Meny Stäng

Katarinaklostret vid Sinaiberget – där moses mottog budorden

Annons

Katarinaklostret vid Sinaiberget i Egypten är ett riktigt gammalt kloster som bär på massor av religiös historia. Här hittar man bland annat den brinnande busken och platsen där Moses mottog de tio budorden från Gud.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Katarinaklostret vid Sinaiberget i Egypten

Katarinaklostret ligger vid foten av Sinaiberget på Sinaihalvön i Egypten, och är uppkallat efter den heliga Katarina av Alexandria. Klostret är, tillsammans med omgivningarna, upptaget som ett världsarv på Unescos världsarvslista.

Sinaiberget

Sinaiberget, eller Moses berg som det också kan kallas, är ett begsmassiv på södra Sinaihalvön. Här finns topparna Djebel Misa med en höjd av 2285 meter över havet, samt Djebel Katharin med en höjd av 2880 meter över havet. Enligt kristen och judisk tradition var det här som Moses mottog tio Guds bud, som skrevs ner på stentavlor. Vid foten av berget ligger Katarinaklostret.

Sinaiberget

Dagsutflykt från Sharm el Sheikh

Vi gjorde en dagsutflykt till Katarinaklostret från Sharm el Sheikh, arrangerad av 1001 Natt Resor. Turen startade klockan sex på morgonen och tre timmar senare var vi framme vid klostret. Under samma tur gjorde vi också ett besök i den sköna och bohemiska kuststaden Dahab, som vi berättat om tidigare. Flera timmar genom vackert ökenlandskap alltså!

Väg genom öknen
Öken

Att besöka Katarinaklostret

Katarinaklostret ligger på en höjd av över 1500 meter över havet, och vi hade blivit förvarnade att det kunde vara ”lite kyligt”. För säkerhets skull hade vi med oss varsin tunn jacka, men det behövdes definitivt inte i den 30-gradiga dallrande hettan. På vintern kan det däremot säkert vara svalt här. Man möter också många butiker och försäljare här, som vill sälja allt från guideböcker till smycken.

Katarinaklostret vid Sinaiberget
Get

Vi var långt ifrån ensamma vid entrén till klostret. Hit kommer människor med alla möjliga nationaliteter, bland annat ukrainare, indonesier och afrikaner av olika slag, men naturligtvis också många västeuropeer.

Turister vid Katarinaklostret vid Sinaiberget

Katarinaklostret – grundat år 337

Enligt sägnen grundades klostret år 337 av kejsarinnan Helena, mamma till Konstantin den store. Den klosterbyggnad man ser idag uppfördes av Justinianus I på platsen där ”den brinnande busken” stod. Klostret stod färdigt år 565. I det här gamla klostret hittar man idag många värdefulla ikoner och handskrifter, som Codex Sinaiticus.

Katarinaklostret vid Sinaiberget

Heliga Katarina dog martyrdöden

Klostret vid Sinaiberget fick sitt namn efter den heliga Katarina, först några hundra år efter att klostret stod klart. Katarina är bland annat känd för att ha fått en grupp på femtio filosofer att konvertera till kristendom.

Dessa led senare martyrdöden för sitt val, och även Katarina dömdes till döden av kejsaren. Hon skulle först avrättas på ett grymt sätt med så kallad ”rådbråkning”, men hjulet krossades genom ett underverk.

Katarina halshöggs istället och bad i dödsögonblicket att hennes kropp aldrig skulle hittas. Som svar på hennes bön förde änglar, enligt legenden, därefter hennes kropp till berget Sinai. Flera hundra år senare hittade egyptiska kristna kvarlevorna av en kropp vid berget, och stoftet vördas sedan dess som heligt.

Katarinaklostret vid Sinaiberget

Katarinaklostrets svindlande port

Katarinaklostrets murar är 2,5 meter tjocka och femton meter höga och för att komma in i klostret hissade man förr, av säkerhetsskäl, upp besökare till ingången, en luftfärd på cirka nio meter. Idag kan man, som tur är, promenera in via en vanlig ingång.

Katarinaklostret vid Sinaiberget

Lämna en önskan i Katarinaklostret

Man får tyvärr inte fotografera inuti kyrkan, men vi kan avslöja att man känner av historiens vingslag där inne. Den som vill kan också göra en önskan som man lämnar i kyrkan. Om man inte är medlem i den ortodoxa kyrkan får man lämna in sin önskan tillsammans med en liten peng. Det finns också ett litet museum på området med bland annat ikoner, som kan besökas mot en extra avgift.

Katarinaklostret vid Sinaiberget
Katarinaklostret vid Sinaiberget

Den brinnande busken

Vid foten av Sinaiberget uppenbarade sig Gud för Moses genom en brinnande buske, och kallade honom att leda Israels folk ut ur Egypten. Uttåget ur Egypten handlar om när israeliterna under ledning av Moses och Aron tågade ut ur Egypten och mot Kanaans land, vilket idag ligger som grund till firandet av den judiska påsken.

Den brinnande busken
Den brinnande busken
Busken till höger är den brinnande busken, enligt vår guide

Moses brunn

Vid klostret kan man också kika på Moses brunn, som byggdes av Napoleon under den tid då den franska armén försökte ta över och utveckla Egypten. Fördelen med brunnen var förstås att man kom åt vatten från insidan av klostret.

Moses brunn
Vår guide visar hur brunnen fungerar
Moses brunn
Peter kikar ner i brunnen

Ett kristet kloster i en muslimsk värld

Kristendom och Islam har levt sida vid sida under lång tid i den här regionen, och även om det ibland funnits hot har det funnits betydligt mer av samförstånd. Enligt legenden besökte profeten Muhammed Katarinaklostret före den arabiska erövringen av Egypten år 640, och medeltida dokument visar att man gjorde en överenskommelse så att de kristna munkarna skulle vara trygga under det muslimska herraväldet. Vår guide (muslim från Saudiarabien) kunde för övrigt Bibeln tusen gånger bättre än vi …

Tips för en bra utflykt till Katarinaklostret

Det var en riktigt intressant utflykt till Katarinaklostret, men det blev också ganska många timmar i bil på en och samma dag. Vi kan rekommendera den här utflykten till dig som är intresserad av religiös historia, eller för dig som spenderar lite mer än en vecka i Sharm el Sheikh, så att det inte gör så mycket att du ”förlorar” några soltimmar sittande i en bil.

Sinaihalvön

Vandra uppför sinaiberget – och se Katarinaklostret

En annan variant är att boka en annan tur, där man startar med att vandra uppför Sinaiberget (på natten!). Vandringen tar cirka 3 timmar, och på toppen ska man mötas av en fantastisk soluppgång. För den som blir trött finns möjlighet att, till en liten extra kostnad, rida en del av sträckan på kamel. Efter bestigningen av berget besöker man klostret.

Katarinaklostret vid Sinaiberget
Alla våra bästa tips om Egypten. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev