Meny Stäng

Polsk mat – specialiteter i det polska köket

Polsk mat, vad är det? Man pratar kanske inte så ofta om det polska köket … så vad får man för mat i Polen? Först och främst kan man säga att maten är rejäl. Om man går in på en restaurang behöver man aldrig gå därifrån hungrig. Guidebokens förslag om att beställa två förrätter istället för en förrätt och en huvudrätt är fullt begripligt. Många rätter är stabbiga och portionerna är stora, men maten är också ofta vällagad och god.

Vad är Polsk mat?

Vår upplevelse av den polska maten är att den är rejäl, ofta relativt enkel och för det mesta mycket god. Även när maträtterna är enkla kan man uppleva att råvarorna är fina och att någon lagt ner känsla på matlagningen. Våra bästa upplevelser handlar ofta om enkla soppor, som till exempel serveras med hembakat bröd, hemlagad leverpastej och egen heminlagd gurka. Det enkla kan verkligen vara det goda när det lagas med kärlek!

Soppa, bröd, leverpastej och polsk nubbe med vänner på en restaurang i Malbork

Soppa, bröd, leverpastej och polsk nubbe med vänner på en restaurang i Malbork

Soppor

Ett måste på en polsk meny är soppa. På bilderna nedan ser du zurek, en klassisk polsk soppa med korv, ägg och potatis. Jättegod och mättande! Ofta serveras den i en vanlig tallrik eller soppskål, men det händer också att man får den serverad inuti ett bröd. Självklart finns också andra soppor, som grönsakssoppor, svampsoppor och fisksoppor.

Zurek är en viktig soppa i det polska köket och innehåller potatis, korv och ägg, i Mechelinki

Zurek är en viktig soppa i det polska köket och innehåller potatis, korv och ägg, i Mechelinki

Den polska soppan Zurek serverades i bröd

Den polska soppan Zurek serverad i bröd, på Spejaly Regionalne

Fisk

Längs Östersjökusten är det väldigt vanligt att servera fisk, som till exempel torsk, lax eller hälleflundra. Fisken serveras ofta med någon slags potatis, kanske pommes frites, och surkål, rödkål eller morötter. Många gånger serveras detta som enkel strandmat, men det är nästan alltid vällagad, fräscht och gott.

Polsk mat

Fisk och pommes frites vid Östersjökusten

Polsk mat

Hälleflundra med pommes frites och surkål på en strandrestaurang

Pierogi

En annan klassiker i det polska köket är “pierogi”, det vill säga ångkokta dumplings med olika fyllningar. Dessa pierogi kan till exempel vara fyllda med kött, kål, spenat, svamp eller potatis.

Pierogi är vanlig mat i Polen - just dessa åt vi Bialowieza i den östra delen av landet

Pierogi är vanlig mat i Polen – just dessa åt vi Bialowieza i den östra delen av landet

Anka eller gås med rödkål

Ytterligare en klassiker är anka eller gås med rödkål. Denna maträtt finns på många restauranger och är ofta väldigt god. Många gånger får man någon sorts potatis till, och kanske andra rotfrukter eller grönsaker.

Polsk restaurang

Anka med rödkål, äpple och rotfrukter, på restaurang i Krakow

Gås med pumpamos och rödbetor i Warszawa

Snabbmat i det polska köket

Det finns många olika sorters snabbmat att köpa i Polen, och bland favoriterna märks ”zapiekanka”, friterade potatissnurror och våfflor. På den traditionella zapiekankan ska det finnas svamp, ost och ketchup, men på den vi testar på bilden fanns det även skinka och majonnäs.

Polsk snabbmat

Peter äter “Zapiekanka” i Leba vid Östersjökusten

Kött och korv

I övrigt serveras en hel del kött och framför allt riktigt god korv. Det finns också klassiska polska specialiteter som golonka (fläsklägg med ben och svål kvar).

En av alla gator med uteserveringar och polsk mat i Gdansk

En av alla gator med uteserveringar och polsk mat i Gdansk

Internationell mat i Polen

Självklart hittar man också vanliga internationella maträtter, som pizza, pasta och kebab, lite här och där.

Sushi

Naturligtvis finns det utländsk mat i Polen – här har vi beställt sushi vid kajen i Gdansk

Läs mer: Resa till Polen – din guide till Polens pärlor