Meny Stäng

Rummu stenbrott i Estland – fängelse blev badparadis

Annons
I samarbete med Estlands turistbyrå

Rummu stenbrott i Estland är ett mycket annorlunda sol- och badparadis, där den som vill kan simma eller dyka runt ett sjunket fängelse. Det kristallklara och grönskimrande vattnet har förvandlat platsen till ett undervattensmueum och semesterparadis.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Mot rummu och en annorlunda upplevelse

Efter besöket i den charmiga lilla staden Haapsalu vid Estlands västkust rullade vi norrut mot en väldigt annorlunda sevärdhet och badplats som vi läst om: Rummu stenbrott. Det före detta stenbrottet ligger sydväst om Tallinn, och från Haapsalu var det en körsträcka på ungefär 50 minuter.

Rummu stenbrott i Estland

Vid Rummu stenbrott i Estland bröt man mellan 1930-talet och 1990-talet den så kallade Vasalemma-marmorn, som är en slags kalksten. Som arbetskraft använde man fångar från både Rummu och Murru fängelse. Fångarna i dessa sovjetiska fängelser fick slita hårt och varje år var det några som dog eller “försvann”.

När Estland blev självständigt 1991 stängde många av de sovjetiska institutionerna, och stenbrottet övergavs. Medan stenbrottet var igång höll pumpar undan grundvattnet, och när pumparna stängdes av steg vattnet ur marken.

Vattennivån steg så snabbt att flera byggnader, en stor grävmaskin och en hel del annan utrustning blev kvar under vattnet. Nu har en stor sjö bildats och en del av byggnaderna sticker upp ovanför, medan andra syns under ytan.

Rummu stenbrott i Estland

Fängelset som blev ett turistparadis

När de sovjetiska fångarna slet vid stenbrottet kunde de knappast föreställa sig den framtid som skulle komma. Vattnet vid Rummu stenbrott är kristallklart, vilket har förvandlat området till ett slags undervattensmuseum och paradis för dykare. Det grönskimrande vattnet, stränderna (med sand och grus) och de sjunkna byggnaderna, som går att klättra på och hoppa ifrån, lockar också barn, ungdomar och vuxna som vill sola och bada.

Semesterparadis

När vi var här hade någon till och med rullat ner en liten bastu, och vattnet var fullt av uppblåsbara madrasser och vattenleksaker.

Rummu stenbrott i Estland

Att bestiga stenbrottet

Bredvid sjön ligger den höga slagghögen, som med tiden fått ett väldigt speciellt och spetsigt utseende. Vi såg att många klättrade högst upp på slagghögen, för att få utsikt över hela området. Vi bestämde oss för att göra samma sak.

Rummu stenbrott i Estland

Större delen av vandringen uppåt var hyfsat enkel, men det fanns ett parti som var ganska brant. I Rummu finns inga säkerhetsanorndingar och inga räcken, så man får helt enkelt ta det lugnt och försiktigt.

Rummu stenbrott i Estland
Helena

Utsikt över Rummu stenbrott

Högst upp från toppen hade man förstås en magnifik utsikt över stenbrottet, fängelset och hela området. Jag (Helena) är ju höjdrädd och gillade inte den där kanten innan stupet, men på lite betryggande avstånd får jag väl erkänna att utsikten var häftig.

Det är både svårt och lätt att föreställa sig att detta en gång varit ett fruktat fängelse. Förvandlingen är total.

Stenbrott i Estland

Om du tycker att mitt leende på selfien är lite stelt så kan du ha rätt. Men ändå, utsikten är fascinerande, eller hur!?

Snorkling vid Adventurecenter

Vi tog oss sedan vidare till Rummu Adventurecenter, som ligger några minuter bort runt det första hörnet. Här hyr de ut kanoter, Stand Up Paddle Board (SUP) och dykutrustning, och har även intstruktörer som hjälper till.

Adventurecenter

Peter hade med både snorkel och simfötter, och lånade Adventurecentrets brygga för att komma ner i vattnet. Han snorklade en stund, men kom inte så nära de intressanta områdena som han tänkt, eftersom det kändes svårt att veta hur långt olika metallprylar stack upp ur vattnet. Att kika ner i vattnet från en SUP-bräda hade kanske varit ett bättre alternativ …

Bad i Estland

Stand Up Paddle Board

Vi stod en stund och kollade på ett gäng som paddlade runt på SUP-brädor. Ett par hade hittat en fiffig metod. Han paddlade medan hon åkte “snålskjuts” och kollade ner i vattnet med cyklop …!

Stand up Paddle board
SUP

Strandliv

Vi valde att lägga oss på stranden en stund och bara koppla av. Det var riktigt skönt i det varma sommarvädret och jag tror att vi somnade en stund. När vi vaknade blev vi underhållna av att titta på alla ungdomar som klängde upp på det sjunkna huset (från fönster till fönster genom att greppa tag i ojämnheter i väggarna) och sedan hoppa från taket.

Rummu stenbrott i Estland
Rummu stenbrott i Estland

Öl i baren

Vi hann också med att köpa en öl i den avslappnade lilla baren. Detta blev en riktigt härlig dag i Estland, på en väldigt annorlunda plats!

Bar vid Rummu stenbrott i Estland
Öl

Video från Rummu

Alla våra bästa tips om Estland. Klicka på Bilden!

Fakta om Rummu stenbrott i Estland

 • Namn: Rummu stenbrott (på estniska Rummu Karjäär och på engelska Rummu Quarry)
 • Adress: Haapsalu maantee 13, Rummu Alevik, Vasalemma vald, Harju maakond, Estland
 • Hitta hit: Ställ in gps:en på “Rummu Quarry” eller på “Rummu quarry Adventurecenter”. Stenbrottet ligger sydväst om Tallinn, och det tar cirka 50 minuter att köra från Tallinn. När du kommer fram ser du en hög fängelsemur, och i denna finns en öppning där du kör in.

Öppettider och priser

 • Öppettider: Hela området har öppet varje dag under sommarmånaderna. Övriga tider på året måste man förboka besök.
 • Priser: Vuxna (från 16 år) betalar 3 euro per person för ett besök. Barn under 16 år går in gratis. (2019) Observera att priserna kan ändras. För priser för SUP, kanot, dykning etcetera se Adventurecenters webbsida.

Bra att veta

 • Service: Bar med drycker och snacks, bajamaja samt Adventurecenter med instruktörer och uthyrning av utrustning för olika vattenaktiviteter.
 • Tillgänglighet: Man kan köra nästan ända fram till badplatsen, och därefter är det en kort promenad på grus. Att ta sig uppför stenbrottets “berg” är bitvis lite brant.
 • Säkerhet: Man beträder området på egen risk. Under vattnet finns sjunkna byggnader, och det finns inga skyddsräcken på “berget”.

Se och göra vid Rummu stenbrott

 • Aktiviteter: Sol och bad, snorkling, dykning, SUP (Stand Up Paddle Board), kanotturer och jetsurf.
 • Läs mer: Du hittar mer information på Rummu Adventurecenters webbsida.

Rummus historia

 • 1930-tal: Stenbrottet började grävas ut för att utvinna Vasalemma-marmor (en slags kalksten som påminner om marmor i strukturen).
 • Sovjettiden: Fångar vid Murru och Rummu fängelse arbetade hårt för att utvinna Vasalemma-marmor i stenbrottet, fram till 1990-talet.
 • Estlands självständighet: Estland blev självständigt 1991 och då föll många av de sovjetiska institutionerna, inklusive stenbrottet och fångarnas arbete där.
 • Stängning av stenbrottet: När stenbrottet stängdes och pumparna stängdes av fylldes brottet snabbt av grundvatten och en sjö bildades.
 • 2000-talet: År 2001 slogs Rummu fängelse ihop med Murru fängelse, och 2004 slogs dessa ihop med Harku kvinnofängelse. Den 31 december 2012 stängde alla fängelser permanent.
 • En ny era: Efter stängningen av stenbrottet blev platsen populär för många nya aktiviteter, som fotografering, vandring, dykning och olika sportaktiviteter. Platsen användes också i musikvideon för låten “Faded” (2015) av den norske DJ:n Alan Walker. Platsen var under en period stängd av säkerhetsskäl, men är nu öppen för turister som vill bada eller dyka.

Programme “Promoting Estonia as a Tourism Destination” is supported by European Union Regional Development Fund.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev