Meny Stäng

Så här löste vi problemet med gråvattnet i husbilen

Annons

Du kanske minns att vi berättat om att vi haft problem med gråvattnet i husbilen? Nu har vi äntligen löst problemet, och det är till stor del tack vare fina och kloka tips från er läsare! Nu har vi istället ett litet problem med glödtändningen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Problem med gråvattnet i husbilen

Gråvattnet är alltså det vatten som kommer från diskhon i köket och handfatet i badrummet, och detta brukar vi tömma genom att öppna ett vred under husbilen. Vredet var kopplat till en vajer, men vajern gick sönder, och det blev plötsligt väldigt svårt att öppna och stänga. Inte kul!

Vi frågade er läsare och vi fick flera riktigt bra tips. Ett tips handlade om att montera en kulventil, och detta tyckte Peter att han kunde testa. Stort, stort TACK till alla som kom med förslag och tips!!!

Så här gjorde vi

Det gamla ”stoppet” i avloppsrören sitter en bit in. Vi såg till att detta var öppet och monterade ett nytt stopp längre ut på röret. I vår husbil är detta rör 38 mm. Vi köpte en avstängningsventil på Hornbach – som oftast används till pooler – som också hade måttet 38 mm.

För att fästa ventilen på avloppsröret köpte vi en dubbelmuff med måttet 40 mm, som vi kunde trä över rören. Vi köpte också en 90 graders krök, också denna 40 mm, som skulle avsluta det hela. För att allt skulle fästa ordentligt använde Peter lite silikon.

Funkar det? Yes, det funkar! Nu kan vi använda gråvattenavloppet som vanligt, väldigt skönt!

Ny ljuddämpare – pengar tillbaka

När vi ändå pratar om tekniska husbilsfrågor kan vi berätta vad som hände angående den nya ljuddämparen vi låtit installera. När Peter först frågade Kihlströms i Spånga fick han veta att bytet av ljuddämpare skulle kosta 7500 kronor. När vi sedan kom dit för att hämta bilen hamnade notan på 13 600 kronor. Ingen rolig överraskning! Vi berättade att vi fått ett annat pris från början, men betalade ändå snällt. Vi behövde ju vår husbil.

Några dagar senade ringde Kihlströms upp. De berättade att de räknat fel, och välkomnade oss tillbaka för att hämta 4400 kronor, som vi alltså betalat för mycket. Lite struligt kan man tycka, men vi är förstås glada att de erkände misstaget och att vi fick en stor del av pengarna tillbaka!

Husbilen efter inbrottet

Problem med glödtändningen

Nu har vi ett annat, lite konstigt problem. I normala fall brukar det, i vår husbil, fungera som så att när man vrider om tändningen så lyser lampan för glödtändning – och när den slocknar är det dags att starta bilen. Nu har detta slutat fungera, så när vi vrider om tändningen så börjar lampan för glödtändning istället att blinka. Den slocknar inte, men Peter brukar vänta 10 sekunder och sedan går det att starta bilen. Lampan brukar sedan fortsätta blinka i runt 30 sekunder.

Vi kan starta bilen utan problem, men det känns ju inte helt optimalt. Peter frågade Kihlströms i Spånga och fick veta att det hela går att fixa, mot en nätt summa på cirka 30 000 – 35 000 kronor. Oj! Vi har redan lagt en hel del pengar på husbilen, så om det inte blir akut så får detta vänta. Är det kanske någon som känner igen detta eller som har varit med om något liknande?

Ny husbilsresa

Vi har nu gett oss av på en ny husbilsresa. Det kommer bli en ”Freedom mix” med en blandning av slott, ruiner, natur och städer. Häng gärna med här på bloggen och på Instagram på @freedomtravelnews.

WIFI.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev