Meny Stäng

Att vårstäda husbilen – förberedelser för vårens resa

Att vårstäda husbilen innebär en hel del jobb, men känns ju också positivt och härligt! Husbilen blir fräsch igen, och man kan se fram emot vårens resor och äventyr.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att hämta husbilen från vinterförvaringen

I fredags hämtade vi husbilen från vinterförvaringen. Vår husbil FREEDOM har nämligen spenderat denna vinter inomhus i ett garage i Uppsala. När vi bokade den 8 april som hämtningsdag och besiktningsdag trodde vi väl inte att det skulle vara snöoväder denna dag … men det var just vad det var.

Vinterförvaring

Att besikta husbilen

Att hämta husbilen i snöoväder stod inte på önskelistan, men vi ville inte missa vår besiktningstid. Vi var lite nervösa för hur besiktningen skulle gå (eftersom vi snart ska iväg!), men som tur var gick husbilen igenom utan några anmärkningar. Puh! Det vara bara att köra hem och vänta på bättre väder.

Besiktning

Att vårstäda husbilen

Bättre väder har vi redan fått, som tur är, och nu är det dags att förbereda husbilen för våren. Vi har städat en hel dag, men kommer fortsätta lite till under de kommande dagarna. FREEDOM behövde en rejäl uppfräschning! Peter har torkat husbilen utvändigt med tygtrasor och jag (Helena) har gått igenom den invändigt.

Att vårstäda husbilen

En husbil har ju begränsad yta, men oj vad smutsigt det kan bli! Det finns så många vinklar och vrår överallt där smutsen kan samlas … När vi vårstädar husbilen brukar vi bland annat:

 • Skura ur kyl och frys, och diska alla hyllor.
 • Torka alla skåp, lådor, luckor och fönsterkarmar med rengöringsmedel.
 • Tvätta alla textilier och hänga ut rena lakan och handdukar.
 • Skaka kuddar, filtar, förvaringskorgar och annat i friska luften.
 • Tvätta badrum och toalett noggrant, med rengöringsmedel.
 • Sopa och/eller dammsuga golvet, samt under sängarna.
 • Gå igenom alla hyllor och fack, för att sortera och rensa ut.
Att vårstäda husbilen

I sängarna har vi förstås våra bäddset med husbilar (från vår webbutik), som nu är nytvättade. Vi ska också ta ut rena handdukar och kökshanddukar med husbilsmönster, så det både blir fräscht och mysigt!

Bäddset husbilar

I år har vi dessutom skaffat några produkter som vi hoppas ska hjälpa till att göra det extra fräscht och rent i husbilen. ”Sanitation wax” används i toaletten för att minska lukt, ”Camper” är ett sanitetsmedel för avloppstanken och ”Water tank” ska hålla vattentanken fräsch. Vi får kanske återkomma med recension, men denna lilla extra insats kändes bra i samband med vårstädningen av husbilen!

Oxyg

Fler förberedelser innan avresa

Nu närmar det sig verkligen avresa! Det känns helt fantastiskt att vi ska vara ute på rull i nästan fyra månader. Vi kommer självklart inte ha semester så länge – vi kommer jobba från husbilen – men det ska bli fantastiskt roligt. Vi kommer fortsätta städa under de närmsta dagarna, och ta tag i andra förberedelser, såsom att:

 • Fylla upp färskvatten i färskvattentanken
 • Fylla upp varmvattenberedaren
 • Köpa gasol
 • Handla basförråd av mat och förbrukningsartiklar
 • Packa in kläder och andra tillhörigheter …
Att vårstäda husbilen

Vårstäda husbilen – hur gör du?

Hur brukar du, som har en husbil eller husvagn, göra när du vårstädar? Har du några särskilda tips eller trix?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev