Meny Stäng

Husbilsstatistik, bästa glampings och Sverige-bucketlist

Annons

Då var det måndag igen! Har du semester, eller jobbar du? Hemma eller på resande fot? Vi rullar med husbilen längs den finska kusten, som hittills visat sig väldigt fin. Vi berättar snart mer, men först, resenyheter!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hit reser svenska resenärer i sommar

Sommaren är här vilket innebär att många vill resa utomlands och upptäcka mer av allt som Europa har ett erbjuda. Norwegian har tagit fram en lista på de mest populära utlandsdestinationerna för svenska resenärer sommaren 2023. I sommarprogrammet erbjuder Norwegian närmare 300 linjer till över 120 destinationer. De mest bokade destinationerna bland svenska resenärer sommaren 2023 är:

  1. London
  2. Malaga
  3. Alicante
  4. Barcelona
  5. Nice

Sol och bad ger mest semesterkänsla

När Göta kanal lät Sifo ställa svenskarna frågan ”Vad är sommarsemester för dig?” blev svaret tydligt: Sol, bad, stranden och havet toppar listan. Knappt någon associerar däremot sommarledighet med tid i bilen (2 %) eller i trädgården (3 %). Till skillnad från det klassiska tillvägagångssättet – en fråga och ett antal svarsalternativ – har Sifo analyserat drygt tusen svar på en öppen fråga om vad man associerar till sommarsemester. Från undersökningen: Vad är sommarsemester för dig?

  1. Sol och bad (35 %)
  2. Familj och vänner (20 %)
  3. Ledighet, inget jobb (19 %)
  4. Avkoppling, lugn och ro (16 %)
  5. Miljöombyte, bort från vardagen (14 %)
  6. Aktiviteter och upplevelser (14 %)
  7. Äta och dricka gott (12 %)
  8. Åka utomlands, resa (12 %)
  9. Sommarstuga (11 %)
  10. Göra ingenting, vad man vill (9 %)

Sverige på The Times lista över Europas bästa glampings

Att i avskildhet uppleva den svenska skogen och bo i bekväma hotellrum i skandinaviska design är det som gör att The Times uppmärksammar Happie Camp i Kronobergs län och placerar dem på listan över de 25 bästa glampingarna i Europa. Även Fejan Outdoor, i Stockholms skärgård, är med på listan.

Malmö Airport satsar på elflyg

Swedavia har beslutat att upplåta Malmö Airport som testarena för Heart Aerospaces elflygplan ES-30. Den fullskaliga modellen av flygplanet kommer att testas och demonstreras för taxning och laddning på flygplatsen. I testverksamheten deltar förutom Swedavia Heart Aerospace, BRA och SAS samt Northvolt. Projektet delfinansieras med cirka 20 miljoner kronor av innovationsmyndigheten Vinnova.

Detta händer på husbils- och husvagnsmarknaden

Vroom har plockat ut och analyserat statistik över bland annat försäljning, ålder och geografisk fördelning av husvagnar och husbilar. Här är några siffror:

  • Antal husvagnar: 286 700, varav 80 % äldre än 15 år
  • Antal husbilar: 119 558, varav 42 % äldre än 15 år
  • Snittålder vid skrotning: 40 år för husvagnar och 33 för husbilar
  • Många campingfordon: Nästan var femte husbil och husvagn finns i Västra Götaland.
  • Många campingfordon per capita: Norrbotten har 2 % av Sveriges befolkning men 4,8 % av husvagnarna och 3,8 % av husbilarna.
  • Få campingfordon per capita: Stockholm har 23 % av landets befolkning, men bara 10,7 % av husbilarna och 7,4 % av husvagnarna.

Norrsken toppar svenskarnas Sverige-bucketlist

Sverige är ett land fullt av platser och upplevelser under sommaren, men vad drömmer svenskarna om att få se och uppleva? Enligt en undersökning från Forsbergs Fritidscenter, som genomförts i Kantar Sifos webbpanel, toppas listan utan tvekan av norrsken. Att delta i klassiska motionslopp som Vansbrosimmet eller Vätternrundan kom längst ner på listan, och lockar bara en respektive tre procent av svenskarna. Här är topplistan:

  1. Se norrsken (33 %)
  2. Åka Göta kanal (22 %)
  3. Åka Höga kusten (21 %)
  4. Treriksröset (19 %)
  5. Upptäcka Sverige med husbil (19 %)
  6. Lapporten i Abisko (19 %)
  7. Bestiga Kebnekaise (18 %)
Norrsken

Veckans reflektion

Kul att svenskarnas Höga kusten, där vi nyligen reste, ligger så högt på svenskarnas Sverige-bucketlist. Jag vet inte specifikt vad som ligger högst på vår, men just nu handlar det nog om att se mer av Norrland, som vi hittills sett så lite av. Vad är högst på din Sverige-bucketlist?

Missade du förra veckans resenyheter? Läs Roadtrip-boom, svemester och Sveriges bästa camping

Prenumerera på vårt nyhetsbrev