Meny Stäng

Weekendpaket, första tranan och krav på covid-19 test

Både Kolmården och Furuvik lanserar nya weekendpaket till våren, den första tranan har setts vid Hornborgarsjön och Tallink Silja kräver covid-19 test för ombordstigning om man ska till Finland. Det är dags för resenyheter!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

SJ är Sveriges grönaste varumärke 2020

SJ har utsetts till Sveriges grönaste varumärke inom kategorin Transport för trettonde året i rad. Över 1000 svenskar har röstat i undersökningen och SJ prisas återigen för miljö- och hållbarhetsarbete i framkant. Detta visar årets rapport Sveriges Grönaste Varumärke, från konsultföretaget Differ. Under 2021 kommer SJ:s uppgraderade X2000-tåg sättas i trafik och framöver ska stora delar av plastförpackningarna i bistron bytas ut mot biologiskt nedbrytbart material.

SJ stänger servicecenter – inför stationsvärdar

SJ stänger sina servicecenter i Stockholm, Göteborg och Malmö från och med den 1 mars. SJ:s kunder väljer i allt högre grad att använda de digitala tjänsterna för biljettköp, ombokning och kundservice. Behovet av en fysisk plats på stationen har minskat avsevärt och en sedan tidigare planerad avveckling av lokalerna tidigareläggs nu. Från den 1 mars kommer SJ:s kundvärdar på stationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö finnas i stationsmiljön och på perronger.

tåg

Nu kan du både yoga och jogga på Kolmården

Den 12 mars är det premiär för Wellness Weekends på Kolmårdens Vildmarkshotell, helger som går i välbefinnandets tecken både vad gäller träning, bad, avkoppling, mat och dryck. I en Wellness Weekend ingår alltid yoga, gym, bad, en utsökt trerättersmiddag, övernattning med naturskön utsikt, joggingtur med löparcoach i djurparken och en energigivande frukost.

Furuvik öppnar nya weekendupplevelser i vår

Furuvik Havshotell har legat i vinterdvala sedan hösten 2020, men redan i april vaknar både hotellet och parken till liv igen. Den 1 april är det nämligen premiär för Furuviks nya weekendupplevelser ”Vårens Weekendpaket”, där boende, middag, karusellåkning och djurupplevelser ingår. ”Det känns jättekul att kunna erbjuda våra gäster något spännande innan vi öppnar för säsongen”, säger Sandra Wilke, vd.

Från tisdagen den 23 februari 2021 och tills vidare måste passagerare som reser till Finland med Tallink Silja uppvisa ett negativt covid-19 testresultat eller ett medicinskt intyg på tillfrisknande från sjukdomen. Kravet gäller även finska medborgare som reser till Finland. Barn under 12 år är undantagna liksom lastförare som reser i arbetet. Intyg kommer inte heller att krävas av personer som åker på en kryssning från Finland utan att gå iland i Estland eller Sverige. Ett av följande intyg krävs:

  • negativt covid-19 testresultat (ej äldre än 72 timmar)
  • medicinskt intyg som visar att personen haft covid-19 och tillfrisknat (under de senaste 6 månaderna)

Första tranan sedd vid Hornborgasjön

Vårens första trana har nyligen skådats vid Hornborgasjön. Tranan är troligen den första som har gjort flytten från vinterkvarteren i Europa tillbaka till Sverige. Det dröjer dock några veckor innan de stora mängderna av tranor kommer till sjön. Det var lördagen den 20 februari som tranan rapporterades in till artportalen.se som är en rapportsida för naturobservationer. Den sågs då vid Sätuna i den södra delen av Hornborgasjön av Kristian Kjellberg.

Veckans reflektion

Resandet är begränsat för oss människor nuförtiden, men det är i alla fall tur att tranorna kan resa som vanligt! Det skulle vara intressant att se dem vid tillfälle.

Missade du förra resenyheterna? Läs Mässcampingbiljetter, digitala museer och sandskulpturfestival

Prenumerera på vårt nyhetsbrev