Meny Stäng

Pärnu i Estland – stränder, spa och villor

I samarbete med Estlands turistbyrå

Pärnu i Estland är känt för sina stränder, sina spa och sina många fina trävillor. Det var mestadels regn när vi besökte denna klassiska kurort och semesterort vid havet, och ändå blev det ett trevligt besök.

Pärnu i Estland

Pärnu i Estland ligger vid kusten i den sydvästra delen av landet, och är känt för sina långa fina sandstränder, sina många spa och sin härliga villaidyll. Staden ligger vid Pärnuviken, som är en del av Rigabukten, cirka 110 kilometer söder om huvudstaden Tallinn. Mitt igenom staden rinner Pärnufloden.

Pärnu i Estland

Stränder i Pärnu

Jag (Helena) besökte Pärnu under en tågluff 1996 och minns de långa fina sandstränderna. Vi började med att gå en promenad längs stranden och jodå, den var precis så fin som jag mindes den. Däremot var det lite sämre väder denna sommar, än sommaren 1996.

stränder i Pärnu i Estland

Vädret låg på gränsen till badväder och de tappraste (barn, några unga män och ett gäng kråkor) badade faktiskt, men vi föredrar nog lite mer sol innan vi slänger oss i vågorna.

Det halvdåliga vädret gjorde i alla fall att vi kunde strosa förbi den gula skylten som markerar var naturiststranden för kvinnor startar – inga kvinnor var sugna på att bada nakna just den här dagen.

Vi hittade en liten strandbar bland dynerna, där vi passade på att fylla på med lite öl. En sak kan vi i alla fall säga om stränderna i Pärnu i Estland: långa och med fantastiskt fin sand. Om vädret är bra måste det vara fantastiskt att sola och bada här.

strandbar i Pärnu i Estland
Strandbar i Pärnu i Estland

Spa i Pärnu

Man kommer inte bara till Pärnu för att sola och bada vid de långa stränderna, utan minst lika mycket för att njuta av härliga spa. På bilden ser du Pärnu lerbad (Pärnu Mudaravila) som är en neoklassisk byggnad, och en av de viktigaste symbolerna för kurorten Pärnu.

Badets historia anses ha börjat år 1838, då man började erbjuda bad och bastu, både på sommaren och på vintern. Efter Sovjettiden stängde badet, men 2014 öppnade ett boutique-spa i byggnaden. Ytterligare ett spa som kan vara värt att besöka är ESTONIA Resort Hotel & Spa.

Spa i Pärnu i Estland

Villor och fina hus i Pärnu

Pärnu är till ytan Estlands största stad, och när man räknar ytstorleken är den också störra än städer som Milano, Aten, Barcelona och Hamburg. Staden är däremot glesbefolkad, och det bor bara runt 60 personer per kvadratkilometer.

Pärnu är till största delen en villastad, och det är fantastiskt att promenera runt bland alla stora fina trävillor fulla av prång och sniderier.

Grön villa i Pärnu i Estland
Gult hus i Pärnu i Estland
Hus i Pärnu i Estland

Villa Ammende

En villa som sticker ut bland villorna är Villa Ammende. Villan, som en gång tillhörde en köpman vid namn Ammende, stod klar år 1905 och är ett av Estlands bästa exempel på Art Noveau-stil. Mellan 1927 och 1935 fungerade villan som casino, och under Andra världskriget fanns en klubb här.

Under Sovjettiden användes huset som sanatorium och bibliotek. Villan har därefter renoverats och 1999 öppnade ett hotell med restaurang i huset.

Villa Ammende i Pärnu i Estland

Vi kikade in i villan och frågade om vi fick göra ett litet reportage för vår blogg, och det gick utmärkt. Vi älskade verkligen stämningen här! Det regnade ute, och det var fantastiskt att kliva rakt in i klassisk och ombonad jugendmiljö.

Restaurangen hade inte riktigt öppnat ännu, men lite senare på dagen serverar de till exempel strutstartar eller lammaladåb till förrätt och anka med ärtpuré eller fisk med rom och vaktelägg till huvudrätt.

En trevlig ung man visade oss två rum, som för tillfället stod lediga: en svit och ett standardrum. Hade vi inte haft husbil så hade vi flyttat in här direkt, älskar den här gamla stilen.

Villa Ammende i Pärnu i Estland
Villa Ammende i Pärnu i Estland

Tallinns port

Tallinns port i Pärnu, som fram till 1710 kallades Carl Gustavs port, är den enda bevarade vallporten i Baltikum från 1600-talet. Porten byggdes troligen av Erik Dahlberg, som uppförde liknande kungsportar och bastioner till Narva och Riga.

Tallinn Gate i Pärnu i Estland

Pärnu Vallikäär

Det finns flera fina ställen för promenader i Pärnu, till exempel längs stranden och vid Pärnu Vallikäär (Pärnus vallgrav).

Pärnu Vallikäär

Kyrkor i Pärnu

Det finns flera fina kyrkor i Pärnu. Sanka Elisabets kyrka är en luthersk kyrka som stod färdig 1747, och som fått namn av tsarinnan Elisabeth Petrovna.

kyrka i Pärnu i Estland

Vi kollade också in Estlands Apostoliska Ordoxa Kristi Förklaringskyrkan i Pärnu. I Estland varvas lutherska och ortodoxa kyrkor friskt.

Ortodox kyrka

Rådhuset och turistinformationen

Det nuvarande rådshuset ligger i ett hus som byggdes redan 1797. Huset är ihopbyggt med stadsdumans hus, som byggdes i nybarockstil år 1911, men som ser mycket äldre ut än rådhuset. I rådhuset ligger för övrigt också turistinformationen.

Vacker dörr till turistinformationen i rådhuset i Pärnu i Estland
Inhången till turistbyrån, i rådhuset
Stadsdumans hus i Pärnu i Estland
Stadsdumans hus, som är sammanbyggt med rådhuset

Shopping, restauranger och pubar

Pärnu är fullt av restauranger och pubar, och det finns även shoppinggator med butiker. En väldigt trevlig stad att strosa runt i!

Gris
Pärnu gata

Video från Pärnu

Peter har klippt ihop en liten film från Pärnu i Estland. Kolla gärna in den!

Med husbil i Pärnu i Estland

Vi kom med husbil till Pärnu, på vår väg från Tartu och Baltikums högsta berg. Det finns flera campingar i och runt Pärnu, men vi valde att göra som många andra husbilar och ställa oss vid kajen. Här har man ingen service (inte ens soptunna), men man har promenadavstånd både till stan och till stranden. Vi betalade 2 euro för 24 timmar.

Med husbil i Pärnu i Estland

Fakta om Pärnu i Estland

 • Land: Estland
 • Landskap: Pärnumaa
 • Kommun: Pärnu stad
 • Befolkning: 39 000 (2017)
 • Grundad: År 1241
 • Turistinformation: Uusgatan 4
 • Resa hit: Pärnu ligger rakt söder om huvudstaden Tallinn. Att köra med bil från Tallinn tar cirka 1 timme och 40 minuter.

Sevärdheter i Pärnu

 • Kyrkor: St. Katarina kyrka (Vee 8), Häädemeestes Fadersbytes apostoliska-ortodoxa kyrka (Kooli 23), Sankta Elisabets kyrka (Nikolai 22) och Estlands Apostoliska Ordoxa Kristi Förklaringskyrkan i Pärnu (Aia 5).
 • Monument: Minnesmärke över utropande av Republiken Estland som en självständig stat (Rüütli 40A), Moment in Time memorial (Kuninga 29) och Raimond Valgres skulptur (Mere 22).
 • Sevärdheter: Rådhuset (Uus 4), Gillet Maarja-Magdaleena (Uus 5), Tallinns port, vallgraven Pärnu Vallikäär, Pärnu Yacht Club Marina (Lootsi 6), Pärnus pir, Pärnu lerbad (Ranna 1), Rannahotell (Ranna 5) och Pärnu strandpromenad.

Pärnus historia

 • 1200-tal: Pärnu grundades år 1241 av Tyska orden.
 • 1500-tal: Staden erövrades av svenskarna första gången år 1562. Staden innehades därefter en kort tid av tyska riddare innan den erövrades av Ryssland år 1575.
 • 1600-tal: Ägarna fortsatte växla innan staden igen erövrades av svenskar år 1617, denna gång ifrån polska trupper. År 1617 erhöll staden privilegier av Gustaf II Adolf och samma år blev staden säte för en svensk ståthållare.
 • 1700-tal: Pärnu spelade senare en viktig roll under det stora nordiska kriget. Karl XII landsteg i Pärnu med den svenska armén den 6 oktober år 1700 för att undsätta området, som var under kontroll av Sachsen och Ryssland. År 1710 intogs Pärnu av ryssarna, och staden ingick därefter i Livland fram till 1920.

Boende i Pärnu i estland

 • Hotell: Det finns många olika boenden att välja på, allt från lyxiga spahotell till semesterlägenheter. Du kan läsa mer om olika boenden på Visit Pärnu.
 • Camping: Det finns flera campingar i och runt Pärnu, som Konse Motel & Caravan Camping, Jõekääru Holiday Camp, Camping Green och Solar Caravan Park. Man kan också stå med husbil på kajen i centrala Pärnu.

Programme “Promoting Estonia as a Tourism Destination” is supported by European Union Regional Development Fund.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev