Meny Stäng

Upptäck Jugendhusen i Riga, Lettland

Annons

Om man vill upptäcka det vackraste i Riga måste man rikta blicken uppåt, mot husfasaderna. Jugendhusen i Riga, Lettland är fantasifullt utsmyckade med pelare, ornament och stuckaturer. Faktum är att det inte finns något annat område runt Östersjön som kan mäta sig med Riga när det gäller Jugendarkitektur! Vi tyckte det här var imponerande och Riga levererar och imponerar. Följ med och se Jugendhusen i Riga, Lettland.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Jugendstilen

Jugend (som betyder ”ungdom” på tyska) eller Art Nouveau (”ny konst” på franska) är en stilart inom arkitektur och formgivning som var modern mellan 1890 och 1920. Stilen känns bland annat igen genom slingrande växtformer och naturavbildningar på möbler och fasader, långsmala kvinnogestalter som bär upp lampor (eller liknande) och rundade burspråk på byggnader.

Gemensamt för jugendstilen inom arkitekturen var en reaktion mot klassiska kompositionsprinciper, och ett användande av naturalistiska dekorationer, i form av blommor och växter.

Fasad med jugendstil på Alberta street i Riga
Fasad med jugendstil på Alberta street

Jugendhusen i Riga, Lettland

Varför finns det så gott om Jugendhus i Riga då? Jo, i slutet av 1800-talet blomstrade staden och dubblerade sin befolkningsmängd under en 12-årsperiod. De nya invånarna behövde förstås någonstans att bo, och nya hus byggdes upp i den för tillfället moderna Jugendstilen.

Jugendhus i Riga, Lettland
Ytterligare ett Jugendhus på Alberta street

Man kan se de utsmyckade fasaderna lite överallt i stan, men ett extra bra ställe att kika på dem är på Alberta street, där de ligger tätt efter varandra. Inte så långt härifrån finns dessutom Rigas Jugendmuseum. Vi hade inte tid för museet, men gick länge runt och kikade på fasaderna, som vi tycker är vackra. Vad gillar du den här stilen?

Lettland, Riga

Tänk om?

Tänk om någon skulle ordna en fest här på gatan och klä sig i samma stil som åren var, ja, då kommer jag!

Jugendhusen i Riga, Lettland
Alla våra bästa tips om Lettland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev