Annons

Går inte veckorna väldigt fort ändå? Nu är det måndag igen och därmed dags för resenyheter här på FREEDOMtravel. Denna vecka är det lite blandad kompott – om allt från telefonprat på flygresan till hotade husbilsdrömmar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Så känner svenskarna inför telefonprat under flygresan

Tidigare i somras beslutade Europeiska kommissionen att flygbolag ska få erbjuda 5G-teknologi till sina passagerare. Det innebär att telefonsamtal, sms och mobildata inom en snar framtid kan finnas tillgängligt även 10 000 meter upp i luften. Hotell- och resesöksajten momondo.se har tagit tempen på hur svenskarna känner inför det eventuella slutet för “flygplansläge”. Undersökningen visar att:

  • 33 procent välkomnar förändringen utan begränsningar. 35 procent välkomnar förändringen med begränsningar såsom “tysta timmar”.
  • 17 procent välkomnar inte förändringen, men kommer resa som vanligt ändå. 4 procent kommer undvika flyg som tillåter telefoni.

SJ börjar återigen köra snabbtåg Skåne-Göteborg

SJ börjar åter trafikera Malmö-Göteborg från och med måndag 21 augusti. På vardagar körs sju avgångar i vardera riktning och på helger fyra avgångar i vardera riktning. Samtliga tåg har bistro. Frukost ingår i 1 klass och i 2 klass lugn vid avgångar före klockan 09. I 1 klass är det även möjligt att förbeställa mat. Samtliga tåg gör uppehåll i Malmö, Lund, Helsingborg, Halmstad och Göteborg. Resan tar 2:35 timmar och är det snabbaste sättet att resa längs västkusten.

Charter från Visby till Gran Canaria i vinter

Reseaktören TUI återvänder till Visby Airport i vinter och erbjuder nu gotlänningarna resor till den populära kanarieön Gran Canaria, i samarbete med flygbolaget Jettime. Sträckan trafikeras vid två tillfällen, den 20 mars och den 28 mars 2024, med en veckas reslängd.

Här är sommarens öppningar på Arlanda

I början av sommaren öppnade den nya moderna säkerhetskontrollen i Terminal 5 på Arlanda och i anslutning växer den nya Marknadsplatsen fram. Marknadsplatsen kommer att ha 11 000 kvadratmeter kommersiell yta och de första butikerna och restaurangerna öppnar i höst. Men redan nu händer det saker på Arlanda. Här är hela listan på öppningar på Arlanda under juni – augusti:

  • SkyCity: Barino Café (aug: Barino Cuisine)
  • Terminal 2, före säkerhetskontrollen: Espresso House, Pressbyrån
  • Terminal 2, efter säkerhetskontrollen: WHSmith, Upstairs & Bar, InMotion (aug: Brew’d Beans & Hopes)
  • Terminal 5: FOREX, Take Away Mart, C/C Cornelius Coffee, Pressbyrån, InMotion, Pressbyrån, Eton (aug: Fresh Forward)

Konstupplevelsen Monet’s Garden till Stockholm i höst

Den 6 oktober 2023 öppnar den visuellt bländande konstupplevelsen Monet’s Garden – The Immersive Experience i en helt ny, temporär och vackert belägen utställningshall vid Sjöhistoriska på Kungl. Djurgården i Stockholm. Genom toppmodern teknik kan besökarna djupdyka in i några av Claude Monets mest berömda mästerverk och själva interagera med konsten. Monet’s Garden visas i Stockholm fram till 21 januari 2024, och visas därefter i Malmö mellan 1 mars och 26 maj 2024. Biljetter säljs via Eventim.se.

Åter hotas svenskarnas husbilsdrömmar

Återigen förbereds en förändring – höjning – av skatten på nya husbilar, personbil klass II. Den femte på drygt ett decennium. Nu reagerar fyra bransch- och intresseorganisationer i ett debattinlägg i Expressen över vad som åter är på gång på Finansdepartementet, Skatteverket och Transportstyrelsen. ”Denna husbilsmardröm måste få ett slut, vilket vi inom Husbilskampen, tillverkare och återförsäljare av husbilar, campingvärdar, husbilsägare och husbilsverkstäder, är överens om”, skriver de fyra.

Veckans reflektion

Detta med husbilsskatten alltså, vad ska man säga …? Vi hoppas verkligen att politikerna ska lyssna. Beskattningen måste vara rättvis och med någorlunda förutsägbara förändringar, så man kan planera sina utgifter och vågar skaffa en husbil.

Missade du förra resenyheterna? Läs Detta vill svenskarna göra på bilsemestern

Prenumerera på vårt nyhetsbrev