Då var det måndag igen, vilket förstås betyder resenyheter här på FREEDOMtravel. Denna vecka handlar det om Finnlines nya fartyg Finnsirius, om designsamarbete på Tallink Silja och om trendande svamphelger. Bland annat.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Finnlines nya fartyg sätts i trafik i september

Finnsirius ger sig ut på sin jungfruresa från Nådendal till Kapellskär den 15 september 2023. Det blir en unik avgång med ett särskilt invigningsprogram, och biljettförsäljningen har startat. Finnsirius är det första av Finnlines två nya RoPax-fartyg i Superstarklassen, och sätts in på rutten mellan Nådendal utanför Åbo, åländska Långnäs, och Kapellskär norr om Stockholm. Ombord finns bland annat inglasad terrass, lyxig spaavdelning med utomhusjacuzzi, yogastudio, gym, lounger, stor taxfreeshop och sju restauranger.

Tallink Silja har inlett ett nytt pilotprojekt där 12 hytter ombord på fartyget Silja Serenade inretts med det välkända finska designhuset Marimekkos produkter. Bland annat kuddar, handdukar och dricksglas från det populära märket kommer att pryda lyxhytterna i Commodore-klassen. Syftet med pilotprojektet är att ta kundupplevelsen på fartygen till nästa nivå och ge gästerna en än mer ombonad och elegant upplevelse – en känsla av ett lyxigt ”hem hemifrån”.

Nystart för direkttåg från Karlstad till Stockholm och Oslo

Från och med måndag den 21 augusti utökar SJ antalet direktavgångar på linjen Stockholm-Karlstad-Oslo från 2 till 5, måndag-fredag. Även direkttågen Karlstad-Stockholm återupptas måndag 21 augusti. Nu kommer boende i Värmland återigen kunna resa snabbt och smidigt till både Stockholm och Oslo.

Rysliga nyheter till Halloween på Kolmården

Mellan den 7 oktober och 12 november förvandlas Kolmården till en rysmysig plats med massor att göra och uppleva för hela familjen. I år är parken ruskigare än någonsin med massor av nyheter såsom Spindelnästet, Crazy Carnival och Pumpania som blir ännu större. För de allra modigaste finns två nya skräckupplevelser: Bakgården och Värdshuset. Dessutom finns lagom rysmysiga och helt spökfria områden för de yngsta besökarna.

Svampweekends väntas öka i höst

Bär- och svampplockning har vuxit sig omåttligt populärt och kan nästintill betraktas som en nationalsport i Sverige. Bara under det senaste året har Hotels.com sett en 56-procentig ökning av gästrecensioner relaterade till hotellens närhet till natur och möjligheterna till just bär- och svampplockning, vilket pekar på att svampsäkra weekends kan bli en ny svensk trend i höst. Hotels.com tipsar därför om naturnära hotell:

  • Södertuna slott, Gnesta
  • Grimsnäs herrgård, Skruv
  • Julared, Habo
  • Dufweholms herrgård, Katrineholm
  • Gysinge herrgård, Gysinge
På Julared kan man bo i glampingtält med riktig säng

Destinationer i fokus på Elmia Husvagn Husbil 2023

Den 6-10 september är det återigen dags för Nordens största mässa för det mobila livet – Elmia Husvagn Husbil. Årets mässa bjuder på flera nyheter, skriver Elmia i ett pressmeddelande. En av dem är Destinationstorget, som arrangeras i samarbete med FREEDOMtravel. I vanlig ordning blir det också danskvällar, i år med Callinaz och Black Jack, Oktoberfest, matinspiration i Campingköket och mycket mer. I år har söndagen extra fokus på barnfamiljer med besök av bland annat Youtube-duon Let’s Feast. Mässans öppettider:

  • Onsdag 6 september, kl 10.00-18.00
  • Torsdag 7 september, kl 10.00-18.00
  • Fredag 8 september, kl 10.00-18.00
  • Lördag 9 september, kl 10.00-18.00
  • Söndag 10 september, kl 10.00-16.00
Mässcampingen på Elmia, foto: Elmia AB

Veckans reflektion

Vi har länge sett fram emot att se – och resa med – Finnlines nya fartyg, som verkar bli något helt annat jämfört med deras tidigare. Riktigt roligt att det snart är dags för premiärturen!

Missade du förra resenyheterna? Läs Telefonprat på flygresan och hotade husbilsdrömmar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev