Meny Stäng

Snorkla i Sharm el Sheikh i Egypten – en härlig båttur

Nu har vi testat att snorkla i Sharm el Sheikh, i Röda havet i Egypten. Det blev en riktigt härlig heldag på sjön med avslappnat häng på däck, långa simturer och en inblick i den fantastiska världen under ytan.

Start i Travco marina

Vi blev upphämtade med bil vid vårt hotell Il Mercato i Sharm el Sheikh på morgonen. Utflyktsarrangörerna körde oss därefter till Travco marina, som ligger strax söder om centrala stan. I marinan möts man av massor av stora vita båtar som väntar på människor som vill testa att dyka eller snorkla i Sharm el Sheikh. Vi startade med att prova ut utrustning inför dagen: snorkel och cyklop, simfötter och flytvästar.

Sedan var det dags att kliva ombord på båten Samia – en stor och fin båt med bekväma soffor på övre däck, matsal på nedre däck och två toaletter.

Snorkla i Sharm el Sheikh

Båttur i Röda havet

Vilken härlig båttur! Vi åkte ut på havet för att snorkla mellan den kända nationalparken Ras Mohammad och en av de andra nationalparkerna. Det var relativt gott om plats ombord och vi satt bekvämt på övre däck, där det fläktade skönt i värmen. Eller så sprang vi runt och fotade, eller tittade på utsikten åt olika håll …

Sharm el Sheijk

De flesta turisterna på båten var egyptier, men dessutom fanns två tyska kvinnor och en italiensk kvinna ombord. Vi fem fick en egen guide som under hela resan gav oss information på språk som passade oss. En och samma guide (!) pratade lika flytande på tyska, italienska och engelska med oss. Imponerande!

Vi har ibland hört berättelser om att det kan vara svårt att resa som ensam kvinna i Egypten. Vi har ju ingen erfarenhet av det, men på den här båtresan kunde vi i alla fall se att de tyska och den italienska kvinnan blev väldigt väl omhändertagna!

Att snorkla – när man inte är van

Vi gjorde två längre stopp för att snorkla. Jag (Helena) har bara provat att snorkla en enda gång förut, och då gick det inte speciellt bra. Jag hade svårt att få till andningen, fick vatten i munnen och i näsan och … lätt panik. Sedan dess har jag vägrat att snorkla, men nu bestämde jag mig envist för att ge det hela ytterligare en chans.

Sharm el Sheikh

Att snorkla i Sharm el Sheikh

Så, hur gick det att snorkla då? Jag fick fortfarande inte till det där med snorkeln (vatten i halsen, en känsla av att vilja kräkas och lätt panik), men till slut kom vi på att jag kunde strunta i snorkeln och bara använda simglasögonen. Och helt plötsligt fick också jag uppleva livet under ytan!

Sharm el Sheikh
Snorkla i Sharm el Sheikh

Hur var det då att snorkla i Sharm el Sheikh? Det är svårt att fånga känslan på bild, men det var en fantastisk upplevelse. Vattnet är kristallklart och man snorklar precis ovanför korallreven. Precis under en simmar de färggranna fiskarna precis överallt – stora fiskar och små fiskar, randiga fiskar, fläckiga fiskar och fiskar i precis alla färgkombinationer man kan tänka sig. Det var precis som att befinna sig i ett akvarium. Häftigt!

Nyhetsbrev
Snorkla i Sharm el Sheikh

Lunchpaus på båten

Efter att ha tampats med snorkeln, simmat en hel del och tittat på massor av fiskar blev vi förstås hungriga. På båten dukades upp en stor och fräsch lunchbuffé med pasta, ris, friterad kyckling, fiskgratäng, kokta grönsaker, sallader och bröd. Riktigt gott!

Lunch på båten
Lunch på båten

Båten Freedom

Plötsligt kom det förbi en båt med ett namn som kändes bekant. Vi befann oss ombord på båten Samia, men egentligen borde vi ju ha varit ombord på båten Freedom … eller hur!?

Sharm el Sheik

En härlig dag på sjön

Det blev en riktigt härlig dag på sjön, som avslutades vid 17-tiden, då det var dags att åka tillbaka till hotellet. Detta var vår andra utflykt i Sharm el Sheikh, efter ökensafarin som vi testade dagen innan, och vi kommer snart testa fler utflykter och aktiviteter. Missa inte det!

Gillar du att snorkla? Vilket är det finaste ställe där du har snorklat?

Sharm el Sheikh
Alla våra bästa tips om Egypten. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev