Meny Stäng

Resemässan Tourest 2020 i Tallinn – resmål och delikatesser

Annons

Vi har besökt resemässan Tourest 2020 i Tallinn, Estland. Riktigt kul och inspirerande! Mässan bjuder både på inspiration och tips för den som vill upptäcka Estland, och för den som vill se resten av världen. Dessutom fick vi prova massor av estniska delikatesser.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Resemässan Tourest 2020

Tourest är en internationell resemässa som hålls i Tallinn varje år. Mässan inleds med ett program för professionella inom resebranschen, och därefter öppnar mässan för allmänheten.

I år pågår mässan 7-9 februari, och vi var här i fredags tillsammans med Estlands turistbyrå i Sverige och en liten grupp med svenska researrangörer och journalister. Vi hann med att kika på mässans tre delar:

  • Taste Estonia! – Estniska delikatesser
  • Visit Estonia! – Se och göra i Estlands alla regioner
  • Global area – Destinationer i hela världen
Estnisk folkmusik

Taste Estonia!

Vi började i den del av mässan Tourest 2020 som bjöd på estniska delikatesser. Underbart! Här hittade vi bland annat härliga nybakade bröd och en klassisk estnisk rökt ost i ”flätor”. Denna provade vi – god och med riktigt mycket röksmak.

Bröd på Resemässan Tourest 2020
Rökt ost på Resemässan Tourest 2020

Det fanns också gott om sötsaker, i form av bullar och kakor. Vi provade de gröna och vinröda kakorna som du ser nedanför. De innehöll bland annat spenat och rödbeta, vilket bidrog till färgen. Söta och goda!

Bak på Resemässan Tourest 2020
Kakor på Resemässan Tourest 2020

I ett stånd hittade vi semlor, eller ”vastlakukkel” som de heter på estniska. Precis som i Sverige äter man de här bakverken på fettisdagen. Bakom de vanliga semlorna ser du en ”salt” variant.

Semlor

Vid ett bord dukades små smakportioner upp, som vi fick chans att testa. Allting var lokalproducerat från olika små gårdar runt om i landet: korv, leverpastej, rökt kött, ost, picklad gurka och veganska tryfflar bland annat. Tryfflarna tyckte vi kanske var lite smaklösa, men korven och det rökta köttet var fantastiskt gott.

Helena på Resemässan Tourest 2020
Korv och vegansk tryffel

I Estland finns också lokal produktion av många olika drycker – allt från öl och cider till mousserande vin och likör. Peter provade en öl som han blev väldigt förtjust i.

Estnisk öl

Jag (Helena) fastnade för en av äppeldryckerna från äppelfarmen Siidrikoda, som ligger i södra Estland. Vi provade också riktigt god cider från ciderfarmen Tori, som ligger en halvtimme från Pärnu med bil.

Äppeldryck
Drycker på Resemässan Tourest 2020

Visit Estonia!

När vi var nöjda med delikatesser på Tourest 2020 fortsatte vi till hallen med estniska destinationer. Här kunde man i stort sett ”gå runt” hela Estland, från region till region. Många visade upp spa, eftersom det finns gott om spa i till exempel Pärnu och Haapsalu, och på den stora ön Ösel.

Spa i Estland

Många regioner visade också upp vad de har i form av till exempel nationalparker, vandringsleder, björnskådning, fiske, borgar, herrgårdar, museum, bastuupplevelser och lokal kultur.

WIFI.se
Resemässan Tourest 2020

Som du kan se på bilden nedanför så är husbilar välkomna i Estland. Det finns en campingkarta över campingplatser i Baltikum, men det går också utmärkt att fricampa.

Husbil i Estland

Om du inte reser med husbil eller husvagn kanske du vill testa ett ”kapselhotell” …? Dessa små övernattningboxar har ju varit populära i Asien ett tag, men nu finns de tydligen också i Tallinn. Intressant!

Kapselhotell

Global area på Tourest 2020

Sist men inte minst kollade vi in den största utställningshallen på resemässan Tourest 2020, med både resebyråer och destinationer från hela världen. Vi tyckte att det var roligt att många destinationer i Ryssland var representerade och hann bland annat prata med en representant för Kaliningrad. Vi kikade också på spännande resmål som Nepal, Georgien och Uzbekistan.

Uzbekistan

Har du varit i Estland? Har du provat några estniska delikatesser?

Alla våra bästa tips om Estland. Klicka på Bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev