Meny Stäng

Båtlyften i Niederfinow – med 36 meters lyfthöjd

Annons

Båtlyften i Niederfinow i den tyska Oder-Havelkanalen är ett fascinerande lyftverk, som lyfter båtar hela 36 meter. Varje år passerar 11 000 båtar här, och lyftverket är också en populär sevärdhet som lockar en halv miljon turister om året.

Båtlyften i Niederfinow

Båtlyften i Niederfinow stod klar redan 1934, men trots att den har många år på nacken imponerar den fortfarande. Strax intill står en ny båtlyft, som kan lyfta betydligt större fartyg, och som när alla tester är klara kommer att ersätta den gamla lyften.

Båtlyften i Niederfinow - ett fascinerande lyftverk

Båtlyften i Niederfinow ligger i förbundslandet Brandenburg, cirka sju mil nordost om huvudstaden Berlin.

Att besöka båtlyften i Niederfinow

Båtlyften i Niederfinow är ett populärt besöksmål, som kan upplevas på olika sätt. Man kan gå runt på båtlyften på egen hand (vardagar), följa med på guidad tur (helger) eller uppleva lyften genom att åka båt genom den. Dessutom finns ett besökscenter som berättar om den nya båtlyften, med modeller och annan typ av information. På plats finns också ett gäng mindre matställen som serverar snabbmat, snacks och glass.

Modell av den nya båtlyften i Niederfinow
Modell över den nya båtlyften, på informationscentret

Den gamla båtlyften i Niederfinow

När vattenvägen mellan Berlin och polska Szczecin invigdes den 17 juni 1914 fanns på denna plats en slusstrappa med fyra slusskammare. Att slussa tog tid och dessutom blev kapaciteten snabbt för låg, vilket ledde till att man 1927 började bygga den första båtlyften i Niederfinow.

År 1934 stod båtlyften klar, med en imponerande lyfthöjd på 36 meter. Lyftverket är fortfarande i drift och transporterar idag runt 11 000 båtar om året. Nu är det dock denna lyft som har för liten kapacitet och behöver bytas ut …

Den nya båtlyften i Niederfinow

Med tiden blev pråmarna större och större, och vissa rymdes helt enkelt inte i tråget. År 1997 togs beslut om att bygga en ny större båtlyft, som ska klara av att lyfta betydligt större pråmar och fraktfartyg.

Den nya lyften är nästan klar och har varit i provdrift sedan september 2021. Så fort den nya lyften öppnar kommer också ett nytt sightseeing-program att starta upp.

Att ta en båttur genom båtlyften

Än så länge är det den gamla båtlyften man kan kliva runt på, eller åka igenom. Vi valde att betala för att uppleva båtlyften inifrån – på en båttur. Båtarna startar några hundra meter från parkeringen, och om man vill få en bra plats på övre däck är det bra att gå hit i god tid.

Turistbåt

När det var dags började vi sedan långsamt tuffa mot båtlyften …

Båttur på väg mot lyftverket

Vi körde in i lyften tillsammans med några andra mindre båtar. Balkarna ovanför oss var så låga så det nästan kändes som att man behövde böja ner huvudet. Och så var det dags att åka uppåt …

Vill du få vårt nyhetsbrev?

När man tittade uppåt såg man att det var bra bit upp till toppen. Ändå tar lyftet inte mer än runt fem minuter.

Lyftverk

Nog är det fascinerande hur ingenjörer har tänkt ut denna konstruktion!? Medan tråget med båtarna åker uppåt åker stora motvikter neråt. Denna konstruktion med motvikter ser ut på ett liknande sätt även i den nya båtlyften.

Innan vi visste ordet av var vi ute på andra sidan, betydligt högre upp än där vi hade startat vår båtresa.

Båttur på Oder-Havelkanalen

Sedan var det dags att åka tillbaka in i lyften och lyftas nedåt. Denna gång fick vi sällskap av en rejäl pråm, som bara med nöd och näppe fick plats på längden. En fascinerande och intressant tur, som allt som allt tog cirka en timme.

Lyftverk

Parkering och ställplats

Att parkera vid båtlyften i Niederfinow kostar 3 euro/dygn, vilket innebär att man kan stanna här över natten med husbil om man vill. Soptunnor finns, samt toaletter mot betalning. Eftersom vi för närvarande saknade gasol kunde vi dessvärre inte stanna, utan behövde leta upp en ställplats med el.

Parkering vid båtlyften i Niederfinow

Vi åkte vidare till en ställplats i Liebenwalde

Vi körde vidare till ställplatsen ”Stadthaven Liebenwalde”, cirka fem mil väster om båtlyften i Niederfinow. Den här platsen gillade vi! Det finns kanske inte så mycket att ”göra” här, vilket förmodligen bidrog till att det fanns gott om lediga platser. Om man söker en lugn plats med bra service är detta däremot alldeles utmärkt! Man står fint vid en liten marina, där det också finns restaurang.

Video från båtlyften Niederfinow

Mer att se i närheten

Från båtlyften Niederfinow är det inte alltför långt till den spännande huvudstaden Berlin. I utkanten av Berlin kan vi rekommendera besök i dels Potsdam och dels Oranienburg. Det är heller inte så långt till Templin, där det finns en stor Vilda Västern-park.

Slott Potsdam
Slotett Sanssouci i Potsdam

Har du besökt båtlyften i Niederfinow, eller kanske någon liknande båtlyft någon annanstans i världen? Gillar du den här typen av sevärdheter?

Fakta om båtlyften i Niederfinow

 • Land: Tyskland
 • Förbundsland: Brandenburg
 • Adress: Hebewerkstrasse 70a, Niederfinow
 • Namn: Båtlyften i Niederfinow eller Niederfinows lyftverk (Schiffshebewerk Niederfinow på tyska)
 • Kanal: Oder-Havelkanalen
 • Turism: Cirka 500 000 besökare per år.
 • Transportkapacitet: Cirka 11 000 båtar per år
 • Läs mer: Du hittar mer information på byggnadsverket webbplats.

Den gamla båtlyften i Niederfinow

 • Uppförande: 1927-1934
 • Invigning: 21 mars 1934
 • Höjd (över marken): 52 meter
 • Längd: 94 meter
 • Bredd: 27 meter
 • Lyfttrågets längd: 82,5 meter
 • Lyfttrågets bredd: 11,94 meter
 • Lyfttågets djup: 2,5 meter
 • Lyfttrågets vikt: 4300 ton (varav 2500 ton är vatten)
 • Mängd betong: 72 000 ton
 • Mängd stål: 18 000 ton
 • Lyfthöjd: 36 meter
 • Lyfttid: Cirka 5 minuter

Den nya båtlyften i Niederfinow

 • Beslut om bygge av ny båtlyft: 1997
 • Uppförande: Start hösten 2006 med rivning. Den första grundstenen lades den 23 mars 2009. För närvarande (2022) är lyften i testdrift.
 • Höjd (över marken): 54,55 meter
 • Längd: 133 meter
 • Bredd: 46,40 meter
 • Lyfttrågets längd: 115 meter
 • Lyfttrågets bredd: 12,5 meter
 • Lyfttågets djup: 4 meter
 • Mängd betong: 65 000 ton
 • Mängd stål: 8900 ton
 • Lyfthöjd: 36 meter
 • Lyfttid: Cirka 3 minuter

Service och praktisk info

 • Öppettider: Informationscentret håller under högsäsong öppet dagligen 10:00 till 18:00. Individuell rundtur i båtlyften är endast möjlig på vardagar, medan guidade turer ges på helgerna. Se lyftverkets webbplats för mer detaljerad information.
 • Priser: Individuell tur på båtlyften kostar för vuxna 5 euro/person och för alla med rätt till rabatterat pris 3 euro/person. Familjebiljett kostar 15 euro (2 vuxna och max 3 barn). Guidade turer kostar 8 euro för ordinarie biljett och 5 euro för alla med rätt till rabatterat pris. Barn under 7 år har fri entré. Båttur genom båtlyften kostar 8 euro/vuxen. (2022)
 • Guidade turer: Guidade turer (på tyska) ges på helgerna. Det finns också en specialtur som heter ”In i hjärtat av hissen”, som endast ges vissa dagar och endast för vältränade personer över 14 år.
 • Matservering: Flera mindre matställen finns, som serverar snabmat, snacks, drycker och glass.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev