Meny Stäng

På upptäcktsfärd i Tallinns hamn, Estland

Annons

Något av det allra bästa med att resa är ju upptäckandet. Att få gå på oplanerade strövtåg och se vad man hittar. Det är precis vad vi gjorde i förrgår! I väntan på att färjan skulle avgå mot Stockholm gav vi oss av på upptäcktsfärd i Tallinns hamn. Och den turen blev mer intressant än vi kunde ana!

Linnahall – en övergiven OS-arena

Vi såg de breda stentrapporna vid Tallinns hamn och undrade: vad är det där? Sedan mindes vi att vi faktiskt fått tips om en övergiven plats vid kusten. Linnahall stod klar till sommar-OS i Moskva 1980, då Tallinn (som också tillhörde Sovjetunionen på den tiden) fick bidra med en arena för seglingseventen.

Idag är den pampiga arenan en vindpinad och sliten plats, där graffiti blandas med ljuden från havet. Det var nästan lite rofyllt att promenera runt här och vi lät fantasin skena iväg.

När man ser arenan nerifrån påminner den nästan lite om en aztekisk pyramid. Tänk om man kunde snygga till den och fortsätta pyramidbygget med ytterligare en våning i mitten – kanske med restaurang och café?

Linnahall
Med utsikt från Linnahall och in mot Tallinn

Detta är en 360-bild som du kan snurra runt i

Patarei – sjöfästning och fängelse

Vi fortsatte vår promenad längs havet och fascinerades av hur obebyggt, fridfullt och delvis förfallet det är vid kusten, trots att vi befinner oss en kort promenad från Gamla stan. Helt plötsligt kom vi fram till en entré till en enorm stenbyggnad. Vad kunde detta vara? Ett fängelse?

Nu har jag läst på och vet att huset byggdes som en sjöfästning på 1800-talet. Senare har byggnaden fungerat som fängelse, och nu är den ett minnesmärke till offren för kommunism och nazism. Byggnaden är stängd och framtiden oviss. Museum? Kulturellt centrum? Hotell?

tallinn hamn
Peter vid ena ingången till Patarei
Kanoner
På andra sidan av Patarei hittade vi denna samling av kanoner

Suur Toll i Tallinns hamn – isbrytare från 1914

Vi fortsatte vår vandring och kom fram till fartyget Suur Toll. Denna estniska isbrytare byggdes i Ryssland och namngavs från början efter en tsar. Under den ryska revolutionen 1917 togs fartyget i användning av de röda – och 1918 kapades den av 57 finländare som uppvisade falsk legitimation.

Idag kan man se det mäktiga fartyget i Tallinns hamn, och om man betalar 6 euro kan man även se sig runt ombord.

Suur Toll
Isbrytaren Suur Toll har varit med om både det ena och det andra
Suur Toll Estonia
Peter och jag står vid varsin utsiktspost på isbrytaren Suur Toll, i Tallinns hamn

Tallinn: Summa summarum

Nu är vi hemma igen efter vår påskresa till Tallinn. Vi kan konstatera att Tallinn är en fin liten stad med en riktigt cool medeltida stadskärna. Det finns många mysiga restauranger, men även om priserna är aningen lägre än i Stockholm, var det dyrare att äta och dricka ute än vi väntat. 

Tallinn är ett perfekt resmål för en weekend och vi har samlat våra tips och artiklar på vår sida om Estland, som du enkelt hittar under ”Restips” i menyn.

Vill du få vårt nyhetsbrev?
Weekend i Tallinn

Prenumerera på vårt nyhetsbrev