Meny Stäng

Schweizisk choklad – familjebageri i Zermatt

Annons

När man är i Schweiz vill man förstås inte missa att äta schweizisk choklad! Igår besökte vi ett litet familjebageri med chokladtillverkning här i Zermatt. Bageriet är mest känt för sina små “Matterhorn” i choklad, och vi fick se hur tillverkningen går till. Samtidigt passade vi förstås på att kolla in och prova andra saker i det lilla bageriet …!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Schweizisk choklad hos Fuchs

Familjebageriet Fuchs har producerat sötsaker för invånare och turister i Zermatt sedan 1965, och är nu inne på sin andra generation. Vi fick träffa Philipp Fuchs som bland annat visade oss hur man tillverkar små “Matterhorn” i choklad.

Tillverkning av “Matterhorn”

Att köpa små “Matterhorn” i choklad är mäkta populärt och varje gång det lilla familjebageriet ska producera nya gör de fler än tusen på en gång. Och detta gör de ofta flera gånger i veckan …

Tillverkningen börjar med att först vit och sedan vanlig choklad hälls ner i Matterhorn-formade formar och ställs in i frysen. Sedan är det dags för fyllningen, en nougatmassa, att röras ihop och spritsas ner i chokladbitarna. Slutligen får bitarna en botten av choklad och ställs in i frysen för att stelna.

Schweizisk choklad
Choklad får rinna ner i Matterhorn-formade formar …
Nougatmassa
Philipp blandar nougatmassa i en gammal maskin som “håller i evigheter jämfört med en ny”
Schweizisk choklad
Nougatmassan spritsas ner i formarna
Choklad Matterhorn
Färdiga choklad-Matterhorn!
Choklad Schweiz
Väääldigt goda!

Fåret Wolli och BERGFÜHRERBROT

När vi ändå var på plats i bageriet ville vi förstås kolla in vad som fanns mer! Vi hittade bland annat varm choklad, kakor formade som black nose-fåret Wolli, bergführerbrot (bergsguidesbröd) och korv med bröd på schweiziskt vis …

Wollie
Black nose-fåret Wolli är tydligen någon slags maskot i trakten

Om du undrar vad ett “bergsguidesbröd” är så kan vi berätta att det är ett väldigt energi- och näringsrikt bröd med fikon och nötter, som kan vara bra när man ska utsätta sig för strapatser i bergen. Enligt Philipp: “Like an energy bar, but it tastes good”. Vi provade en bit och håller med om att det var gott, men godast var ändå Matterhornen!

Schweizisk energibar
“Bergsguidesbröd” ger energi när man ska bestiga Matterhorn!
Varm choklad
Gänget av resebloggare testar ställets varma choklad
Schweizisk korv med bröd
Schweiz svar på korv med bröd
Mat och dryck i olika länder. Klicka på bilden!

Denna resa var en pressresa. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev