Egyptiä koskevien faktojen kirjoittaminen on sekä hauskaa että haastavaa, sillä kyse on yli 5000 vuoden kiehtovasta historiasta. Mieti, että Pohjois-Egyptissä sijaitseva Aleksandria oli maailman tärkein ja merkittävin kaupunki ennen vuotta 30 eaa. ja että tänne rakennettiin pyramidit vuonna 3000 eaa. Seuraa meitä sinne, mistä moderni sivilisaatio sai alkunsa, ja Egyptin mystiikkaan.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Innehållsförteckning

Tietoja Egyptistä

100 miljoonaa ihmistä asuu 4 prosentilla maan kokonaispinta-alasta, joka on kaksi kertaa Ruotsin kokoinen - se on 100 miljoonaa ihmistä kahdessa ruotsalaisessa! Suurin osa ihmisistä asuu maailman pisimmän joen, Niilin (6670 km) varrella, joka on makean veden joki ja maailman suurin keidas. Ilman Niiliä siellä ei olisi mahdollista elää.

Tämä oli vain vihje, ja jos haluat tietää lisää Tutankhamonista, Kleopatrasta, faaraoista, pyramideista, sfinkseistä, hieroglyfeistä, murhasta, petoksesta ja rakkaudesta. Tässä ovat faktat Egyptistä!

1. Kleopatra VII ei ollut egyptiläinen.

Kleopatra oli viimeinen hallitsija kreikkalaisesta Ptolemaiosten kuninkaallisesta perheestä. Kleopatra VII Thea Philopator syntyi vuonna 69 eaa. Aleksandriassa ja kuoli 12. elokuuta 30 eaa. Hän oli 39-vuotias ja hänen tiedettiin puhuvan monia kieliä, myös egyptin kieltä.

Egypten

2. Olivatko Kleopatra ja Julius Cesar pari?

Kleopatra sai Julius Caesarin kanssa pojan., jonka nimi oli Caesarion - "pikku Caesar", mitä ei hyväksytty Roomassa. Vuonna 44 eaa. Caesar salamurhattiin, ja Kleopatra joutui pakenemaan takaisin Egyptiin. Augustus houkutteli poikaansa Caesarionia (joka oli noin 15-vuotias) vallalla, jos tämä tulisi Roomaan. Hän lähti, ja Augustus tapatti hänet.

Egypten

3. Kleopatra oli Egyptin hallitsija ja faarao.

Juhlallisiin tilaisuuksiin Kleopatra pukeutui jumalatar Isiksen asuun osoittaakseen jumaluuttaan ja valtaansa. Caesarin jälkeen hän tapasi roomalaisen poliitikon Marcus Antoniuksen, jonka kanssa hän sai viisi lasta. 

Marcus Antonius erosi vaimostaan joka kuului Rooman mahtavalle Octaviukselle, ja alkoi jakaa tärkeitä kaupunkeja lapsilleen. Tämä johti sotaan, ja roomalaiset tunkeutuivat Egyptiin vuonna 30 eaa. Marcus Antonius tappoi itsensä roomalaisten kanssa saamiensa vammojen jälkeen, ja muutaman kuukauden kuluttua myös Kleopatra tappoi itsensä, luultavasti myrkkyyn.

Fakta om Egypten

4. Egyptiläisillä naisilla oli aiemmin valtavat oikeudet.

Muinaisessa Egyptissä naiset pystyivät tekemään laillisia sopimuksia..., ostaa ja myydä omaisuutta, tehdä testamentteja ja ansaita yhtä paljon kuin miehet. Jos tuli avioero, tehtiin sopimuksia, joissa naisella oli oikeutensa. Täysin oikein!

Egypten

5. Egyptiläiset käsityöläiset rakensivat pyramidit.

Pyramidit rakennettiin käsityöläisten toimesta., palatseja ja sfinksejä, ja heille maksettiin siitä. He olivat parhaita saatavilla olevia kivimiehiä, kirvesmiehiä, kuvanveistäjiä, piirtäjiä ja maalareita. He asuivat Deir el Medinan kylässä lähellä pyramideja. Käsityöläisten suojelijana oli Ptah-jumala.

Kuva Didia Wikimedia commonsin kautta

6. Sakkara on maailman vanhin kokonainen rakennus.

Sakkara on hautapaikka ensimmäisen muinaisen pääkaupungin Memphiksen vieressä. Noin vuonna 2680 eaa. rakennettiin Djoserin askelpyramidi, joka sijaitsee Niilin länsipuolella, 20 kilometriä nykyisestä Kairosta etelään. Pyramidi on 60 metriä korkea ja 22 metriä syvä, ja sen alla on hautakammioita.

Sakkara Serapeum Djoserin portaikkopyramidin luoteispuolella sijaitseva hautapaikka oli Apiksen sonnien hautapaikka, joka oli Ptah-jumalan elävä symboli. Näiden sonnien haudat ovat nähtävissä Sakkara Serapeumin tunnelissa suurissa graniittisissa sarkofageissa, jotka painoivat jopa 70 tonnia ja sisälsivät muumioituneita sonneja.

WIFI.se
Fakta om Egypten

7. Kheopsin pyramidi on Egyptin suurin.

Faarao Cheop rakennutti hautamuistomerkkinsä noin 2600 vuotta ennen Kristusta. Pyramidi on 138 metriä korkea (nykyään) ja koostuu 2,3 miljoonasta kivilohkareesta, joista kukin painaa 1,5-7,5 tonnia. Cheop hallitsi vuosina 2589-2570 eaa.

Pyramid

8. Chefrenin pyramidi on pojan hautapaikka.

Faarao Chefren oli Kepoksen poika, joka hallitsi vuosina 2570-2535 eaa. Hänkin rakennutti hautamuistomerkin (pyramidin), mutta hieman isäänsä pienemmän. Hän pystytti myös maamerkin, Chephrenin sfinksen, suuren leijonan, oman pyramidinsa eteen.

Pyramid

9. Pääsfinksi on ehkä maailman tunnetuin.

Faarao Chefrenillä oli veistos, - sen sfinksin Gizan tasangolla olevasta valtavasta kalliosta. Sitä ei ole rakennettu vaan veistetty huipulta yhtenä kappaleena. Se on 73,5 metriä pitkä ja 20 metriä korkea. Tämän ihmeen luomiseen käsityönä kului 100 egyptiläiseltä kolme vuotta. Sfinksin 4 500 vuoden aikana se on ollut suurimman osan ajasta kaulaansa myöten peitettynä.

Sfinx

10. Faarao Thutmosis IV:n graniittitaulu on arvoitus

3400 vuotta sittenKun faarao Thutmosis IV kunnosti Kefron sfinksiä ja hautakompleksia Gizan tasangolla, hän sijoitti paikalle 3,6 metriä korkean steleen (hieroglyfejä sisältävän taulun). 

Vuonna 1817 he palkkasivat italialaisen Giovanni Caviglia paljastamaan koko sfinksiä, ja sitten löydettiin graniittitaulu. Ranskalainen Jean-François Champollion työskenteli viisi vuotta ennen kuin hän ratkaisi osan kirjoituksen mysteeristä vuonna 1822.

Egypten

11. Menkuran pojan pyramidi on kolmesta pyramidista pienin.

Pienin kolmesta suurista pyramideista on Menkauran hautatemppeli, joka on 61 metriä korkea. Menkaura oli Chefrenin poika ja aikoi rakentaa pyramidinsa hieman tyylikkäämmäksi. 

Ensimmäiset 16 riviä on punaista graniittia, mutta sen jälkeen käytettiin kalkkikiveä, kuten muissakin rakennuksissa. Todennäköisesti hän ja hänen poikansa (Shepseskaf) kuolivat pyramidia viimeistellessään. Hän hallitsi noin 2535-2520 eaa.

12. Kuninkaiden laakso Egyptissä on ihme.

Kun ei ole rakennettu Pyramidit eivät enää toimineet hautamuistomerkkeinä, vaan he loivat hautalaakson tai "Kuninkaiden laakson". He leikkasivat vuoria ja hautasivat faaraot vuorille, jotka myöhemmin peitettiin hiekalla. 

Tässä ovat yli 60 valtavaa huonetta faaraoille, jotka on maalattu ja koristeltu, ja uusia hautoja löytyy koko ajan. Jotkut ovat useiden kuninkaiden hautoja, ja ne voivat olla jopa 300 neliömetrin kokoisia. Thutmosis I oli ensimmäinen, joka kaivoi hautansa tänne.

Fakta om Egypten

13. Kuningattarien laakso - Nefertarin hauta on kaunein.

Nefertarin hauta Kuningattarien laaksossa sijaitsevaa hautaa pidetään yhtenä kauneimmista koskaan löydetyistä. Laakso sijaitsee 1,5 kilometrin päässä Kuninkaiden laaksosta, ja se oli alun perin kuninkaallisten lasten hautausmaa, jossa on nykyään (2022) noin 98 hautaa.

Kuvia Nefertarista, joita on löydetty eri puolilta Egyptiä, osoittavat, että hänet tunnettiin kauneudestaan, ja hänen haudastaan löytyy Ramses II:n hänelle kirjoittamia runoja.

Fakta om Egypten

14. Muumioituminen on Egyptissä taidemuoto.

Egyptiläiset uskoivat että oli mahdollista elää uudelleen kuoleman jälkeen, mutta tämä oli mahdollista vain, jos ruumis säilyi elämän kaltaisessa muodossa, jonka ba (persoonallisuus) ja ka (elämänvoima) -nimiset henget pystyivät tunnistamaan. 
Ruumis saattoi silloin toimia siltana vainajan henkien ja elävien uhrien välillä. Egyptiläiset uskoivat, että sydämen on jäätävä!

Fakta om Egypten

15. Tutankhamonilla oli pienin hauta.

Tutankhamonin tappajat ei halunnut tavata häntä tuonpuoleisessa, ja otti hänen sydämensä ulos. Hän sai pienen haudan Ramses IV:n alaisuudessa, joka ei ollut faraon arvoinen, ja hänet kätkettiin Kuninkaiden laaksoon. 

Tutankhamonin seuraaja faarao Ay, joka ei halunnut tietää Tutankhamonista, on hauskasti haudattu Tutankhamonin isoisän faarao Amenhotep III:n viereen. Mihin Tutankhamon olisi todennäköisesti haudattu?

Egypten
Kuninkaiden laakso

16. Tutankhamon on elämän ironiaa.

Tutankhanomilla oli epämuodostumia lapsena., oli 15-vuotiaana kainalosauvojen varassa ja 19-vuotiaana hänet murhattiin ja piilotettiin Kuninkaiden laaksoon. Kuolemansa jälkeen hänen sydämensä poistettiin, jotta hän ei voisi jatkaa seuraavaan elämään.

Tutankhamon löydettiin ja laittaa Egyptin maailmankartalle seuraavassa elämässään. Hänestä tuli ainoa faarao, jonka nimen lähes kaikki tuntevat. Mikä ironia!

Fakta om Egypten

17. Tutankhamonin hauta on ainoa, jota ei ole ryöstetty.

Arkeologi Howard Carter työskenteli Egyptin hallituksen kanssa etsiäkseen uusia löytöjä Kuninkaiden laaksosta. Hän oli työskennellyt vuosia, ja sillä viikolla, kun he olivat juuri lopettamassa, aasi meni Ramses IV:n haudan lattian läpi. 

4. marraskuuta 1922 löydettiin Tutankhamonin hauta, ainoa hauta, jota ei ryöstetty. Yli 5000 esinettä, hautanaamari ja massiivikultainen arkku ovat yhä Kairossa sijaitsevassa museossa.

Fakta om Egypten

18. Tuthankhamun makasi maailman kalleimmassa arkussaan.

Kaksi Tutankhamonin kolmesta arkusta oli tehty puusta ja päällystetty kullalla. Sisimmäinen ja viimeinen on paksummin kultaa, ja se on 1,88 metriä pitkä ja painaa 110,4 kiloa. Jos se romutettaisiin nykyään, sen arvo olisi yli miljoona puntaa.

Fakta om Egypten

 19. Egyptissä on seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta.

Egyptissä on seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta. Maassa on myös kaksi perintökohdetta, jotka kuuluivat Seitsemän ihmeen joukkoon.

 • Abu Mena
 • Muinainen Theba hautausmaan kanssa
 • Historiallinen Kairo
 • Gizan pyramidit Sfinksin ja Kuninkaiden laakson kanssa.
 • Nubian muistomerkitt Abu Simbelistä tiedostoon
 • Pyhän Katariinan luostari Siinailla
 • Valdalen 

20. Aleksanteri Suuri perusti Aleksandrian

Vuonna 332 eKr. Aleksanteri Suuri valloitti Egyptin ja julisti itsensä faraoksi. Hän perusti myös Aleksandrian (entinen Rakotis) ja kutsui armeijansa asettumaan sinne ja avioitumaan persialaisten kanssa. 
Nyt Kreikka/Makedonia hallitsi vuoteen 30 eKr. asti, jolloin roomalaiset valtasivat Egyptin.

Egypten

21. Maailman vanhin paita on 5000 vuotta vanha.

"Tarkhanin puku" löytyi kaivauksissa 50 kilometriä Kairosta etelään, Tarkhanin muinaiselta hautausmaalta. Paidan arvioidaan olevan peräisin noin vuosilta 3482-3102 eaa.

Egypten

22. Länsi-Egyptissä sijaitsevaan Wadi Al-Hitaniin laskeutui valaita.

Wadi al-Hitan tai Valin laakso on paleontologinen löytöpaikka Egyptissä, noin 150 km Kairosta lounaaseen. Kohde on nykyään Unescon maailmanperintökohde, ja mitä sieltä löytyy? Valaiden luurankoja 40 miljoonan vuoden takaa, jolloin ne muuttuivat maaeläimistä merinisäkkäiksi. Paljon valaan luurankoja, joissa on jalkoja, jalkateriä ja varpaita, mikä on tietenkin valtava aarre.

Egypten
Arlette Maréchal Wikimedia commmonsin kautta

23. Ensimmäinen Egyptissä tehty rauhansopimus

Ramses II ja kuningas Hattusili III sopivat auttavansa toisiaan monien sotavuosien ja Kadeksen taistelun jälkeen vuosina 1275-1259 eaa. Sodan jälkeen rauhansopimus kaiverrettiin kivitauluun (stele), joka on edelleen olemassa.

Egypten

24. "Sennet" oli muinaisen Egyptin suosituin lautapeli.

Lautapeli Sennetissä oli 10 x 3 ruutua, ja se oli erittäin suosittu. Kullakin pelaajalla oli viisi vaaleaa tai viisi tummaa palikkaa tai luunpalaa, joita hän sai siirtää pelilaudalla. Maalauksissa Nefertari pelaa peliä ja Tutankamon vie sitä hautaansa.

Egypten
Hautakammion maalari Wikimedia commmonsin kautta

25. 300 vuotta sitten Egyptissä lakkoiltiin.

Kuninkaiden hautoja rakentaneet työläiset olivat tärkeitä, ja he tarvitsivat asuinpaikan. Deir el-Medinan kuninkaallista kaupunkia rakentaneille työläisille ei maksettu riittävästi palkkaa. He ryhtyivät lakkoon Ramses III:ta vastaan vuonna 1100 eaa. ja saivat oikeutta.

Fakta om Egypten

26. Egyptiläiset lääkärit olivat asiantuntijoita 450 vuotta ennen Kristusta.

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kirjoitti egyptiläisistä lääkäreistä, jotka olivat erikoistuneet vuonna 450 eaa. Yhtä kutsuttiin silmälääkäriksi ja toista hammaslääkäriksi.

Egypten

27. Sekä miehet että naiset käyttivät Egyptissä meikkiä.

Egyptiläiset miehet ja naiset meikkasivat paljon, mikä antoi heille Horus- ja Ra-jumalien suojan. Egyptiläiset uskoivat, että meikillä oli maagisia voimia. He käyttivät esimerkiksi öljyä, mirhaa ja kanelia.

Egypten

28. Rosettan kivi oli avain hieroglyfeihin...

20. elokuuta 1799 olivat Napoleonin miehiä ja rakennettu Rosettassa lähellä Aleksandriaa. Täältä löydät suuren mustan lohkareen, jossa on kirjoitusta. Se tehtiin vuonna 197 eaa. ja se oli avain muinaisen Egyptin unohdettuun kuvakirjoitukseen. 

Kivi oli kaiverrettu kreikaksi ja egyptiksi, sekä hieroglyfeillä että demoottisella kirjoituksella, joka on kursiivikirjoitus. Sanakirja löytyi täältä! Hieroglyfejä on noin 800, ja niitä luetaan normaalisti oikealta vasemmalle.

Egypten
Awikimate Wikimedia Commonsin kautta

29. Assuan on yksi maailman kuivimmista asutuskeskuksista.

Assuan sijaitsee Etelä-Egyptissä ja on yksi maailman kuivimmista asutuskeskuksista. Nubialaiset eivät edes vaivaudu rakentamaan kattoja, koska siellä ei sada. Assuan, joka tunnettiin aiemmin nimellä Syene, oli kuuluisa monista asioista:

 • Pyramidien rakentamiseen tuotiin graniittia Aswanista. 
 • Kreikkalainen tiedemies Eratosthenes todisti vuonna 210 eaa., että maapallo on pyöreä, ja tämä tapahtui Syyenessä. 
 • Elephantinen saari on muinainen kaupunki Niilissä, josta on löydetty armenian kielellä kirjoitettuja papyruslöytöjä. Elephantinen rauniot ovat Unescon maailmanperintökohde. Nubialaisten muistomerkit Abu Simbelistä Fileen asti
 • Tiedosto Saari Niilissä, jossa on muinainen temppelikompleksi
Egypten

30. Geber el Silsila Assuanissa on paikka, jossa on paljon muinaisesineitä.

Silsila on paikka on Niilin varrella sijaitseva louhos, joka toimitti sfinksejä useisiin Egyptin kohteisiin, kuten Karnakin ja Luxorin temppelin välissä oleviin 600 leijonasfinksiin. Täällä asui käsityöläisiä, joita suojeli krokotiilijumala Sobek.

Ruotsalainen arkeologi Maria Nilsson ja hänen miehensä John Ward ovat omistaneet elämänsä Silsilan kaivauksille. He ovat löytäneet 50 aikuista ja 25 lasta, jotka on haudattu syvään hautakuiluun 18. dynastian ajalta. Löytöihin kuuluu skarabeuksia, amuletteja ja ruukkuja kolmelta faaraosukupolvelta: Thutmosis II:lta, III:lta ja Amenhotep II:lta.

Egypten

Arabikevät ja lento-onnettomuus tosiasioita Egyptistä

Arabikevät alkoi, kun joulukuussa 2010 työtön tunisialainen akateemikko Mohammed Bouazizi sytytti itsensä tuleen sen jälkeen, kun poliisi oli takavarikoinut hänen vihanneskärrynsä vastalauseena elinolosuhteille. 
Mielenosoitukset levisivät Algeriaan, Egyptiin, Bahrainiin, Libyaan, Jemeniin ja Syyriaan.

Lento-onnettomuus Sharm El Sheikhissäjoka tappoi 224 ihmistä 31. lokakuuta 2015 Venäjältä käsin, pidettiin terroritekona. Venäjä perui kaiken Egyptin-liikenteen, millä oli valtava vaikutus matkailuun.

Egypten

Egyptissä on Välimeri ja Punainenmeri

Koko Pohjois-Egyptissä on Välimeri ja kaakossa kirkas Punainenmeri, joka on erittäin kuuluisa snorklaus- ja sukelluskohteena.

Egypten

Kemet, Misr tai Egypti ovat sama sana eri kielissä.

Kemet tarkoittaa "mustaa maata", ja se oli muinaisessa Egyptissä noin 3000 eaa. syntyneen valtakunnan alkuperäinen nimi. Nimi viittaa Niilin hedelmälliseen suistoalueeseen, joka tulvi joka vuosi, toisin kuin ympäröivä aavikko, "punainen maa".

Misr on Egyptin arabialainen nimi.

Egypten

Suurin antiikin kirjasto 'museion' sijaitsi Aleksandriassa.

Antiikin suurin kirjasto koostui kahdesta osasta, joista toinen oli Brucheionin kuninkaallisessa palatsissa ja toinen Serapiksen temppelissä. Se sisälsi historian suurimman kreikkalaisen kirjallisuuden kokoelman, noin 5 700 000 kääröä. 

Kirjasto rakennettiin noin 250 eaa. sen jälkeen, kun Aleksanteri Suuri oli valloittanut Egyptin. Monet luulivat, että Caesar oli polttanut kirjaston, mutta useiden satojen vuosien sisäisten taistelujen ja Aleksandrian valtaamisen jälkeen vuonna 30 eaa. roomalaiset menettivät vähitellen loistonsa ja kirjasto rappeutui.

Egypten
Igor Merit Santos Wikimedian kautta

Yksi seitsemästä ihmeestä "Farosin majakka" sijaitsi Aleksandriassa.

Vuonna 280 eKr. kreikkalaiset rakensivat Pharoksen majakan, jota pidetään yhtenä maailman seitsemästä ihmeestä. Majakka oli noin 120 metriä korkea ja tehty marmorista. Majakka alkoi rappeutua 6. vuosisadalla kolmen maanjäristyksen jälkeen. Nykyään niemessä on jäljellä Farosin muistomerkki.

Oliko Ramses II:n kertomus naistenmiehenä totta?

Ramses II oli naimisissa useiden naisten kanssa samaan aikaan. Arvioiden mukaan hänellä oli kahdeksan virallista vaimoa ja useita jalkavaimoja. Nefertarin uskotaan kuitenkin olleen hänen suosikkinsa. He avioituivat kun hänen isänsä (Seti I) hallitsi ja sai kymmenen lasta yhdessä. Itse asiassa Ramsesilla oli paljon lapsia, ehkä yli sata jälkeläistä.

Egypten

Tässä ovat Egyptin pääkaupungit yli 5000 vuoden ajalta.

 • Memphis perustettiin vuonna 3100 eKr.
 • Thebes (Luxor) tuli pääkaupungiksi noin vuonna 2100 eaa.
 • Ahanasia uusi pääkaupunki noin 1700 eaa.
 • Delta Välimerellä uusi pääkaupunki noin 1600 eaa.
 • Tel El Amarna uusi pääkaupunki noin 1350 eaa.
 • Alexandria uusi pääkaupunki noin 305-283 eaa.
 • Fustat uusi arabien pääkaupunki noin 641 jKr.
 • Al-Askar uusi pääkaupunki noin 750 jKr.
 • Al-Qatta'i uusi pääkaupunki vuonna 868 jKr.
 • Fustat jälleen pääkaupunki vuonna 905 jKr.
 • Kairo uusi pääkaupunki n. 969 jKr.
Egypten
Yksi muinaisista pääkaupungeista "Thebe".

365 päivän kalenteri tuli Egyptistä

Nykyisin käyttämämme kalenteri alkoi Egyptissä noin vuonna 2730 eaa. Niilin nousua seurattiin kalenterin ja Siriustähden avulla.

Egyptissä on Afrikan ainoa metro!

Kairossa on maanalainen rautatie jossa on 60 asemaa kolmella eri linjalla ja 19 muuta rakenteilla olevaa asemaa. Se on Afrikan ensimmäinen ja ainoa metro, joka kuljettaa päivittäin noin neljä miljoonaa ihmistä.

Kairossa asuu 12 miljoonaa ihmistä

Noin 12 miljoonaa Kairon keskustassa (Al-Qāhira) ja jopa noin 30 miljoonaa ihmistä, jos esikaupungit lasketaan mukaan.

Fakta om Egypten

Egyptiläisessä museossa Kairossa on 100 000 esinettä.

Egyptin hämmästyttävä historia Rooman valtakuntaan on esillä Egyptin museossa Kairossa. Museossa on yli 100 000 muinaisen Egyptin esinettä.

Egypten

Uusi suuri egyptiläinen museo 2022 on Gizassa

Uusi museo on viisi kertaa yhtä suuri kuin Kairon vanha. Se on 480 000 neliömetriä ja jättimäinen, ja sen lasiseinä avautuu Gizan pyramideille. Siihen kuuluu 83 tonnia painava Ramses II:n graniittipatsas.

Egypten
Djehouty kautta Wikimedia Commons

Egyptin dynastiat, faaraot ja muinaiset kaudet

Egyptissä on ollut 31 dynastiaa 3150-332 eKr. Nämä ajanjaksot ovat:

 • Esidynastinen kausi (ennen 3000 eKr.)
 • Protodynastinen aikakausi (noin 3000 eKr.)
 • Varhainen dynastinen kausi (noin 2900-2770 eKr.)
 • Vanha valtakunta (noin 2650-2150 eKr.)
 • Ensimmäinen osavuosijakso (noin 2150-2040 eKr.)
 • Keskinen kuningaskunta (n. 2040- n. 1640 eKr.)
 • Toinen siirtymäkausi (noin 1800-1550 eKr.)
 • Uusi valtakunta (noin 1550-1070 eKr.)
 • Kolmas osavuosijakso (noin 1070-664 eKr.)
 • Ensimmäinen persialainen kausi (343-331 EKR.)
 • Mennyt aika (noin 664-331 eKr.)
 • Toinen persialainen kausi (343-331 EKR.)
 • Ptolemaiosten Egypti (305-30 EKR.)
Egypten

Valkoisen autiomaan kansallispuisto Egyptissä

Valkoinen aavikko on ainutlaatuinen kalsiummuodostelmineen. Hiekkamyrskyt muodostavat muotoja, jotka muistuttavat kaneja, sieniä ja kilpikonnia. Länsi-Egyptissä voi nähdä myös Mustan aavikon ja Kristallivuoren.

Egypten

Ras Mohammedin kansallispuisto Sharm el-Sheikhissä

Ras Mohammedin kansallispuisto sijaitsee Siinain niemimaan eteläkärjessä, noin 10 kilometriä Sharm el-Sheikhistä etelään. Kansallispuisto tunnetaan parhaiten upeista koralliriutoistaan sekä sukellus- ja snorklausmahdollisuuksistaan.

Quattro Sink on maailman suurin vedenalainen vajoamisreikä.

Qattaran pesuallas on maailman suurin jonka pituus on 300 km x 13,5 km ja syvyys 133 metriä merenpinnan alapuolella. Siellä asuu noin 300 ihmistä, ja sitä asuttavat berberit.

Egypten

Suezin kanavaa koskevia tietoja Egyptistä

Suezin kanavan rakentaminen alkoi 1859. Kaivaustyöt kestivät kymmenen vuotta, ja hankkeen parissa työskenteli arviolta 1,5 miljoonaa ihmistä.
Suezin kanava on keinotekoinen vesiväylä, joka yhdistää Välimeren Punaisenmeren kautta Intian valtamereen. Suezin kanava avattiin virallisesti 17. marraskuuta 1869.

Egypten

Assuanin pato Egyptissä tosiasiat

Uusi Assuanin pato on kivitäytteinen pato, joka sijaitsee Egyptin ja Sudanin pohjoisrajalla. Patoa ruokkii Niili, ja se muodostaa Nasser-järven. Hankkeen rakentaminen alkoi vuonna 1960 ja valmistui vuonna 1968. Kokonaisinvestointi oli 1 miljardi dollaria.

Egypten
Hajor via Wikimedia Commons

Egyptin Muhammed Ali Pasha

Egyptin Muhammed Ali Pasha eli vuosina 1769-1849. Häntä pidetään toisinaan modernin Egyptin perustajana. Hän tilasi uusia puuvillaviljelmiä, perusti tehtaita ja rakensi kanavia. Hän perusti myös Kairoon ensimmäiset maalliset koulut, koulutti armeijaa ja edisti kielen ja kulttuurin opiskelua.

Auguste Couder Wikimedia Commonsin kautta

Katariinan luostari Siinain vuorella

Katariinan luostari Siinain vuorella Egyptissä on todella vanha luostari, jossa on paljon uskonnollista historiaa. Siellä on palava pensas ja paikka, jossa Mooses sai Jumalalta kymmenen käskyä. Pyhän Katariinan luostari on Unescon maailmanperintökohde.

Egypten

Egyptin faaraot olivat hyvin ylipainoisia.

Hienot kuvat eivät sovi hyvin tehtyjen tutkimusten kanssa. Entä liika olut, hunaja, viini ja leipä? Legendaarinen kuningatar Hatsepsut ei ollutkaan niin laiha kuin tarina kertoo.

Egyptin nuoret faaraot

 • Tutankhamon otti vallan kahdeksanvuotiaana ja hallitsi kymmenen vuotta. 
 • Tutankhamonin isoisä Amenhotep III oli kymmenenvuotias tullessaan faaraoksi vuonna 1390 eaa., ja hänen äitinsä opasti häntä. 
 • Kuningas Pepi II tuli faraoksi noin vuonna 2278 eaa. noin kuusivuotiaana. 
 • Tuthmosis III oli vasta kahden vuoden ikäinen, kun hänestä tuli farao vuonna 1479 eaa. 
 • Ptolemaios V nousi valtaistuimelle vuonna 204 eaa. viisivuotiaana.
Fakta om Egypten

Hatsepsut hallitsi Egyptiä naisena 22 vuotta.

Poikia ei ollut ja sitten Hatsepsutista tuli naispuolinen faarao (yksi kolmesta). Hän hallitsi vuosina 1479-1457 eaa. Kun olimme täällä, opas käski meitä ajattelemaan "kuumaa kanakeittoa", jotta muistaisimme hänen oikean nimensä. Se on toiminut!

Fakta om Egypten

Ramses II - suuri faarao Egyptin faktoissa

Ramses II, syntyi noin vuonna 1303 eaa. ja oli faaraona noin 66/67 vuotta, mikä on toiseksi pisin aika kaikista muinaisen Egyptin faaraoista.

Fakta om Egypten

Maailman suurin obeliski faktoja Egyptistä

Swenetin kaupungissa (nykyisessä Assuanissa) oli kuuluisa louhos, jossa veistettiin graniittisia obelisseja. Kallioon on edelleen upotettu puolivalmis obeliski, joka olisi ollut historian suurin. Se on 42 metriä korkea ja sen arvioitiin painavan noin 1200 tonnia (viisi kertaa enemmän kuin normaalisti), mutta se murtui ja jäi kallioon.

Fakta om Egypten
Glenn Ashton Wikimedia commmonsin kautta

Kleopatran neuloja Egyptin tosiasioissa

Kleopatran neulat ovat ne kolme obeliskia, jotka on luovutettu Egyptistä.

 • Ranskassa on Luxorin temppelistä peräisin oleva obeliski. Muhammad Ali (Egyptin varakuningas 1800-luvulla) sai Ranskan kuninkaalta Louis Filipeltä suuren kellon ja sai vastineeksi 23 metriä korkean, 3000 vuotta vanhan obeliskin, joka seisoo nykyään Place de la Concorde -aukiolla Pariisissa.
 • Lontoossa on Thutmosen III:n (1450 eKr.) obeliski, jonka myös Muhammad Ali lahjoitti vuonna 1819.
 • New Yorkissa on toinen Thutmossi III:n obeliskista, jonka sama mies lahjoitti vuonna 1881.
Fakta om Egypten

Tiedoston obeliski Englantiin

Siellä oli kaksi obeliskia File-saarella, jossa on kaiverrettuja kreikkalaisia ja hieroglyfejä. Tämä auttoi ymmärtämään, miten muinaisen Egyptin kieli oli rakennettu.

1820-luvulla William John Bankes hankki yhden obeliskista ja kuljetutti sen kartanolleen Dorsetissa, Englannissa. Tilan omistaa nykyään National Trust, ja obeliski seisoo edelleen sen puutarhassa.

Fakta om Egypten

Tietoa ja faktoja Egyptistä

 • Pääkaupunki: Cairo
 • Kieli: Arabia
 • Asukkaat: 97,5 miljoonaa (2017)
 • Valuutta: Egyptin punta (BKT)
 • Aikaero: +1 tunti
 • uskonto: Islam, vähemmistö on koptikristittyjä.
 • Lippu: Egyptin lipussa on kolme vaakasuoraa punaisen, valkoisen ja mustan väristä kaistaa. Lipun keskellä on Saladinin kotka, joka on myös Egyptin kansallisvaakuna. 
 • Korkein kohta: Katariinavuori 2637 metriä merenpinnan yläpuolella.
 • Kansallishymni: Bilady, Bilady, Bilady (Minun maani, minun maani, minun maani)
 • Kansallispäivä: 23. heinäkuuta
Paljon hauskoja faktoja, joita et (ehkä) tiennyt? Klikkaa kuvaa!
Kaikki parhaat vinkkimme Egyptiin. Klikkaa kuvaa!

Tilaa uutiskirjeemme