Meny Stäng

Keila vattenfall i Estland – och en romantisk park

Annons
I samarbete med Estlands turistbyrå

Keila vattenfall i Estland är landets tredje största vattenfall och ligger strax sydväst om huvudstaden Tallinn. För oss passade vattenfallet bra som ett sista stopp under vår husbilsresa runt Estland, innan det var dags att ta färjan från Paldiski tillbaka till Sverige.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Mot Keila vattenfall i Estland

Efter det väldigt speciella besöket vid Rummu stenbrott var det dags att rulla med husbilen mot vår sista destination i Estland: Keila vattenfall. Vattenfallet ligger i byn Keila-Joa, strax sydväst om Tallinn, och det tog ungefär en halvtimme att köra från Rummu.

Keila vattenfall

Keila vattenfall är 6 meter högt och runt 60-70 meter brett. De enda vattenfall i Estland som är större är vattenfallen i Narva och vattenfallet Jägala som vi besökte på vägen till Lahemaa nationalpark. Det var nog ovanligt lite vatten i fallet nu, eftersom det är sommar, och ändå var det väldigt vackert!

Keila vattenfall
Keila vattenfall i Estland
Keila vattenfall i Estland

Vandringsled i Keila-Joa park

Med utgångspunkt vid Keila vattenfall hittar man en tre kilometer lång vandringsled, som går genom Keila-Joa park. Parken är riktigt fin och romantisk med hängbroar, trappor och två stora hjärtan där man kan “låsa fast” sin kärlek.

Vandringsled i Keila-Joa Park

Upplyst på kvällen

Vi fricampade en natt vid Keila vattenfall (enkelt som vanligt i Estland!), så vi såg fallet och parken både på dagen och på kvällen. På kvällen är parken om möjligt ännu mer romantisk, med belysning runt alla trappor och broar.

Keila vattenfall och park i Estland

Vattenkraftverk

Det allra första vattenkvarnen vid Keila vattenfall byggdes år 1555. Den byggnad som syns idag byggdes av A von Benckendorff mellan 1831 och 1833. År 1928 förvandlades kvarnen till ett vattenkraftverk, genom att man satte in en generator. Kraftverket renoverades under 2004-2005, och genererar nu elektricitet igen.

Vid keila vattenfall i Estland
Vattenkraftverket syns i mitten på bilden

Herrgården Keila-Joa

Precis intill vattenfallet och parken ligger en stor och vacker herrgård, vid namn Keila-Joa. Huset byggdes i nygotisk stil år 1833 och ligger så att man hör vattenfallets brus från verandan. Det sägs att Aleksei Lvov, kompositören av Tsarrysslands nationalsång “Gud bevare tsaren”, framförde tsarhymnen för Nikolaj I för första gången just här.

Keila-Joa

Herrgården, som också har ett litet museum i källarvåningen, håller öppet för besökare och vi betalade 8 euro var för att kika runt. Rummen är vackra, men vi tyckte att priset var högt med tanke på att man bara fick se några få rum, och att andra våningen endast är öppen för hotellgäster. Om man vill kan man säkert bo väldigt fint i någon av sviterna här, med utsikt mot parken och vattenfallet.

Rum i Keila-Joa herrgård
Tavlor i Keila-Joa herrgård
Konst i källarvåningen på herrgården Keila-Joa

Vidare mot Paldiski

Besöket vid Keila vattenfall blev vårt sista stopp på en fantastiskt fin resa runt Estland. Efter detta gav vi oss av mot Paldiski för att ta DFDS frakt- och passagerarfärja från Paldiski till Kapellskär. Snart skriver vi om de två olika färjorna mellan Sverige och Estland, och gör en jämförelse.

Selfie vid Keila vattenfall

Video från Keila

Alla våra bästa tips om Estland. Klicka på Bilden!

Fakta om Keila vattenfall i Estland

  • Namn: Keila vattenfall (Keila juga på estniska)
  • Storlek: 6 meter högt och 60-70 meter brett (det tredje största vattenfallet i Estland efter Narva och Jägala)
  • Plats: Vattenfallet ligger sydväst om Tallinn, vid Vesiveski tee i byn Keila-Joa, Keila kommun, Harju län. Ån heter Keila.
  • Resa hit: Att köra från Tallinn med bil tar cirka 40 minuter. Från Paldiski tar det ungefär 25 minuter.

Se och göra vid Keila vattenfall

  • Sevärdheter: I parken finns en hjärtformad skulptur av Mati Karmin, där förälskade par låser fast sin kärlek. Strax intill Keila vattenfall och parken finns herrgården Keila-Joa.
  • I närheten: I kommunen ligger också Lohusalu sadam (marina), Treppoja vattenfall (Treppoja joastik), Niitvälja golf och Ohtu herrgård (Ohtu mõis).

Praktisk info

  • Service: Vid vattenfallet finns en 3 kilometer lång fin vandringsled, med informationsskyltar och belysning kvällstid. Intill vattenfallet finns också restaurang samt bajamajor. Herrgården Keila-Joa har också en restaurang, som heter Cher-Ami.
  • Priser: Det är kostnadsfritt att besöka parken. Att besöka herrgården kostar 8 euro för vuxna och 5 euro för studenter och pensionärer. Familjebiljett kostar 16 euro. Dessa priser gäller för 2019, och kan ändras.
  • Boende: Man kan bo fint i herrgården Keila-Joa. Det är tillåtet att fricampa med husbil i Estland så länge man inte ställer sig på privat mark.

Programme “Promoting Estonia as a Tourism Destination” is supported by European Union Regional Development Fund.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev