Meny Stäng

Haapsalu i Estland – bullerbycharm vid kusten

I samarbete med Estlands turistbyrå

Haapsalu i Estland är en vacker trähusstad vid den estniska kusten. Här hittar man kurortens lyx men också någon slags enkel charm som påminner om Bullerbyn. Kanske är det inte en slump att Ilon Wikland, som illustrerat många av Astrid Lindgrens böcker, växte upp just här.

Haapsalu i Estland

Haapsalu i Estland, eller Hapsal som staden egentligen heter på svenska, ligger på Estlands västkust innanför ön Dagö.

Från Dagö till Haapsalu

Vi kom till Haapsalu med färja från ön Dagö, från Heltermaa till Rohuküla hamn, och härifrån tog det bara 10 minuter att köra till Haapsalu.

Färja från Dagö

På vägen åkte vi förbi en ruin och Peter älskar ruiner, så vi var förstås tvungna att stanna för ett litet fotostopp … Detta har en gång varit en herrgård med namnet Ungru. Estland är verkligen fullt av gamla herrgårdar!

Ett oväntat möte

När vi kom fram till Haapsalu var vi hungriga och letade direkt upp en uteservering för att ta en pasta. ”Är det inte FREEDOMtravel?” frågade paret vid bordet intill. Här satt Helena och hennes man, som bor i Finland och haft en veckas husbilssemester i Estland, och som vi haft lite kontakt med på bloggen. En oväntat trevlig lunch, med mycket prat om husbilande och resmål, blev det!

Haapsalu i Estland

Den vackra staden Haapsalu

Haapsalu är ingen stor stad, men en väldigt trevlig liten stad att strosa runt i. De färgglada gamla husen är väldigt charmiga, och vi kunde inte låta bli att tänka på någon pittoresk sagoberättelse, till exempel av Astrid Lindgren.

Kanske är det ingen slump att Ilon Wikland, som illustrerat många av Astrid Lindgrens böcker, växte upp hos sin farmor här i Haapsalu. Idag kan man om man vill besöka ”Ilon’s Wonderland” som ligger mitt i stan.

Hus i Haapsalu
Haapsalu i Estland
Café i Haapsalu i Estland
Haapsalu i Estland

Järnvägsstationen i Haapsalu

De ryska tsarerna älskade Haapsalu och såg till att bygga en vacker järnvägsstation. De första passagerarna kom hit år 1904, och de sista lämnade stationen 1995. Nu kan man komma hit bara för att se den vackra byggnaden, och för att kolla in den lilla utställningen med gamla tåg.

Järnvägsstationen i Haapsalu i Estland
Haapsalu i Estland
Tåg i Haapsalu i Estland

Haapsalus biskopsborg

Hapsalus biskopsborg reser sig mitt i Gamla stan, med sina mäktiga torn och murar. Borgen är från 1200-talet och var säte för lokala makthavare fram till 1600-talet. Idag är borgen öppen för besökare, och delar av borgen är inredd som ett museum.

Nyhetsbrev
Museum i Haapsalu i Estland

Den vita damen

Under de nätter i augusti då fullmånen syns ska man kunna se ”den vita damen” i det runda fönstret i biskopskatedralen. Enligt legdenen tog en av kyrkans män in en kvinna i klostret, förklädd som en man, och det är nu hon som syns under fullmånenätterna. I augusti anordnas också en stor festival i Haapsalu tillägnad den vita damen, med marknad och en massa kulturevenemang.

Katedral i Haapsalu i Estland

Strandpromenaden i Haapsalu

Strandpromenaden i Haapsalu är fantastiskt fin. Promenaden löper längs med vattnet, och man promenerar förbi parker, vackra hus och en hel rad olika monument och skulpturer. Man kan till exempel passa på att vila ut på Tchaikovskijs bänk, som står ungefär där den unge Tchaikovskij brukade strosa medan han var i Haapsalu och skrev på sitt första verk.

Strandpromenad i Haapsalu i Estland

Längs med promenaden ligger också Haapsalu kursal, som byggdes i slutet av 1800-talet. Det var väldigt populärt bland eliten i St Petersburg att komma hit för att vila upp sig, och efter en lång period av föfall är byggnaden sig nu lik igen.

Kursal i Haapsalu i Estland

Längs med strandpromenaden ser man också små broar, båtar och ett utegym med en ganska rolig löpbana. Om vi inte hade fått nog av promenerande hade vi kunnat motionera lite i sicksack där …

Utegym i Haapsalu

Fler sevärdheter i Haapsalu

Det finns ännu fler sevärdheter i Haapsalu, och om man vill kan man kika in på turistinformationen mitt i stan och få en liten karta där de är markerade. Då kan man till exempel hitta till Haapsalu rådhus, som idag är ett museum.

Haapsalu rådhus

Man kan också hitta till Rootsiturg (Svenska torget), där det förr bodde flera estlandsvenska familjer och till flera olika kyrkor, som St Johns lutherska kyrka och Maria Magdalena ortodoxa kyrka. Hade vi haft mer tid hade det också varit intressant att besöka Aibolands museum, som berättar historien om estlandssvenskarna som bodde i regionen under lång, lång tid.

Ortodox kyrka i Haapsalu i Estland

Ställplats i Haapsalu

Nere vid vattnet, nära centrala Haapsalu finns en stor parkering på gräs där husbilar, husvagnar och vanliga bilar kan stå helt utan kostnad. När vi var här fanns det dessutom både bajamajor och soptunnor. Det enda man behöver ”akta sig för” här är, enligt en skylt, promenerande änder …

Video från Haapsalu

Fakta om Haapsalu i Estland

 • Land: Estland
 • Landskap: Läänemaa
 • Kommun: Hapsals stad
 • Befolkning: Cirka 10 000 (2017)
 • Resa hit: Det tar drygt två timmar att köra till Haapsalu med bil från Tallinn, och det tar ungefär lika lång tid att köra från Pärnu.

Sevärdheter i Haapsalu

 • Sevärdheter: Haapsalus biskopsborg och biskopskatedral, järnvägsstationen, Gamla stan, Svenska torget (Rotsiturg), Haapsalu rådhus, Haapsalus kursal, byggnaden Läänemaa Ühisgümnaasium (Läänemaatraktens gemensamma gymnasieskola), De la Gardies slott och Uuemõisa herrgård.
 • Kyrkor: Maria Magdalena-kyrkan (Maria-Magdaleena kirik), St John’s Lutheran Church och St Alexander Nevskij-kyrkan.
 • Monument: Tchaikovskijs bänk, Rudolf Tobias, Carl Abraham Hunnius, Ernst Enno, Cyrillus Kreek, Haapsalus solur och skulpturen ”Käppbrytaren”.

Att göra och uppleva i Haapsalu

 • Museer: Ilon’s Wonderland, Evald Okas Museum och Aibolands museum (som berättar om estlandssvenskarnas tusenåriga historia i Estland).
 • Aktiviteter: Båtturer, vandring, fågelskådning, spa med mera.
 • Utflykter: Med utgångspunkt i Haapsalu kan man passa på att besöka olika öar, som Dagö (Hiiumaa), Odensholm (Osmussaar) eller Ormsö (Vormsi).
 • Hantverk: Haapsalusjalen började stickas på 1800-talets andra hälft och ska vara så tunn att den med lätthet kan dras genom en kvinnas ring.

Haapsalus historia

 • Tidig historia: År 1263 valdes Haapsalu som biskopens högsäte för Wiek och Ösel, och år 1279 fick Haapsalu stadsrättigheter.
 • 1800-tal: Estland var en del av Ryssland och Haapsalu fungerade som exklusiv kurort för den ryska eliten. Det första lerbadet öppnade 1825. Några av besökarna under den här epoken var Peter I, Alexander I, Alexander II, Alexander III och Nicholas II.
 • 1930-tal: Under Estlands självständighet besökte många svenskar turistorten Haapsalu.
 • Sovjettiden: Under kalla kriget lät Sovjetunionen bygga ett stort militärt flygfält vid Haapsalu. Staden förföll under Sovjettiden, men har därefter restaurerats för att återfå sin forna glans.

Boende i Haapsalu i Estland

 • Hotell och lägenheter: Det finns olika typer av hotell, spahotell, bed & breakfast, lägenheter och andra boenden att välja mellan. Läs mer om olika boenden på Visit Haapsalu.
 • Camping: En bit utanför staden ligger Camping Pikseke. Det är också möjligt att stå kostnadsfritt med husbil eller husvagn på en stor parkering på gräs vid havet, på adress Lahe.

Programme “Promoting Estonia as a Tourism Destination” is supported by European Union Regional Development Fund.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev