Polsk mat, vad är det? Man pratar kanske inte så ofta om det polska köket … så vad får man för mat i Polen? Först och främst kan man säga att maten är rejäl. Om man går in på en restaurang behöver man aldrig gå därifrån hungrig. Vi går igenom soppor, kött, fisk, bakverk, godis och en del drycker. Häng med!
Innehållsförteckning
Vad är polsk mat?
Vår upplevelse av den polska maten är att den ofta är relativt enkel och rustik, och för det mesta mycket god och lagas med kärlek. Vad är det vi stöter på för tillbehör i matlagningen i polsk mat? Här är några exempel på typiska ingredienser:
- Morötter
- Rödbetor
- Kålrabbi
- Persiljerot
- Vitkål
- Stuvad kål
- Surkål
- Ängssyra
- Senap
- Pepparrot
- Kargenfrön
- Kryddnejlika
- Fläsklägg
- Oxbringa
- Karp
- Konserverade gurkor
- Inlagda plommon
![Soppa, bröd, leverpastej och polsk nubbe med vänner på en restaurang i Malbork](http://www.freedomtravel.se/wp-content/uploads/Restaurang-Malbork-1-1024x576-1-1024x576.jpg)
Polsk mat: Soppor
Soppa är populärt i Polen och finns att beställa på de flesta restauranger. Ofta kan man beställa soppa som förrätt, men tänk på att sopporna kan vara rejäla och mättande. En av de vanligaste sopporna är zurek, som vi blivit så förtjusta i att vi brukar laga den hemma själva. Kolla gärna in vårt recept på zurek!
Polsk mat: Sallader
Det finns flera sallader som är typiska för Polen. Flera av dem är lite krämiga, så som sallader ofta kan vara i den östra delen av Europa.
Polsk mat: Kötträtter
Kött är en vanlig ingrediens i polska maträtter, och man äter nötkött, lamm, gris och korv. Kyckling och andra fåglar är också vanlig mat, vilket du kan läsa mer om längre ner.
Polsk mat: Dumplings
En specialitet i det polska köket är dumplings, det vill säga ångkokta degknyten, som kan serveras i olika former. Ibland serverar man dumplings med fyllning, och ibland utan.
Polsk mat: Fiskrätter
Fisk är framför allt vanligt om man reser i orterna längs Östersjökusten. Här serveras fisk både på finrestauranger och i enkla gatukök, och det är till exempel vanligt att se hälleflundra på menyn.
Polsk mat: Fågel
Kyckling är populärt i Polen, liksom i många andra länder. Dessutom är det relativt vanligt att man hittar anka eller gås på menyerna, ofta serverat med potatis och rödkål.
Polsk mat: Snabbmat
Förutom all vanlig snabbmat, som pizza och hamburgare, har polackerna en del egna specialiteter. En av dessa är zapiekanka, som kan serveras i enkla stånd eller grillkiosker.
Polsk mat: Bröd
Bröd kan också vara värt att nämna i samband med det polska köket. Visste du till exempel att bageln, det runda brödet med ett hål i mitten, ursprungligen kommer från Polen?
Polsk mat: Bakverk
Polackerna gillar sina söta bakverk och kakor. Om du vill prova någon lokal specialitet finns det mycket att välja på.
Polska köket: Godis
Alla länder med självaktning vill förstås ha sitt eget lokala godis! Här följer några exempel på polska godsaker, för dig som är sötsugen.
Internationell mat i Polen
Naturligtvis hittar man inte bara traditionell polsk mat i Polen, utan också alla vanliga internationella rätter. I Polen hittar man allt från hamburgare och pizza till sushi och franska finrestauranger.
Polska köket: Måltider
Frukosten (sniadanie) är som engelsk frukost men tyngre. Polackerna äter rejält på morgonen för att orka med dagen. Ägg, korvar, bröd, kvarg, skinka, och kanske några goda rester från dagen innan.
Fyra timmar senare blir det en lättare lunch eller mackor. Fyra timmar senare igen blir det soppa, middag och någon kaka. På kvällen blir det kvällsmat (kolasja) med kallskuret, sallad, pastejer, saltgurkor, betor och lite annat smått och gott.
![](https://www.freedomtravel.se/wp-content/uploads/healthy-regional-dishes-1329449_1280.jpg)
Polska köket: Öl
I Polen finns gott om lokalproducerad öl, både från större bryggerier och från mikrobryggerier. Här är några exempel på polsk öl:
- Zywiec
- Tyskie
- Lech
- Ksiazece
- Warka
![](https://www.freedomtravel.se/wp-content/uploads/beer-1607001_1280-1.jpg)
Polska köket: Vodka
En annan traditionell dryck i Polen är vodka. Du ska inte bli förvånad om vodkan serveras ren till maten. Å andra sidan serverar man alltid också vatten, eller möjligtvis juice, som dryck vid sidan av. Här är några exempel på polsk vodka:
- Soplica
- Zubrowka
- Wyborowa
- Luksusowa
- Belvedere
![](https://www.freedomtravel.se/wp-content/uploads/shot-1487332_1280.jpg)
Polsk mat: Julen
Det polska julbordet bör enligt traditionen innehålla minst 12 rätter och man bör prova lite av alla, eftersom de bringar lycka under det kommande året. På bordet hittar man många fiskrätter och vegetariska rätter, som till exempel sill, soppa, stekt karp, surkål och piroger.
Först på juldagen äter man skinka och korv. Efterrätter som kan förekomma på julen är till exempel vetebrödet Babka wielkanocna med russin och citron och Kompot z suszek, som är en kompott med torkade plommon och annan frukt.
Ibland äter man också den slaviska julgröten kutia, som innehåller vallmofrön, honung, vete, nötter och frukt.
![](https://www.freedomtravel.se/wp-content/uploads/winter-background-1853543_1280.jpg)
Polsk mat: Påsk
Under påsken äter man bland annat ägg och olika sorters inlagd sill. Andra rätter som kan förekomma på påskbordet är potatissallad, påskskinka samt vit eller röd borschsoppa. Dessutom bakar man gärna påskkakan pascha.
![](https://www.freedomtravel.se/wp-content/uploads/egg-256025_1280.jpg)
Härliga ostron i Cancale, Bretagne i Frankrike
Det är något speciellt att uppleva ostron i Frankrike. I Bretagne i Frankrike ligger Cancale, som…
Svenska vingårdar – 4 gårdar med svenskt vin
Svenska vingårdar, finns det? Ja, det gör det, och svenskt vin är dessutom på frammarsch på…
Schweiziska alper – och tillverkning av racletteost
Idag kan vi berätta om makalösa vyer och tillverkning av racletteost. Vi befinner oss just nu…
McLobster på McDonalds i Kanada
McLobster på McDonalds, har du hört talas om det? Vi befinner oss i Halifax på östkusten…
Midsommarmat – 15 klassiker & läsarnas favoriter
Midsommarmat, det är grejor det! Midsommar är en viktig högtid för oss svenskar och maten som…
Belgisk öl – och bryggerier i Belgien
Belgisk öl är spännande, och att besöka bryggerier i Belgien är ett äventyr. Här hittar man…
Finns det kaviar utomlands?
Finns det kaviar på tub (av typen “Kalles kaviar”) utomlands? Eftersom vi vanligtvis vill prova lokal…
Vad äter man i Kroatien? – 20 kroatiska specialiteter
Vad äter man i Kroatien? Vi listar 20 kroatiska specialiteter och berättar om våra erfarenheter av…
Appenzell i Schweiz – delikatesser och direktdemokrati
I samarbete med Switzerland Tourism Appenzell i Schweiz är egentligen inte mycket mer än en by…
Marockansk mat – våra erfarenheter från Marocko
Marockansk mat är rik på både färger och dofter. Lite generaliserat kan man säga att man…
Fondue – schweizisk, svensk och japansk
Jag har alltid varit lite förvirrad när folk pratar om fondue. Vad är det för rätt…
6-rätters middag med tre förrätter
När vi kom hem från Uzbekistan arrangerade vi en 6-rätters middag med tre förrätter. Sådär spontant…
Mat i Egypten – och restauranger i Sharm el Sheikh
Mat i Egypten – vad tänker du på då? Vi hade inga speciella förävntingar på maten…
Pata negra och spanska köttbullar
Vi är inte så imponerade av maten i Spanien, inte generellt i alla fall. Självklart förstår…
Bästa restaurangen på Arlanda? – vi har testat La Girafe
Vilken är den bästa restaurangen på Arlanda? Den frågan kan det förstås finnas flera svar på,…
Vad äter man i Filippinerna? – 15 filippinska specialiteter
Vad äter man i Filippinerna? Vi har spenderat tre månader, på 30 olika öar, i Filippinerna….
Vingårdar i Stellenbosch i Sydafrika – 4 härliga besöksmål
Nyfiken på vingårdar i Stellenbosch? Sydafrika är känt för sin vinproduktion och orten Stellenbosch är centrum…
Vinfester i Tyskland – upplev höstens vinfestivaler
Just nu pågår vinfester i Tyskland, och de fortgår under både oktober och november. Befinner du…
Schweizisk choklad – familjebageri i Zermatt
När man är i Schweiz vill man förstås inte missa att äta schweizisk choklad! Igår besökte…
Albansk meze – Många små rätter
Albansk meze – vad är det? Vi bor just nu på en camping i Shkodra vid…
Tyska specialiteter i olika regioner – missa inte dessa
Tyska specialiteter, vad är det? Tysk mat varierar från region till region, och det finns många…
Tjeckisk mat – 20 maträtter och drycker från Tjeckien
Tjeckisk mat – hur är den? I somras besökte vi återigen Tjeckien, för kanske 20:e gången…
Katalansk mat – vi har testat och lagat
Igår kväll var vi inbjudna till en gourmetupplevelse av Kataloniens turistråd. Den här typen av pressträffar…
Nyårsmat – vad är tradition att äta på nyårsafton?
Nyårsmat, vad är det? Och vad är tradition att äta på nyårsafton egentligen? Vi har läst…
Irländsk whiskey – & pubar och öl på Irland
Irländsk whiskey är omtyckt av många, liksom kulturen med pubar och öl på Irland. Vi upplevde…
Fik och restauranger i Glasriket – 7 ställen du inte vill missa
Det finns några fik och restauranger i Glasriket som du inte vill missa! Vi har rest…
Vad äter man i Sydafrika? – 17 sydafrikanska specialiteter
Vad äter man i Sydafrika? Sydafrikansk mat bjuder på en stor variation, med influenser från många…
Hur äter man krabba? – nu även på film
Hur äter man krabba egentligen? Nu är det verkligen skaldjurssäsong och vi äter skaldjur så fort…
Goda fiskar i Spanien och Portugal
Under vår vistelse i Spanien och Portugal har vi träffat många som skulle vilja köpa och…
Julgodis och julkakor i olika länder – en söt rundresa
Idag ska det handla om julgodis och julkakor i olika länder. Vilka sötsaker äter man i…
![](https://www.freedomtravel.se/wp-content/uploads/2023/11/Mat-och-dryck-1024x576.png)
Steve säger:
Säkert välsmakande, men i stabbigaste laget för mig. Jag har liknande erfarenheter från f f a Lettland där jag ofta var i jobbet under 90-talet.
30 september 2014 — 8:24
BP säger:
Håller helt med dig! Har ju också bloggat om den polska maten och jag tycker precis som du väldigt mycket om den. Å om du skulle få abstinensbesvär så finns det en polsk mataffär nära KI, nere på Torsgatan. Där har dom t o m världens godasta polska cheesecakes och olika pajer. Testa! Väl värd ett besök!
30 september 2014 — 9:11
admin säger:
Steve, kan tänka mig att det är lite liknande mattraditioner i länder runt om. Ganska stabbigt, men kanske därför vi ofta valde fisk och soppor…
😉
BP, intressant att det finns en polsk mataffär där! Det visste jag inte. Tack för tipset! Ska kolla in
🙂
01 oktober 2014 — 7:09
Marzena säger:
Inte riktigt som du skrev men väldigt likt.
01 april 2021 — 16:07