Meny Stäng

Matmarknad i Riga – i före detta zeppelinerhallar

Har du lust att följa med på matmarknad i Riga, Lettland? Om du besöker Lettlands huvudstad och är intresserad av mat får du absolut inte missa att besöka den enorma matmarknaden mitt i stan.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Matmarknad i Riga

På Rigas matmarknad hittar du allt från kött och fisk till närproducerade grönsaker och bakverk – oftast både billigare och av bättre kvalitet än det du hittar i de vanliga mataffärerna. Över 50 000 människor besöker marknaden varje dag, och det är verkligen en upplevelse att komma hit!

Marknad i Riga – i före detta zeppelinarhallar

Matmarknaden, eller Centralmarknaden som den egentligen heter, är också en intressant sevärdhet i sig självt. Den speciella byggnaden består av flera hallar som från början byggdes som hangarer för zeppelinare.

Idag är hallarna istället uppdelade på olika sorters mat – en hall för kött, en hall för fisk o.s.v. Dessutom sträcker sig marknaden utanför hangarerna. I utomhusstånden kan man hitta både frukt och grönsaker, och även sånt som stickade vantar och annat hantverk.

Matmarknad i Riga, Lettland
De före detta zeppelinarhallarna inhyser en enorm mattmarknad i Riga, Lettland

Matmarknad i Riga – Kött, fisk och ost

Hallarna med kött och fisk är enorma och här hittar du allt du kan önska dig i kött- och fiskväg, inklusive sånt som du knappast skulle komma på tanken att leta efter. Vad sägs till exempel om hela grishuvuden, grisfötter eller stora tungor från nötkreatur?

Fiskhallen imponerade nog mest på oss. Hallen är helt enorm och här finns alla sorters färsk fisk vi kan komma på, inklusive rom, skaldjur, fiskkonserver och ett enormt utbud av rökt fisk. Det säljs också en hel del ost, och framför allt traditionell färskost. Vi fick smaka en bit lokalproducerad färskost kryddad med kummin – riktigt gott!

Röt fisk
Utbudet av rökt fisk är enormt! I de runda korgarna syns en avlång traditionell fisk som ligger i gelé och äts som förrätt. Längst ner till vänster syns rökt makrill med ett täcke av ost.
Våra bloggkollegor Elisabeth, Michelle och Ingeborg smakar på färskost när guiden bjuder
Våra bloggkollegor Ingeborg, Michelle och Elisabeth från nätverket Nordic Nomads smakar på färskost när guiden bjuder

Grönsaker, frukt, bröd och bakverk

I de övriga hallarna, samt utomhus utanför hallarna, hittar du färska och inlagda grönsaker, färsk och torkad frukt, bär, nötter, frön, bröd, piroger, söta bakverk, godis och allt annat som du kan tänka dig att hitta på en matmarknad. Att inlagda grönsaker är vanligt blir uppenbart och vi får smaka på de populära lättsaltade gurkorna – krispiga och mycket goda!

Det finns gott om inlagda grönsaker på marknaden. I brukarna ser du de populära lättsaltade gurkorna
Det finns gott om inlagda grönsaker på denna matmarknad i Riga, Lettland. I burkarna ser du de populära lättsaltade gurkorna.
bröd
Guiden visar upp det traditionella rågbrödet som är extremt tungt.
Alla våra bästa tips om Lettland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev