Meny Stäng

Schweiziska alper – och tillverkning av racletteost

Annons

Idag kan vi berätta om makalösa vyer och tillverkning av racletteost. Vi befinner oss just nu i de schweiziska alperna, närmare bestämt i Nendaz i Valais. Igår åkte vi på en tur ännu högre upp bland alperna. Trots dåligt väder fick vi uppleva helt sanslöa vyer. Dessutom fick vi se hur det går till när man gör den berömda racletteosten och ett antal andra schweiziska ostar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Makalösa vyer

Den första dagen i Schweiz hade vi riktigt tur med vädret, men det hade vi inte igår. Vädret visade sig från sin absolut sämsta sida, med regn, fuktig kyla och åska. Men vyerna från Balavaux i Nendaz var inte mindre dramatiska för det. Kanske tvärtom!

Schweiziska alper och moln
Molnen slickar de schweiziska alperna
Solig by
Solen träffar en enda liten lyckosam by …!
Regnbåge
Och så plötsligt … en regnbåge!

Uråldriga träd

Landskapet är fyllt av barrträd och här finns bland annat tallar som får vackra färger om höstarna och fäller sina barr om vintern. Här finns också helt galet gamla träd. Enligt våra guider är de äldsta tallarna här mellan 800 och 900 år gamla …!

Gammalt träd
Väääldigt gamla träd

Tillverkning av racletteost

Raclette är en traditionell schweizisk ost som används till maträtten raclette, det vill säga när man äter smält ost med olika tillbehör. Vi fick åka till en gård där man tillverkar raclette, och även ostarna ”serac” och ”tomme”.

Korna hade mjölkats innan vi kom och i den stora tunnan fanns 680 liter mjölk. Osten hettas sedan upp till olika temperaturer beroende på vilken ost som ska tillverkas, allt medan osttillverkaren ”rör om i grytan”. Slutligen fångar han upp ostmassan och låter den rinna av.

Tillverka ost
Den schweiziske osttillverkaren rör osten, medan ett franskt filmteam fångar varje rörelse …
Dricka ost
Dricka ost? Peter och vår guide Adrien smakar på ostmassan …
Tillverkning av racletteost
Nästa steg i processen …

Tre olika ostar

När de stora racletteostarna har formats ska de ligga 24 timmar i saltbad. Därefter lagras de i 2,5 månad, under tiden som de varje dag penslas med salt. De lite mindre ostarna som kallas ”tomme” lagras bara i 20 dagar och osten ”serac” är en färskost som ska ätas direkt. Den här smakade vi på plats och den var riktigt god. Nu återstår det bara att se hur raclette smakar!

Raclette
Varje dag ska alla ostarna penslas med salt …
Schweizisk ost
Osten ”tomme” lagras i 20 dagar

Tillbaka med linbana

Efter vårt lilla äventyr högt uppe i alperna åkte vi ner till byn Nendaz med linbana. Här blev det sedan lunch, vinprovning och SPA, men det får jag nog berätta om någon annan dag …

Linbana Schweiz
Med linbana tillbaka ner till byn och hotellet …
Mat och dryck i olika länder. Klicka på bilden!

Denna resa var en pressresa. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev