Meny Stäng

Sommarkollo i Lettland – New Hope barnfond ger hopp

Ideellt samarbete med New Hope barnfond

Vi har besökt ett sommarkollo för barn i Lettland, och mött eldsjälen Nikolaj, som brinner för att hjälpa barn från svåra förhållanden. På kollot kan barnen uppleva natur, delta i roliga aktiviteter, få nya vänner och känna att någon bryr sig om dem. Tre kolloveckor varje sommar finansieras av New Hope barnfond.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ideellt samarbete med New Hope barnfond

Resan till Daugavpils i Lettland var annorlunda än allt annat den här sommarens resa. Vi reser runt Estland för att uppleva landet med husbil, och för att skriva om sevärdheter, stränder och naturupplevelser.

När vi fick frågan från New Hope barnfond om att besöka ett sommarkollo för fattiga barn i Lettland och skriva om detta tittade vi på kartan och såg att platsen låg relativt långt från vår planerade rutt. Efter att ha tänkt över saken bestämde vi oss ändå för att tacka ja. Detta lät helt enkelt för viktigt för att inte skriva om.

Möte med en eldsjäl

Vi körde från Estland efter frukost och kom fram till Daugavpils i södra Lettland tidig eftermiddag. Här möttes vi av Nikolaj Shevchuk, som tillsammans med sin fru och andra frivilliga bedriver kolloverksamhet och annan hjälpverksamhet för fattiga och socialt utslagna i området.

Nikolaj flyttade själv till Sverige från Vitryssland för många år sedan, men har valt att spendera den största delen av sin tid i Daugavpils, eftersom det är här han känner att han kan göra nytta och hjälpa andra.

Peter och Nikolaj
Peter och Nikolaj utanför arbetarnas hus på kollogården

Daugavpils – Lettlands näst största stad

Nikolaj bjöd på lunch och berättade om situationen i staden. Daugavpils är Lettlands näst största stad, men befolkningen här minskar. För några decennier sedan bodde runt 120 000 människor här, men nu har siffran sjunkit till runt 85 000. Det finns inga jobb och ingen framtidstro, och de unga söker sig till lyckan i väst.

Det finns inga stora företag i Daugavpils, och de flesta lever på låga löner, socialbidrag eller pension, kanske ibland med tillskott från släktingar i väst. Staden ligger i Lettland, men de flesta som bor här pratar ryska, och det är ryska vi hör när vi promenerar runt i centrum.

daugavpils i Lettland
Centrum i Daugavpils

Hur har barnen det?

Många barn i området runt Daugavpils lever under fattiga förhållanden. Föräldrarna har kanske rest till väst och lämnat barnen till mor- eller farföräldrar, som tvingas försörja barnbarnen på sin magra pensioner. Andra lever med föräldrar eller släktingar som är alkoholiserade eller har andra sociala problem.

Nikolaj och de andra eldsjälarna arbetar inte bara med kolloverksamheten, utan samarbetar också med socialen för att hjälpa familjer som har det svårt på olika sätt. Nikolaj berättade till exempel om en familj som kurade i ena änden av rummet, eftersom det regnade rakt in genom taket i den andra änden. Denna familjen kunde de hjälpa till en bättre bostad.

New Hope barnfond

Nikolajs projekt

Om man väntar med att starta igång ett projekt tills man vet hur projektet ska finansieras, då blir det kanske aldrig något projekt över huvud taget, menar Nikolaj. Hans filosofi är att man oavsett förutsättningarna måste sätta igång och arbeta mot målet, och med Guds försyn kommer problemen lösa sig längs vägen.

Daugavpils
Peter hälsar på en ung man på kollogården

Men hur startar man ett enormt kollo för hundratals barn, med naturområden, boende, aktiviteter och servicepersonal när man varken har mark att bygga på eller budget?

WIFI.se

Nikolaj lät inte dessa värdsliga saker hindra honom, utan arbetade outtröttligt mot målet, förvissad om att problemen skulle lösa sig längs vägen. Idag ligger sommarkollot i vacker natur vid en sjö, strax utanför Daugavpils, och vi åkte dit tillsammans med Nikolaj för att titta.

Latgales Dzintars, New Hope barnfond
Latgales Dzintars Christian Camp, New Hope barnfond

Latgales Dzintars Christan Camp

Med hjälp från externa finansiärer kunde ett naturområde köpas in. Från början fanns inga hus på området, men den blivande kollogården fick stora militärtält till skänks, och på det sättet kunde verksamheten starta.

Senare erbjöd sig den norska skolan KVS-Bygland att utan kostnad bygga upp en eller två stugor per år, och varje år skickar de med elever som får bygga stugorna som ett projektarbete. Vissa av stugorna har finansierats av andra företag, och dessa har då fått sina namn på husen.

stugor, New Hope barnfond
Nyarpsstugan
Mulles loppis

De flesta som jobbar med verksamheten på sommarkollot jobbar helt ideellt. För att sköta det stora området behövs personal året om, och dessa får gratis boende på området och gratis mat. Några av de som erbjudits jobb och boende på kollot är personer som själva haft problem, och på det här sättet hittat tillbaka till en bättre tillvaro.

kollokök, New Hope barnfond
Kollokök, New Hope barnfond

Sommarkollo för fattiga barn – med hjälp av New hope barnfond

En vecka på sommarlovet kan barn som har det svårt ekonomiskt hemma få chansen att komma iväg på kollo. New Hope barnfond finansierar tre veckor varje sommar på kollot, med cirka 100 barn per vecka, för barn som inte själva har möjlighet att betala.

De resterande veckorna på sommaren lånas kollolokalerna av andra organisationer, och barn kommer hit både från Litauen och Vitryssland. Man planerar också att anordna speciella veckor för barn med olika funktionsnedsättningar.

sommarkollo, New Hope barnfond
Barn på en tidigare lägervecka, foto: Nikolaj Shevchuk

På kollot kan barnen få uppleva glädje, lek och gemensamma aktiviteter under en vecka, utan att behöva tänka på bekymmer eller problem. Nikolaj berättade att många av barnen kommer från miljöer med mycket svordomar och vuxna som ständigt bråkar. Veckan på kollot blir också en möjlighet att möta andra vuxna, och se att livet kan se ut på ett annat sätt.

Sommarkollo, New Hope barnfond
Barn på en tidigare lägervecka, foto: Nikolaj Shevchuk

Ständiga utmaningar

Nikolaj menar att lösningarna brukar komma av sig självt, men möter också ständigt utmaningar. Nu har de fått nya fina stugor, och de har också fått hjälp att finansiera ett hus där arbetarna kan bo med sina familjer. Nästa projekt som behöver finansieras är ett servicehus med toaletter och duschar.

Nikolaj berättade också att de saknar aktiviteter för barnen. Den stora gungan till vänster om det stora tältet var populär, men den fungerar inte längre. Attraktionerna slits när de används av hundra barn varje vecka. Nikolaj brukar fotografera spännande attraktioner när han ser dem i västeuropa, och drömmer om att utveckla kollot med ännu mer möjligheter för lek och äventyr.

Sommarkollo, New Hope barnfond
Gungan till vänster är trasig, men tältet till höger används flitigt
New Hope barnfond
Studsmattorna är populära
Cyklar, New Hope barnfond
Cyklarna slits fort

Gästvänlighet på Latgales Dzintars Christian Camp

Vi kände oss oerhört väl mottagna på sommarkollot, och upplevde en varm och skön stämning. Både de som var bra på engelska – och de som inte var det – ville prata, ge oss en kram eller bjuda på mat. Vi åt både middag här på kvällen, och frukost nästa morgon. Sov gjorde vi i vår husbil, med utsikt över den fina sjön.

Middag, New Hope barnfond
Middag på Latgales Dzintars Christian Camp i Lettland
Husbil
Natt i husbilen, med utsikt mot sjön mellan träden
Frukost
Frukost innan det var dags att rulla vidare

Vill du veta mer?

Du kan läsa mer om sommarkollot i Lettland och om hur du som vill kan hjälpa till, på New Hopes webbsida.

New Hope barnfond

New Hope barnfond har en vision om att alla barn ska ha rätt att gå i skola samt rätt till förebyggande sjukvård. Fonden arbetar också för att barnens familjer ska ha kunskap om hygien och att näringsriktig mat bidrar till att skapa bättre förutsättningar inför framtiden. För närvarande stöttar New Hope projekt i Etiopien, Indien, Kenya, Lettland, Tanzania och Ukraina.

97 % av insamlade medel går fram via new Hope barnfond

New Hope barnfond fokuserar på mindre och mer ”greppbara” projekt som styrs av mindre organisationer eller av privatpersoner, för att ha nära kontakt och direkt kunna följa resultatet av donationerna. Fonden har till exempel byggt en skola i Gambia, renoverat barnhem i Ukraina, stöttat hälsoprojekt i Amazonas och finansierat en mödra- och barnklinik på Zanzibar. Idag stöds ett tiotal projekt i 6 länder, och alla har det gemensamt att det finns en pålitlig eldsjäl som driver projektet.

New Hope barnfond har inga anställda (och betalar alltså inte ut några löner eller någon ersättning), utan förlitar sig helt på ideellt arbete. På så vis säkrar fonden att 97 procent av donerade medel når fram till barnen.

Alla våra bästa tips om Lettland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev