Annons

Då var det måndag igen, och vi kör förstås resenyheter här på FREEDOMtravel. Denna vecka handlar det om roadtrips, camping, svemester och om … Fåret Shaun och lite annat. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Roadtrip-boom i sommar – momondo listar stödkorvar

Data från hotell- och resesöksajten momondo visar att många planerar en roadtrip på hemmaplan i år. Sökningar efter hyrbilar inom Sverige har mer än femdubblats inför sommaren 2023, jämfört med 2019. Data visar dessutom att svenskarnas intresse för miljövänligare alternativ på hyrbilar, exempelvis el- eller hybridbilar, är stort. Inför sommarens roadtrip har momondo, tillsammans med organisationen K.O.R.V, därför listat fem korvmojar längs Sveriges sommarsträckor – där du dessutom kan ladda elbilen.

  • Hemsegrillen, Gotland
  • Englunds Grill & Kiosk, Öland
  • Simrishamns Torgkiosk, Simrishamn
  • Korv Me Mos, Varberg
  • Krysset, Skellefteå

Sveriges campingplatser går mot rekordår

Branschorganisationen SCR Svensk Campings årliga bokningsenkät indikerar att branschen går mot ännu ett rekordår. Mer än 80 procent av företagarna uppger att bokningsläget är bättre eller lika bra i år jämfört med förra året. Enkäten visar att hela 63 procent av campingplatserna tror att 2023 kommer bli bättre än rekordåret 2022. Det är glädjande siffror för branschen men innebär samtidigt en utmaning för de som ännu inte bokat sitt boende.

Husbilstomt med havsutsikt. Foto: Anna Hult / SCR Svensk Camping

Byske Havsbad får pris som Sveriges bästa camping

När ACSI award 2023 delades ut fick Byske Havsbad pris som Sveriges bästa camping. Priset delades ut efter att besökare röstat på sina favoritcampingar i Europa. Det är organisation ACSI Eurocampings som står bakom utmärkelsen. Organisationen, som har funnits sedan 1965, bedömer campingar dels utifrån besök, dels med hjälp av campinggästernas omdömen. Sedan förra året har man också delat ut pris till de mest uppskattade campingplatserna i Europa.

Tydlig ökning för semester inom Sverige

Trenden att semestra inom Sverige håller i sig. En ny Sifo-undersökning som SJ låtit göra visar dessutom på en tydlig ökning i år jämfört med innan pandemin. Före pandemin uppgav 30 procent att de endast skulle resa inom Sverige, och i år uppger 27 procent att de väljer att resa enbart inom Sverige. Bilen dominerar som färdsätt bland de som reser inom landet men att ta tåget är det överlägset mest populära sättet att resa bland dem som väljer att åka kollektivt. De som reser kollektivt väljer följande färdsätt:

  • Tåg: 74 %
  • Flyg: 13 %
  • Båt: 9 %
  • Buss: 4 %
Barn som åker X2000, foto: SJ

Detta vill svenskarna göra på semestern

I en ny undersökning från Club Med uppger 47 procent av svenskarna att de har förändrat sitt resebeteende efter pandemin. Tolv procent uppger att de numera reser mer inrikes än tidigare och 13 procent uppger att de vill tillbringa mer tid i naturen. Kvinnor är mer intresserade av spa, wellness och yoga, medan män är mer intresserade av golf, tennis och kajakpaddling. Dessa aktiviteter vill svenskarna testa på sommarsemestern:

  1. Spa-behandlingar och wellness – 30 %
  2. Vandring i bergen – 28 %
  3. Yoga/meditation – 14 %
  4. Valskådning – 12 %
  5. Dykning – 11 %

Norwegian och Strawberry etablerar gemensam ”valuta”

Norwegian och Strawberry (tidigare Nordic Choice Hotels) etablerar gemensamt bolag som ger medlemmar i olika lojalitetsprogram betydligt fler valmöjligheter än idag. Bolaget kommer att skapa en gemensam förmånsvaluta och plattform där medlemmar kan tjäna och använda poäng. Den digitala förmånsvalutan ska ersätta de poängsystem som finns idag. Det innebär att medlemmar som tjänar poäng på hotellvistelser kan välja att använda poängen för att betala flygresor – eller vice versa.

Petter Stordalen Eier, Strawberry och Geir Karlsen Konsernsjef, Norwegian. Foto: Espen Solli

Shaun’s Wagons unika boende invigt på Skånes Djurpark

En helt unik upplevelse, designad i samarbete med Oscars-vinnande animationsstudion Aardman, har invigts på Skånes djurpark. Shaun’s Wagons är en investering i Skånes Djurpark på nio miljoner kronor i år, och gästerna välkomnas nu till världens första övernattningskoncept med Fåret Shaun. Shaun’s Wagons inkluderar fyra specialbyggda enkelvagnar med fem bäddar i varje och en dubbelvagn för sex personer.

Veckans reflektion

Återigen visar veckans pressmeddelande att svemester, camping och roadtrips är hett! Pandemi och ekonomi har förstås påverkat, men det är också fint att vi svenskar blivit bättre på att uppskatta naturen och vårt eget land, tycker vi! Känner du igen dig i undersökningarna?

Missade du förra resenyheterna? Läs Charter till Tunisien och prisras på resor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev