Meny Stäng

Proto upptäckarverkstad – upplevelsecentrum i Tallinn

Annons

Proto upptäckarverkstad är ett upplevelsecentrum i Tallinn där man kan upptäcka och uppleva tidiga tekniska utvecklingar, som ubåtar, ånglok och luftballonger. Med hjälp av virtual reality-glasögon får man möjlighet att göra fantastiska resor rakt in i fantasins värld.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Proto upptäckarverkstad

Proto upptäckarverkstad, eller Proto Avastustehas som stället heter på estniska, är ett vetenskaps- och upplevelsecentrum i Tallinn. Proto öppnade den 19 oktober 2019 och är alltså nästan helt nytt.

Stället ligger i Noblessnerhamnen i stadsdelen Põhja-Tallinn, inte så långt från Kalamajaparken. I den stora lokalen fanns tidigare Noblessners gjuteri, men efter att ha stått tomt i flera decennier har den här platsen nu fått nytt liv.

Proto upptäckarverkstad

På Proto kan man uppleva ett 30-tal av de viktigaste tekniska upptäckterna från 1800-talets mitt och 1900-talets början, antingen genom virtual reality (VR) eller genom aktivt ”prova på”.

Miljön är riktigt häftig och det känns direkt som att man kliver in i ”sagans värld”. Den som är tävlingsinriktad kan välja att registrera sin e-postadress och få sina resultat dokumenterade. Annars är det bara att kliva på och börja äventyret!

Proto upptäckarverkstad - ett upplevelsecentrum i Tallinn

Aktiva prova på-aktiviteter

Det finns alla möjliga aktiviteter och saker att göra på Proto upptäckarverkstad. Här hittar man till exempel modelltåg som man kan få igång genom att veva, en ”cyclodrom” där man kan tävla om att komma första i mål, luftkanoner som man använder för att hålla bollar i luften och allt möjligt annat.

Tallinn

Virtual Reality-upplevelser

Det mest påfallande på Proto upptäckarverkstad är alla Virtual Reality-upplevelser. Vi började med att testa den ”självkörande vagnen”. Man kan tänka tillbaka på den tid då häst och vagn var det normala transportmedlet, och hur chockade människor blev när uppfinnaren Gustave Trouvé presenterade en elektrisk trehjuling på en internationell utställning i Paris 1881.

Nu kan man själv låtsas att man är en uppfinnare som utvecklat en ny självkörande vagn. En person sitter bak och reglerar hastigheten och en sitter fram och styr … hjälp, det gick undan för det här flygande (!) fordonet!

Peter och Helena på Proto upptäckarverkstad

Vi fastnade också länge vid den stora ”ubåten”. Världen under ytan är fortfarande delvis outforskad och med fantastins hjälp kan man åka på ett äventyr med Jules Verne, till den förlorade staden Atlantis. Peter förlorade sig totalt i en annan värld, medan han försökte rädda ubåten och skjuta ner de mystiska motståndarna där utanför.

Ubåt på Proto upptäckarverkstad
Ubåt på upplevelsecentrum i Tallinn
Peter på Upplevelsecentrum i Tallinn

Det finns också massor av andra VR-upplevelser på detta upplevelsecentrum i Tallinn. Det var till exempel riktigt kul att flyga luftballong, och Peter testade även ”ångdrivna” racerbilar. Dessutom finns det till exempel flygande cyklar, en flygande maskin, ett ånglok och en underjordisk farkost.

Peter på Proto upptäckarverkstad

Café på Proto upptäckarverkstad

På Proto finns också ett café där man kan pausa för lite vila och påfyllning. Det kan behövas, för även om VR-upplevelserna är riktigt roliga så blir man nästan lite yr i bollen.

Vi kan varmt rekommendera ett besök på Proto upptäckarverkstad, för alla som reser med barn eller ungdomar, eller som själva är lite ungdomliga i sinnet.

Alla våra bästa tips om Estland. Klicka på Bilden!

Fakta om Proto upptäckarverkstad

 • Adress: Peetri 10, 10415 Tallinn
 • Läge: I distriktet Noblessner, vid Port Noblessner, strax norr om centrala Tallinn.
 • Mer info: Du hittar mer information på Protos webbsida.

Öppettider

 • Ordinarie öppettider: Söndag – torsdag 11:00-18:00 och fredag – lördag 10:00-19:00 (2020)
 • Avvikande öppettider: Öppettiderna kan avvika på helgdagar, som t.ex. jul och nyår. Se Protos webbsida för aktuell information.

PRISER

Alla priser nedan har hämtats från Protos webbsida i februari 2020. Observera att priserna kan ändras. I priserna ingår alla VR-upplevelser, förutom ”Protoroller exhibit”.

 • Fullprisbiljett: 12 euro (för vuxna och barn från 6 år och uppåt)
 • Rabatterat pris: 8 euro (pensionärer och personer med dokumenterad allvarlig funktionsnedsättning)
 • Barn under 6 år: Fritt inträde
 • Familjebiljett: 20 euro (2 vuxna och deras minderåriga barn)
 • 6-gångers biljett: 40 euro (inkluderar 6 besök under ett år)
 • Guidning för grupp: 54 euro

Service och tillgänglighet

 • Tillgänglighet: Lokalen är tillgänglig med rullstol. Assistent för personer med särskilda behov går in gratis.
 • Matservering: PROTO Invention Factory Café har öppet när upptäckarverkstaden har öppet.
 • Barnkalas: Barnkalas kan ordnas. Se mer på webbsidan.

Hitta till proto

 • Bil: Ta vägen Kalaranna tee mot distriktet Noblessner.
 • Cykel: Det går också att nå Proto med cykel.
 • Spårvagn: Spårvagn 1 och 2 går till stationen ”Volta”, cirka 10 minuters promenad från Proto.
 • Buss: Buss nummer 73 går till distrikter Noblessner. Gå av vid ”Noblessneri”. Ett alternativ är att ta buss nummer 3 till hållplatsen ”Kungla” eller ”Volta”.
 • Taxi: Taxi från centrum kostar cirka 5 euro (2020).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev