet ny Huvudstad ca 1600 f.Kr.
  • Tel El Amarna ny huvudstad ca 1350 f.Kr.
  • Alexandria ny huvudstad ca år 305-283 f.Kr.
  • Fustat ny arabisk huvudstad ca 641 e.Kr.
  • Al-Askar ny huvudstad ca 750 e.Kr.
  • Al-Qatta’i ny huvudstad 868 e.Kr.
  • Fustat igen huvudstad 905 e.Kr.
  • Kairo ny huvudstad ca 969 e.Kr.
Egypten
En av de gamla huvudstäderna ”Thebe”

365 dagars kalendern kom från Egypten

Den kalender vi använder idag startade i Egypten cirka 2730 före Kristus. För att hålla reda på när Nilen steg så använde man kalendern och stjärnan Sirius.

Egypten har den enda Tunnelbanan i Afrika!

Kairo har tunnelbana med 60 stationer i tre olika linjer och 19 till är under byggnation. Det är den första och enda tunnelbana i Afrika, som forslar cirka fyra miljoner människor varje dag.

12 miljoner människor bor i Kairo

Det bor cirka 12 miljoner i innersta Kairo (Al-Qāhira) och upp emot cirka 30 miljoner människor om man räknar med förorterna.

Fakta om Egypten

Egyptiska museet i Kairo har 100 000 föremål

Egyptens fantastiska historia fram till Romarriket visas i Egyptiska museet i Kairo. Här finns över 100 000 föremål från det antika Egypten.

Egypten

Nya Grand Egyptian Museum 2022 finns i Giza

Det nya museet är fem gånger så stort som det gamla i Kairo. 480 000 kvm och är gigantiskt med glasvägg mot pyramiderna i Giza. Här finns bland annat en 83 ton tung granitstaty av Ramses II.

Egypten
Djehouty via Wikimedia Commons

Egyptens dynastier, faraoner och antika perioder

Egyptien har haft 31 dynastier från 3150-332 före Kristus. Perioderna är:

  • Fördynastisk tid (innan 3000 f.Kr.)
  • Protodynastisk tid (omkring 3000 f.Kr)
  • Tidig dynastisk tid (omkring 2900–2770 f.Kr.)
  • Gamla riket (omkring 2650–2150 f.Kr.)
  • Första mellantiden (omkring 2150–2040 f.Kr.)
  • Mellersta riket (ca 2040–ca 1640 f.Kr.)
  • Andra mellantiden (ungefär 1800-1550 f.Kr.)
  • Nya riket (omkring 1550–1070 f.Kr.)
  • Tredje mellantiden (omkring 1070–664 f.Kr.)
  • Första persiska perioden (343–331 f.Kr.)
  • Sentiden (omkring 664- 331 f.Kr.)
  • Andra persiska perioden (343–331 f.Kr.)
  • Ptolemeiska Egypten (305–30 f.Kr.)
Egypten

White Desert national park I Egypten

White Desert är unikt med sina kalciumformationer. Sandstormarna gör former som liknar kaniner, svampar och sköldpaddor. Du kan också se Black Desert och Crystal Mountain i västra Egypten.

Egypten

Ras Mohammed National Park i Sharm el- Sheikh

Ras Mohammed National Park ligger på Sinaihalvöns södra udde, cirka 10 kilometer söder om Sharm el-Sheikh. Nationalparken är framför allt känd för sina fantastiska korallrev och för dykning och snorkling.

Quattrasänkan är världens största sänka under havsytan

Qattarasänkan är världens största med en längd på 300 km x 13,5 km och ett djup på 133 meter under havsytan. Här bor cirka 300 människor och folkslaget är berber.

Egypten

Suezkanalen i fakta om Egypten

Byggandet av Suezkanalen påbörjades 1859. Grävningsarbetet tog tio år och uppskattningsvis 1,5 miljoner människor arbetade med projektet.
Suezkanalen är en konstgjord vattenväg som förbinder Medelhavet med Indiska oceanen via Röda havet. Suezkanalen öppnade formellt den 17 november 1869.

Egypten

Assuandammen i fakta om Egypten

Den nya Assuandammen är en stenfylld damm som ligger vid den norra gränsen mellan Egypten och Sudan. Dammen matas av Nilen och bildar sjön Nasser. Byggandet av projektet började 1960 och slutfördes 1968. Den totala investeringen nådde 1 miljard dollar.

Egypten
Hajor via Wikimedia Commons

Muhammed Ali Pasha av Egypten

Muhammed Ali Pasha av Egypten levde 1769 – 1849. Han anses ibland som grundaren av det moderna Egypten. Han beordrade nya bomullsplantager, grundade fabriker och anlade kanaler. Han inrättade också Kairos första sekulära skolor, utbildade armén och underlättade studier av språk och kultur.

Auguste Couder via Wikimedia Commons

Katarinaklostret vid Sinaiberget

Katarinaklostret vid Sinaiberget i Egypten är ett riktigt gammalt kloster som bär på massor av religiös historia. Här hittar man bland annat den brinnande busken och platsen där Moses mottog de tio budorden från Gud. Katarinaklostret är ett UNESCO världsarv.

Egypten

Egyptiska faraoner hade mycket övervikt

De snygga avbilderna stämmer dåligt med de undersökningarna man har gjort. Vad sägs om för mycket öl, honung, vin och bröd? Den legendariska drottningen Hatshepsut var inte så smal som sagan säger.

De Unga faraonerna i Egypten

  • Tutankhamun tog över som åttaåring och styrde i tio år. 
  • Tutankhamuns farfar Amenhotep III var tio år när han 1390 före Kristus blev farao och fick vägledning av sin mor. 
  • Kung Pepi II blev farao runt år 2278 före Kristus, vid runt sex års år. 
  • Tuthmosis III var bara två när han blev farao 1479 före Kristus. 
  • Ptolemaios V kom till tronen 204 före Kristus vid en ålder på fem år.
Fakta om Egypten

Hatshepsut styrde Egypten som kvinna i 22 år

Det kom inga söner och då blev Hatshepsut en kvinnlig farao (en av tre). Hon regerade 1479-1457 före Kristus. När vi var här tipsade en guide oss om att tänka ”hot chicken soup” för att komma ihåg hennes riktiga namn. Det har fungerat!

Fakta om Egypten

Ramses II – den stora faraonen i fakta om Egypten

Ramses II, född cirka 1303 före Kristus, var farao i cirka 66/67 år, vilket är den näst längsta av alla antika egyptiska faraoners.

Fakta om Egypten

Världens största obelisk i fakta om Egypten

I staden Swenet (idag Assuan) fanns ett känt stenbrott där man högg ut obelisker i granit. Här finns fortfarande en halvfärdig obelisk inbakad i berget, som skulle ha varit den största i historien. Den är 42 meter hög och beräknades väga cirka 1200 ton (5 gånger mer än normalt), men den sprack och blev kvar i berget.

Fakta om Egypten
Glenn Ashton via Wikimedia commmons

Cleopatras nålar i fakta om Egypten

Cleopatras nålar kallas de tre obelisker som har getts bort från Egypten.

  • I Frankrike finns en obelisk från Luxortemplet. Muhammed Ali (vicekonung av Egypten på 1800-talet) fick en stor klocka av franske kungen Ludvig Filip och som tack gav han bort en 23 meter hög och 3000 år gammal obelisk, som nu står på Place de la Concorde i Paris.
  • I London finns en obelisk från Thutmose III (1450 före Kristus) som också skänktes av Muhammed Ali 1819.
  • I New York finns den andra av Thutmose III obelisker, som skänktes av samma man 1881.
Fakta om Egypten

Fileobelisken till England

Det fanns två obelisker på ön File med ingraverat grekiska och hieroglyfer. Detta bidrog för att man skulle förstå hur det gamla egyptiska språket var konstruerat.

Under 1820-talet förvärvade William John Bankes den ena obelisken och lät transportera den till sitt gods i Dorset, England. Godset tillhör idag National Trust och obelisken står ännu kvar i dess trädgård.

Fakta om Egypten

Info och fakta om Egypten

  • Huvudstad: Kairo
  • Språk: Arabiska
  • Invånare: 97,5 miljoner (2017)
  • Valuta: Egyptisk pund (GDP)
  • Tidsskillnad: +1 timme
  • Religion: Islam, en minoritet är koptiska kristna
  • Flagga: Egyptens flagga har tre horisontella band i rött, vitt och svart. I mitten av flaggan finns Saladins örn, som också är Egyptens statsvapen. 
  • Högsta punkt: Katarinaberget 2637 m ö.h.
  • Nationalsång: Bilady, Bilady, Bilady (Mitt hemland, mitt hemland, mitt hemland)
  • Nationaldag: 23 juli
Många roliga fakta som du (kanske) inte visste?. Klicka på bilden!
Alla våra bästa tips om Egypten. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev