Meny Stäng

Svensk mat – 25 klassiska svenska maträtter

Annons

Svensk mat och svenska traditioner i köket! Igår började vi prata om våra klassiska svenska maträtter och insåg att det finns massor som är typiskt svenskt. Så idag blir det ett frosseri i svenska husmanskost och svenska delikatesser. Vilka maträtter gillar du? Vilka brukar du äta? Vilka åt du som barn?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Svensk mat och svenska maträtter

När man pratar om svensk mat känns det ibland som att många tänker på den som ”tråkig” och ”smaklös”. Men är det verkligen sant? Husmanskosten är kanske lite stabbig, men kan ha goda smaker av grädde, dill, svart vinbärsgelé, äpple, ansjovis eller senap. Vi har också många delikatesser i det svenska köket som gös och abborre, kräftor, smögenräkor, sikrom, löjrom, älg, rådjur, kantareller, Västerbottenost, hjortron, hallon och blåbär. Eller vad sägs om godsaker som gravad lax, Skagenröra eller smörgåstårta?

Svensk mat i olika regioner

Sverige är som bekant ett avlångt land och mattraditionerna skiljer sig från en plats till en annan. Idag kanske skillnaderna är mindre än förr (vi äter alla pizza och kebab), men det finns ändå historiska skillnader. Jag (Helena) växte upp i Skåne och där åt vi mer fläskfärs än nötfärs, och det fanns både svartsoppa och spettekaka. Andra exempel är den öländska potatiskakan lufsa, den värmländska specialiteten kolbollar och Norrlands tjälknöl. Du har säkert många fler exempel!

Spettekaka. Källa: Flickr/Johan Jonk Stenström All Creative Commins

Svensk mat genom historien

Att den svenska maten ser ut som den gör beror förstås på många olika händelser genom historien. Potatisen känns ju idag som en självklar ingrediens i kosten, men så har det inte alltid varit. Och tvärtemot vad du kanske tror så var det inte Jonas Alströmer som tog in potatisen i Sverige (även om han marknadsförde den). Olaus Rudbeck började odla potatis i Uppsala redan år 1655, och Eva Ekeblad De la Gardie (1724-86) bidrog till att föra in rotfrukten i den svenska kosthushållningen.

Lingon i svensk mat

När man läser på om svensk mat inser man att det finns lingon i nästan allting och det finns en anledning. Runt förra sekelskiftet plockades och exporterades runt 10 000 ton lingon per år, och bären omsatte mycket pengar. Detta ledde till hot om inskränkta rättigheter, demonstrationer och slutligen allemansrätten.

Svensk mat på morgonen: frukost

Svensk frukost då? Alla har nog olika matvanor på morgonen (och en del äter ingenting alls), men om man tänker på vad som är en typisk svensk frukost tänker i alla fall jag på en lite mer rustik, och mindre söt måltid. Kanske havregrynsgröt eller en grov smörgås med ost, leverpastej, korv eller ägg och Kalles kaviar.

Svensk mat - Kalles kaviar

Husmanskost och annan svensk mat

Idag är många stressade och det lagas ofta sånt som korv, fiskpinnar, tacos och pasta med ketchup. Men den svenska husmanskosten lever också kvar! Vissa maträtter är fortfarande vanliga, medan andra kanske är mindre vanliga idag. Vi har växt upp med vissa av dem, och andra har vi brukat äta på lunchrestaurang emellanåt. Lunchrestaurangerna är ju faktiskt ganska bra på att hålla liv i de svenska traditionella rätterna. Vilka av följande rätter gillar du och vilka brukar du laga?

1. Inlagd sill

Inlagd sill är en svensk klassiker, som härstammar från den tid då man behövde konservera maten på olika sätt. Förr åts sill ganska ofta, men idag är det många som endast öppnar sillburkar på de tre högtider då sillen nästan är ett måste: julen, påsken och midsommar.

Silltallrik

2. Stekt strömming med potatismos

En annan fiskklassiker i svenska hem har under lång tid varit stekt strömming med potatismos. Idag är det kanske vanligare att man ser den här rätten på lunchrestauranger, ofta serverad med ärtor och kanske lingon.

Svensk mat - strömming
Källa: Flickr/erik forsberg All Creative Commons

3. Köttbullar med potatis och lingon

Köttbullar räknas ibland som den allra svenskaste av svenska rätter, och på utlandsresor har vi ibland fått frågan ”Vad är hemligheten med svenska köttbullar?”. Då svarar vi ”lingon”. Köttbullar är ju vanliga i många länders kök, men att servera dem med potatis, gräddsås och lingon får anses svenskt.

Köttbullar

4. Ärtsoppa med pannkakor

Enligt traditionen ska det ätas ärtsoppa med pannkakor varje torsdag, och en del lunchrestauranger har varit bra på att hålla traditionen vid liv. Anledningen till traditionen är att fredagen var medeltidens katolska fastedag, och att man ville äta upp sig inför den. Vissa anser att man också ska servera varm punsch till ärtsoppan, kanske flaggpunsch. Detta är svensk mat!

WIFI.se
pannkakor

5. Kåldolmar

Kåldolmar är en försvenskning av den mer internationella rätten vinbladsdomar, som man kan hitta både söderut och österut. När man gör svenska kåldolmar använder man vitkål och man steker ofta dolmarna i sirap. För klassisk svensk smak serveras de förstås med … kokt potatis och lingon.

Svensk mat - kåldolmar
Källa: Flickr/Jonas Lindgren All Creative Commons

6. Renskavsgryta

Renskavsgryta eller viltskavsgryta är traditionell svensk mat från norra Sverige som till exempel kan smaksättas med messmör och kantareller. Rätten kan gärna serveras med potatismos och, just det, lingon.

Svensk mat - renskavsgryta
Källa: Flickr/Leva med LCHF All Creative Commons

7. Palt eller kroppkakor

Palt och kroppkakor kan sägas vara två varianter av samma maträtt. Palt görs bland annat i Norrland medan kroppkakor gör på Öland och andra delar av södra Sverige. Recepten skiljer, men båda varianterna fylls ofta med fläsk. Glöm inte att servera med lingon!

Svensk mat - pitepalt

8. Raggmunk med fläsk och lingon

Raggmunk tillagas genom att man blandar riven potatis med mjöl, mjölk och ägg. Man formar sedan plättar som man steker och serverar med fläsk och, förstås, lingon. Raggmunk är för övrigt Östergötlands landskapsrätt.

raggmunk

9. Fläskpannkaka

Fläskpannkaka är en tjock pannkaka som görs i ugnen. Maträtten innehåller förutom ägg, mjölk och vetemjöl även fläsk. Ofta serverar man med lingonsylt som tillbehör.

ägg

10. Falukorv med stuvade makaroner

Falukorven är en namnskyddad svensk korv som innehåller kött, fett, potatismjöl, lök, salt och kryddor. Korven använda i många olika maträtter och kan ätas med olika tillbehör, och en av klassikerna är att äta den tillsammans med stuvade makaroner.

Svensk mat - falukorv

11. Bruna bönor med fläsk

Bruna bönor med fläsk är klassisk svensk vardagsmat. Rätten får en speciell karakteristisk smak genom smaksättning med sirap och ättika. Antingen lagar man själv eller så köper man färdigt i affären.

Svensk mat - bruna bönor

12. Surströmming

Suströmming är en vattendelare, en rätt som man antingen älskar eller hatar. Surströmmingen är en specialitet i framför allt norra Sverige och luktar mycket starkt när man öppnar burken. Kan till exempel ätas med mjukt eller hårt tunnbröd och olika tillbehör som mandelpotatis och gräddfil.

Svensk mat - surströmming

13. Rimmad lax med dillstuvad potatis

Rimning är en gammal konserveringsmetod som innebär att man saltar, och eventuellt även sockrar, kött eller fisk så att det håller för förvaring. Rimmad lax serveras gärna med dillstuvad potatis.

Rimmad lax

14. Blodpudding med lingon

Blodpudding är en rätt som både älskas och avskys. Faktum är att blodpudding (eller blodkorv som rätten kallas i vissa delar av landet) ofta är omtyckt av barn. När de sedan blir lite äldre och inser att maträtten är gjord på grisblod är det en del som blir tveksamma. Blodpudding kan till exempel serveras ofta med lingon.

Svensk mat - blodpudding

15. Kalops med kokt potatis och inlagda rödbetor

Kalops är en traditionell köttgryta som passar bra på hösten eller vintern. Grytan är kryddad med svenska smaker och serveras gärna med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Gryta

16. Pyttipanna

Pyttipanna är en klassiker som handlar om att ta vad man haver i kylskåpet, hacka och steka tillsammans. Grunden är potatis och lök och sedan kan man lägga till kött, till exempel nötkött, fläskkött eller korv. Traditionellt serveras rätten med stekt ägg och inlagda rödbetor.

Pyttipanna

17. Pannbiff med löksås

Pannbiff med löksås var länge en klassisk rätt både hemma och på restauranger. Rätten lagas förstås fortfarande, men idag har löksåsen fått konkurrens och pannbiff serveras med många olika tillbehör och såser.

Köttfärs

18. Rotmos och fläsklägg

Rotmos är en maträtt som består av passerad kålrot, potatis, morot och ibland också palsternacka. Moset kan serveras med olika tillbehör, exempelvis fläsklägg.

Kålrot

19. Isterband med stuvad potatis

Isterband är en lättrökt och grovkornig korv, som ofta har en syrlig smak. Mest kända är kanske småländska isterband. Maträtten kan serveras med persiljestuvad potatis och inlagda rödbetor.

Svensk mat - isterband
Källa: Flickr/Zdenko Zivkovic All Creative Commons

20. Stekt fläsk med löksås

Stekt fläsk med löksås är traditionell svensk mat som man brukat äta till vardags. Fläsket serveras med kokt potatis och en löksås som är både salt och söt.

Fläsk

21. Janssons frestelse

Janssons frestelse är en svensk gratäng som görs på potatis, lök och ansjovis (skarpsill). Maträtten finns beskriven från år 1928 och fick sitt namn efter en film med titeln ”Janssons frestelse”.

Svensk mat - Janssons frestelse
Källa: Flickr/Lemsipmatt All Creative Commons

22. Biff Rydberg

Biff Rydberg, eller Biff à la Rydberg som rätten också kan kallas, är en lyxig variant av pyttipanna. Köttet utgörs av oxfilé och ingredienserna är vanligtvis skurna i något större bitar. Rätten serveras oftast tillsammans med rå äggula och hackad persilja.

Ägg

23. Wallenbergare

Wallenbergare är en lite exklusivare variant av pannbiff. Färsen görs på finmalet kalvkött och rätten serveras med potatismos, ärtor och lingon. Rätten anses ha fått sin namn efter bankmannen Marcus Wallenbergs hustru Amalia, vars far var läkare och kokboksförfattare.

Svensk mat - Wallenbergare
Källa: Flickr/Robert Andersson All Creative Commons

24. Tjälknöl eller älgstek

Tjälknöl är en från början norrländsk maträtt som består av djupfryst kött, oftast älgkött, som ugnsteks på låg värme. Älg, som är typiskt svensk mat, kan förstås också lagas på många sätt. Till exempel kan man laga en älgstek.

Älgkött

25. Gös med kantareller

Gös är en fisk som traditionellt har fiskats på flera ställen i Sverige. Fisken kan serveras på många olika sätt, men smakar till exempel mycket gott tillsammans med kantareller.

Svensk mat - gös

Mer svensk mat och flera traditionella rätter

Det finns förstås ännu mer typiskt svensk mat och traditionella svenska rätter. Några fler rätter som vi pratat om är: dillkött, köttfärslimpa, korv stroganoff, prinskorv, sjömansbiff, skomakarlåda, lapskojs, köttsoppa, kålpudding, njure, lever, laxpudding, rökt makrill, rökt abborre, sotare (små hela strömmingar som steks hårt i torr panna), ängamat och lutfisk.

Svensk mat på högtider

Vad äter vi under våra högtider då? Kanske är det då som vi äter mer traditionell svensk mat än någonsin! Under julen, påsken och midsommar äter vi smörgåsbord, som verkligen är en nationell tradition. Innehållet skiljer lite mellan högtiderna, men mycket är samma:

  • Inlagd sill, sillsallad, ansjovis och strömming
  • Gravad, rökt och inkokt lax
  • Janssons frestelse
  • Ägghalvor
  • Julskinka, köttbullar, prinskorv och revbensspjäll
  • Paté och leverpastej
  • Rödbetssallad, potatis, rödkål och brysselkål
  • Vörtbröd och ost
  • Lutfisk
  • Risgrynsgröt och ris á la Malta
  • Julmust eller påskmust
Svensk mat på julen

En annan viktig svensk högtid är ju kräftskivan i augusti, då vi framför allt frossar i kräftor, men kanske också får i oss bröd, ost, västerbottenostpaj eller räkor.

Kräftor

Svensk mat: efterrätter

Vi har förstås också många traditionella efterrätter i Sverige. Vi har läst om kalvdans, som är en efterrätt gjord av råmjölk från kon efter kalvningen. Själva har vi vuxit upp med efterrätter som pannkakor, våfflor med sylt och grädde, chokladpudding, nyponsoppa (kanske med mandelbiskvier), rabarberkräm, äppelkräm och inlagda päron eller persikor med mjölk eller glass. Eller kanske en jordgubbstårta när det är fest!

Jordgubbstårta

Svensk mat: bakverk

Svenska bakverk då? Jo, även här finns traditioner. Vi tänker på sånt som kanelbullar, pepparkakor, lussekatter, semlor och klenäter.

semla

Svensk mat – landskapsrätter

Här presenterar vi svensk mat i form av landskapsrätter från alla 25 landskap i Sverige. Alla landskap har fler än en rätt.

  • Lappland: Ugnstekta ripbröst med svart vinbärssås, selleripuré och små paltpotatisar; Souvas Pirko eller Renskavsgryta med kryddiga hjortron.
  • Norrbotten: Kokt rimmad älgbringa med pepparrotsås och pressgurka; Pitepalt eller Driva på frusen älv.
  • Västerbotten: Älgwallenbergare med västerbottnisk potatiskaka och syltade kantareller; Västerbottenspaj eller Paltmuffins med lyxiga tillbehör.
  • Jämtland: Bouillabaisse på röding med syrade rotfrukter, serverat med getostfilbunke i tunnbrödskåsa; Älgstek med murklor; Jämtländsk viltgulasch eller Älggryta.
  • Ångermanland: Örtmarinerad Skeppsmalen lax med makalös fruktsås; Surströmmingsklämma eller Laxlåda med surströmming.
  • Medelpad: Harsadel med potatis och Karl Johansvamppuré; rårörda porstranbär och enbärssås eller Tjälknöl, Harbiffar med svampsås.
  • Härjedalen: Ugnstekt örtfylld fjällröding med flötgröt och ragu på toppmurklor, sparris och svartrot; Röding med flötgröt Mandelpotatisvåffla med siksallad eller Stekt röding.
  • Hälsingland: Älgfärsjärpar med pärgröt, fläsk, korngryn med rotsaker; Hälsingeostkaka eller Hälsinge Hamboni.
  • Gästrikland: Senapsgratinerad strömming, grynkaka, tunnbrödsstips med lingonchutney; Sotare med färskpotatis eller Skogsströmming med potatispuré.
  • Dalarna: Älgfärsbiffar med örtstuvad majrova, lingon och kantareller på stomptallrik; Rårakor med fläsk eller Dalafilé med äppelportvinssås.
  • Värmland: Inbakad älgfärsbiff med trattkantareller och potatiskaka; Nävgröt med fläsk och lingon eller Skrädmjölsraggmunk med älgpytt.
  • Uppland: Uppländsk husmanskost; Ångbåtsbiff eller mälargös med bondbönor och Upplandskrubbskrisp.
  • Västmanland: Halstrad lättgravad gösfilé på skogssvamp och gurktagliatelle med pepparrotscrèmefraiche; tomatvinägrett eller Tjälknöl på rådjur med potatisgratäng à la bredsjö.
  • Närke: Cajsa Wargs Hjälmargös med trattkantareller, bacon och gräslökssås; Skomakarlåda eller Stormaktslåda.
  • Södermanland: Stekt pomerans– och nejlikeinlagd strömming med kumminkryddat knäckebröd; Sorundatårta eller Helstekt strutsbiff med rotfrukter Korngryn med stekt fläsk och lingonsylt. 
  • Dalsland: Gäddfärsbiffar med örtgräddfilsås; morotssoppa med laxspett eller äppelkaka från Åmål.
  • Östergötland: Raggmunk med lingon; Östgötsk grönärtsoppa med nässelbröd eller Laxdolmar med ärtvinägrett.
  • Västergötland: Grynkorv med stuvade bönor; Fläskfilé med kantarell och kålrabbisås eller Älgfilé med kanel och svartvinbärsås samt rotfruktskaka.
  • Bohuslän: Makrillsoppa; äggost eller halstrad makrill med nässelröra.
  • Gotland: Marinerad lammstek med säsongens grönsaker; Saffranspannkaka eller Chilisaffranspannkaka med vårlig primörsa. 
  • Öland: Laxkroppkakor med dillgrädde; Öländska kroppkakor eller Bakad pumpa med pistaschvinägrett, fårfiol och getost.
  • Småland: Ostgratinerad gösfilé med potatismos; Småländsk ostkaka eller Honungsglaserad vildsvinsstek, Isterband. Ostkaka.
  • Blekinge: Ålsoppa; Sjömansbiff eller Senapsmarinerad sill med potatissallad.
  • Halland: Cheddarbakad Halmstadslax med pepparkokta rotfrukter och dillsky; Långkål med skinka eller Laxinlindad torskrygg med grönkålstimbal.
  • Skåne: Brännesnuda; Äggakaka eller Långbakad grissida med morotspuré.

Mer svensk mat och svenska maträtter – vilka är dina erfarenheter?

Vilka är dina erfarenheter av svensk mat? Gillar du husmanskost? Har du några favoriter? Eller kan du kanske berätta om några klassiker som vi missat?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev