Polsk mat, vad är det? Man pratar kanske inte så ofta om det polska köket … så vad får man för mat i Polen? Först och främst kan man säga att maten är rejäl. Om man går in på en restaurang behöver man aldrig gå därifrån hungrig. Vi går igenom soppor, kött, fisk, bakverk, godis och en del drycker. Häng med!
Innehållsförteckning
Vad är polsk mat?
Vår upplevelse av den polska maten är att den ofta är relativt enkel och rustik, och för det mesta mycket god och lagas med kärlek. Vad är det vi stöter på för tillbehör i matlagningen i polsk mat? Här är några exempel på typiska ingredienser:
Morötter
Rödbetor
Kålrabbi
Persiljerot
Vitkål
Stuvad kål
Surkål
Ängssyra
Senap
Pepparrot
Kargenfrön
Kryddnejlika
Fläsklägg
Oxbringa
Karp
Konserverade gurkor
Inlagda plommon
Soppa, bröd, leverpastej och polsk nubbe med vänner på en restaurang i Malbork
Polsk mat: Soppor
Soppa är populärt i Polen och finns att beställa på de flesta restauranger. Ofta kan man beställa soppa som förrätt, men tänk på att sopporna kan vara rejäla och mättande. En av de vanligaste sopporna är zurek, som vi blivit så förtjusta i att vi brukar laga den hemma själva. Kolla gärna in vårt recept på zurek!
Polsk mat: Soppan zurek
Den här soppan gjord på syrat mjöl som bas med rökt korv, ägg, fläsk, grönsaker och potatis. Den är väldigt populär och serveras i bröd eller skål.
Svampsoppan grzybowa
Svampsoppan med karljohansvamp är älskad av polackerna. Den finns också i varje hem på julafton och med olika sorts torkad svamp i.
Rödbetssoppan barszcz
Rödbetsoppan är nog den mest populära och kan göras klar, med mini pierogi i och surkräm. Den kan också göras med hackade rödbetor och potatis.
Den här gurksoppan provade vi i Warszawa och den var riktigt god. Bra inlagd gurka, potatis, morötter och dill som gör den till ett bra vegetariskt alternativ.
Det finns flera sallader som är typiska för Polen. Flera av dem är lite krämiga, så som sallader ofta kan vara i den östra delen av Europa.
Gurksalladen Mizeria
Så enkelt och gott! en kall gurksallad till någon kött eller fisk. Polackerna använder sin gräddfil och tillsätter du socker, svartpeppar, en skalad gurka så är den klar. Spetsa med rädisor
Polsk mat: Cwikla
Rödbetssallad finns självklart i slät och riven. Hemligheterna är vad man har i den? Vad sägs om riven pepparrot, kargenfrön, ättika, torrt rött vin, kryddnejlika och persilja med mera.
Lazanki z kapusta
Pastasallad med kokt vitkål som grund, och enkelt till sommaren med grönsaker och gräddfil i.
Polsk mat: Kötträtter
Kött är en vanlig ingrediens i polska maträtter, och man äter nötkött, lamm, gris och korv. Kyckling och andra fåglar är också vanlig mat, vilket du kan läsa mer om längre ner.
Polska kåldolmar med ris, (bovetegryn förekommer), malet kött, brynt lök, kokt svamp och lite gräddfil. Lägg på tomatsås uppepå kolbladen och in i ugnen.
Lever är en billig och underskattad väldigt god råvara. I grytor, skivade eller i bitar. Från lamm, kyckling eller gris.
Kielbasa
Korv i alla storlekar, böjda som raka och i massor av smaker. Det här är polackerna grymma på, och vi köper gärna deras korv och rökta skinkor. Röksmaken är utmärkt och är bäst till grytor och soppor
Källa: Zrazy zawijane-Ania – flickr.com
Polsk mat: Zrazy
Köttroulader med all mumsigt gott i. Fyll dem med potatis, grönsaker, svamp mm. Tunna skivor som man lindar runt alla tillbehör, steker och sen kokar i någon god buljong.
Kotlety mielone
Pannbiff på svenska och i Polen görs den som vi gjorde den förr i Sverige på fläsk. Säger man bara mielone så är det köttbullar, och är kanske den mest omtyckta maträtten i Polen.
Vi har vänner i Polen och vid har ätit långkokt golonka eller fläsklägg som det heter på svenska, och eisbein på tyska. Det är en blandning med surkål, öl, honung, morötter, palsternacka och rotselleri med mera.
Szaszlyk
Grillspett hittar ni i varenda by på kvällstid. Det grillas med allt man kan tänka sig och det serveras med ris eller stekt potatis.
Polsk mat: Grytan Bigos
Jägargrytan Bigos består i grunden av svamp, surkål och hackad vitkål. Efter det är det bara fantasin som sätter gränser, eller vad man jagat, eller vilken årstid det är.
Polsk mat: Dumplings
En specialitet i det polska köket är dumplings, det vill säga ångkokta degknyten, som kan serveras i olika former. Ibland serverar man dumplings med fyllning, och ibland utan.
Polsk mat: Kluski slaskie
Silesian potatisnudlar kan även kallas Kluski Slaskie. De kommer från just Upper Silesia och görs med en liten grop i för att såsen ska ligga däri.
Kluski Czarne
Svarta dumplings är framställda av kokt riven potatis och en sorts mjöl som görs till bollar. Potatisen har blivit svart för att den får stå framme innan kokning. Från Upper Silesia.
Pierogi från polska köket
Pierogi är ångkokta dumplings med olika fyllningar. Dessa pierogi (ruskie) kan till exempel vara fyllda med kött, kål, spenat, svamp eller potatis. På sommaren finns de med olika bär, kesofyllning och russin.
Pasztecik från gamla socialisttiden
En liten friterad godbit, med olika fyllningar, som till exempel kött, ost eller grönsaker. En nostalgiskt upplevelse för många Polen!
Kopytka
Potatisdumplings som är kokade från potatis och mjöl. Bakad med svamp, lök, bacon eller ost. Kan ibland även fås med socker och gräddfil.
Polsk mat: Fiskrätter
Fisk är framför allt vanligt om man reser i orterna längs Östersjökusten. Här serveras fisk både på finrestauranger och i enkla gatukök, och det är till exempel vanligt att se hälleflundra på menyn.
Ryba panierowana
Panerad fisk hittar du längs hela norra polens kust och många står längs stränderna som snabbmatskedjor. Panerad hälleflundra är väldigt vanligt.
Karp po Zydowsku
Den från början judiska rätten med karp på ett fat med grönsaker. Serverades med en vit sås med hackade ägg och vitt vin.
Loso´s z Warzywami
Lax med grönsaker som aubergine, morötter, gröna bönor, timjan och rosmarin. Lax kan även fås på många andra sätt
Cytrynowy pstrag z grilla
Citrongrillad öring är gott. I Polen serverar man gärna fisk med potatis eller rotfrukter.
Pieczony halibut
Bakad hälleflundra är också populärt. Över huvud taget serveras hälleflundra (halibut) på många olika sätt.
Makrela wędzona
Rökt makrill är en annan populär fisk. I kuststäderna kan man ofta se rökt fisk hänga till försäljning.
Polsk mat: Fågel
Kyckling är populärt i Polen, liksom i många andra länder. Dessutom är det relativt vanligt att man hittar anka eller gås på menyerna, ofta serverat med potatis och rödkål.
Pieczona Kazka – Rostad Anka
Vi äter ofta anka och gås i Central- och Östeuropa och vi är alltid nöjda. här med potatis, vitlök, äpple och en härlig sallad. Mums!
Udu z Gesi – gåslår
Ytterligare en klassiker är gås som är så gott med rödkål. Denna maträtt finns på många restauranger och är ofta väldigt god.
Polsk mat: Snabbmat
Förutom all vanlig snabbmat, som pizza och hamburgare, har polackerna en del egna specialiteter. En av dessa är zapiekanka, som kan serveras i enkla stånd eller grillkiosker.
Pizza på längden som du hittar precis överallt med alla slags fyllningar. På den traditionella zapiekankan ska det finnas svamp, ost och ketchup.
Polsk mat: Bröd
Bröd kan också vara värt att nämna i samband med det polska köket. Visste du till exempel att bageln, det runda brödet med ett hål i mitten, ursprungligen kommer från Polen?
Bagel från Polska köket
Bagel kommer ursprungligen från Polen och den är kokt och ugnsbakad, därav mjuk på insidan och med en knaprig utsida. Perfekt lunchbröd med kallskuret och grönsaker i.
Obwarzanek Krakowski
Obwarzanek Krakowski är en kringla och polska namnet från Pretzels med nästan 2000 år på nacken. Man bakar in lite allt möjligt i den här som ost, nötter, choklad, frön med mera. Finns nästan överallt i Polen.
Polsk mat: Bakverk
Polackerna gillar sina söta bakverk och kakor. Om du vill prova någon lokal specialitet finns det mycket att välja på.
Paczki från polsk mat
Fyllda munkar och med all världens fyllning av goda krämer, sylter, ja allt man kan komma på. Sötsaker går väl alltid hem!
Piernik Gingerbread
Chokladkaka eller pepparkaka av alla sorters varianter. Det var tradition att baka Piernik för att hälsa nyfödda flickor välkomna till jorden. Räkna med att det också finns på julafton i alla polska hem.
Sernik, polsk Cheesecake
Sernik är alltid gott och den polska varianten där ser i sernik betyder just ost. Polackerna har oftast russin i sin ostkaka.
De ursprungliga recepten från 1300-talet av pepparkakan innehavs från staden Torun. Här har man i århundrade utvecklat den bästa kryddningen, och här finns de bästa pepparkakorna i Polen.
Det här kan man få som dessert och i ”ge bort-present”. Urprungligen gjordes den på ett roterande spett, med tårtsmet som stelnade över öppen eld och är ifrån 1500-talet. Sekacz betyder grenat träd.
Äppelpaj Szarlotka
Det är alltid gott att få en bit äppelpaj, och i Polen har man extra mycket äppelsylt i. Kanske för att de inte använder vaniljsås som vi gör, men de serverar den med glass om man vill.
Polska köket: Godis
Alla länder med självaktning vill förstås ha sitt eget lokala godis! Här följer några exempel på polska godsaker, för dig som är sötsugen.
Godiset Krowki
Godiset Krowki och engelska Fudge är nästan samma smörkola men krowki är lite mjukare. Nu finns den i alla smaker och du hittar den ofta på marknader i lösvikt.
Prince Polo är verkligen en superhit. Den introducerades på marknaden 1955 och är stor i alla länder söder om Polen. Det här är också den mest sålda chokladen på Island någonsin.
Sliwka w czekoladzie
Polens goda choklad med plommon självklart. Polackerna älskar att doppa bär och frukt i choklad, och vi kan hålla med om att det är gott!
Ptasie Mleczko
Vit mjölksufflé med choklad omkring och är Polens mest kända chokladmärke ”E.Wedel”. Det vita kallas ”fågelmjölk” lite fint. Varför inte lägga in lite jordgubb i mitten och maxa smaken!
Ännu en hit från Wawel och det här är med nötkola med nötter i och chokladöverdrag. inget för en allergier.
Internationell mat i Polen
Naturligtvis hittar man inte bara traditionell polsk mat i Polen, utan också alla vanliga internationella rätter. I Polen hittar man allt från hamburgare och pizza till sushi och franska finrestauranger.
Sushi
Självklart hittar man också vanliga internationella maträtter, som pizza, pasta och kebab, lite här och där. Vi var fyra som delade på en 60 bitars sushi i Gdansk.
Polska köket: Måltider
Frukosten (sniadanie) är som engelsk frukost men tyngre. Polackerna äter rejält på morgonen för att orka med dagen. Ägg, korvar, bröd, kvarg, skinka, och kanske några goda rester från dagen innan.
Fyra timmar senare blir det en lättare lunch eller mackor. Fyra timmar senare igen blir det soppa, middag och någon kaka. På kvällen blir det kvällsmat (kolasja) med kallskuret, sallad, pastejer, saltgurkor, betor och lite annat smått och gott.
Polska köket: Öl
I Polen finns gott om lokalproducerad öl, både från större bryggerier och från mikrobryggerier. Här är några exempel på polsk öl:
Zywiec
Tyskie
Lech
Ksiazece
Warka
Polska köket: Vodka
En annan traditionell dryck i Polen är vodka. Du ska inte bli förvånad om vodkan serveras ren till maten. Å andra sidan serverar man alltid också vatten, eller möjligtvis juice, som dryck vid sidan av. Här är några exempel på polsk vodka:
Soplica
Zubrowka
Wyborowa
Luksusowa
Belvedere
Polsk mat: Julen
Det polska julbordet bör enligt traditionen innehålla minst 12 rätter och man bör prova lite av alla, eftersom de bringar lycka under det kommande året. På bordet hittar man många fiskrätter och vegetariska rätter, som till exempel sill, soppa, stekt karp, surkål och piroger.
Först på juldagen äter man skinka och korv. Efterrätter som kan förekomma på julen är till exempel vetebrödet Babka wielkanocna med russin och citron och Kompot z suszek, som är en kompott med torkade plommon och annan frukt.
Ibland äter man också den slaviska julgröten kutia, som innehåller vallmofrön, honung, vete, nötter och frukt.
Polsk mat: Påsk
Under påsken äter man bland annat ägg och olika sorters inlagd sill. Andra rätter som kan förekomma på påskbordet är potatissallad, påskskinka samt vit eller röd borschsoppa. Dessutom bakar man gärna påskkakan pascha.
Håller helt med dig! Har ju också bloggat om den polska maten och jag tycker precis som du väldigt mycket om den. Å om du skulle få abstinensbesvär så finns det en polsk mataffär nära KI, nere på Torsgatan. Där har dom t o m världens godasta polska cheesecakes och olika pajer. Testa! Väl värd ett besök!
Steve säger:
Säkert välsmakande, men i stabbigaste laget för mig. Jag har liknande erfarenheter från f f a Lettland där jag ofta var i jobbet under 90-talet.
30 september 2014 — 8:24
BP säger:
Håller helt med dig! Har ju också bloggat om den polska maten och jag tycker precis som du väldigt mycket om den. Å om du skulle få abstinensbesvär så finns det en polsk mataffär nära KI, nere på Torsgatan. Där har dom t o m världens godasta polska cheesecakes och olika pajer. Testa! Väl värd ett besök!
30 september 2014 — 9:11
admin säger:
Steve, kan tänka mig att det är lite liknande mattraditioner i länder runt om. Ganska stabbigt, men kanske därför vi ofta valde fisk och soppor…
😉
BP, intressant att det finns en polsk mataffär där! Det visste jag inte. Tack för tipset! Ska kolla in
🙂
01 oktober 2014 — 7:09
Marzena säger:
Inte riktigt som du skrev men väldigt likt.
01 april 2021 — 16:07