Meny Stäng

12 naturupplevelser i Schweiz – från lugn till äventyr

Här kommer tips om 12 naturupplevelser i Schweiz. Detta lilla alpland bjuder på fantastisk natur i form av höga berg, stora glaciärer, skimrande sjöar och brusande vattenfall. Naturen kan upplevas på många olika sätt, till exempel genom vandring, cykel, camping, tågresor och båtutflykter.

Naturupplevelser i Schweiz

Schweiz är ett av de absolut vackraste länder vi besökt i Europa. Vi har rest runt i landet med bil, buss, husbil och tåg, och det är fantastiskt vackert nästan överallt. Ibland är vi faktiskt förvånade över att svenskar reser så lite i Schweiz. ”Är det inte dyrt?”, får vi ofta höra. Och jo, prisläget är relativt högt, men det är absolut inte omöjligt att resa här. Och svenskar reser ju i Norge!?

Utsikt Schweiz

Man kan definitivt resa i Schweiz utan att det ska behöva bli onödigt dyrt. Precis som i andra länder så kan man välja att resa med husbil, campa, ta in på enklare boenden, laga egen mat ibland osv. Även i Schweiz finns campingar och matbutiker som till exempel Lidl.

Trots att Schweiz ligger utanför EU så finns nu avtal så att internet inte längre behöver bli dyrare (men dubbelkolla gärna med just din operatör). För att köra bil i landet måste man visserligen betala för ett helt år, men avgiften är gentemot många andra länder ändå ganska modest. För närvarande kostar det 40 CHF (cirka 373 kronor) att köpa en Swiss Motorhome Sticker som gäller för ett helt år. Observera att man kan behöva köpa två märken om man drar en husvagn och att husbilar över 3,5 ton betalar enligt en annan taxa.

Naturupplevelser i Schweiz

Tolv naturupplevelser i Schweiz

Här följer 12 fantastiska naturupplevelser i Schweiz som vi kan tipsa om. Alla baseras på våra egna upplevelser och resor i landet.

1. Köra ”Grand Tour of Switzerland”

Ett sätt att uppleva Schweiz fantastiska natur är att köra längs ”Grand Tour of Switzerland”. Genom att följa den här utstakade leden vet man att man får uppleva allt från svindlande berg till dramatiska glaciärer, men även charmiga byar och intressanta städer. Vägen är anpassad för personbil eller motorcykel och om man kör en större husbil kan man behöva ta en alternativ rutt på vissa ställen.

2. Uppleva Schweiz från ett tågfönster

Det som fascinerar med Schweiz är att landskapet är så vackert nästan överallt. Att uppleva landet från ett tågfönster är mäktigt. Vi har dels åkt tåg sträckan Zürich-Sion och dels sträckan Sion-Zermatt. Båda resorna var vackra, och den senare var extraordinär med dramatiska vyer från panoramafönster.

3. Bo i den bilfria staden Zermatt

Zermatt är en charmig liten stad bland bergen i södra Schweiz. På vintern kommer många hit för att åka skidor, och på sommaren kan man vandra eller cykla mountainbike. Bilar är förbjudna i den lilla staden, vilket gör att det känns naturnära och nästan lite ”gammaldags”.

4. Åka downhill på mountainbike

En av våra allra bästa upplevelser i Schweiz var när vi åkte downhill på mountainbike i Zermatt. Först begbana och kabinlift uppför berget och sedan försiktig rull nerför på cyklarna. Andlöst vackert överallt!

Nyhetsbrev

5. Besöka vinregionen Lavaux

Tycker du om vin och vacker natur? Då kommer du trivas i vinregionen Lavaux, som ligger vid Genevesjön, cirka en timmes bilresa från Genève. Här kan man promenera i vackra miljöer, besöka vingårdar och äta god mat.

6. Testa hängflygning i Interlaken

Söker du äventyr och spänning? Då kan du testa hängflygning över vackra Interlaken. Om du vill ha ett lite lugnare äventyr kan du istället ta en stilla båttur över den fina Brienzsjön. Vackert beläget i Brienz, precis intill vattnet, ligger också en trevlig camping.

7. Simma genom Schweiz huvudstad

Va, en naturupplevelse i en huvudstad? Ja, i Schweiz är det verkligen möjligt! Genom Bern flyter floden Aare och Bern-borna älskar att simma här, kanske på lunchrasten. Vi testade, och det var en härligt uppfriskande upplevelse! Kom bara ihåg att kolla med lokalborna var man måste ta sig upp.

8. Göra en tågresa upp på berget Pilatus

Luzern är en otroligt vacker stad, och med utgångspunkt här kan man besöka det höga berget Pilatus. Vi gjorde utflykten “The Golden Tour” som innebär att man startar med en båttur till Alpnachstad, där man tar tåg (!) upp till toppen. På vägen ner tar man istället linbana.

9. Se det forsande Rhenfallet

Rhenfallet ligger i norra Schweiz och är Europas näst bredaste vattenfall, med 150 meters bredd och 23 meters fallhöjd. Vi var här under en ovanligt torr period, men det var ändå läckert att se vattenfallet, framför allt från den båttur som gjorde att vi kom alldeles intill.

10. Beundra utsikten från berget Hoher Kasten

Om du besökter den charmiga och intressanta lilla orten Apenzell i nordöstra Schweiz kan du ocksp passa på att ta dig upp på berget Hoher Kasten. Man kan ta sig upp med kabinbana och på toppen har man helt fantastisk utsikt. Här uppe finns också en roterande restaurang, så man har vyer åt alla håll medan man avnjuter en schweizisk måltid.

11. Vandra i Verbier

Verbier är en känd skidort i sydvästra Schweiz. På sommaren kan man komma hit för att vandra eller cykla i det vackra alplandskapet, vilket Peter gjorde på en pressresa. Ena dagen gick de till Corbassière-glaciären, på 2641 meters höjd. Den andra dagen tog de sig upp på berget Pierre Avoi, först med elmountainbikes och därefter till fots. Ansträngande, men svindlande vackert!

12. Campa med husbil, husvagn eller tält

Det passar bra att upptäcka Schweiz med husbil eller bil och husvagn eller tält. Det finns gott om campingar, och många campingar ligger naturnära vid berg eller sjöar. Vi gillade till exempel camping Aaregg i Brienz och camping Geneva Vésenaz i Genève. 

Fler naturupplevelser i Schweiz

Det finns förstås ännu fler möjliga naturupplevelser i Schweiz. På vintern är det populärt att åka skidor och snowboard. På sommaren kan man också prova upplevelser som till exempel forsränning, hästridning och fågelskådning.

Vilka är dina erfarenheter av naturupplevelser i Schweiz?

Har du några erfaranheter av naturupplevelser i Schweiz? Berätta gärna! Om inte, är det något som lockar dig, och i så fall vad?

Naturupplevelser i Schweiz

Prenumerera på vårt nyhetsbrev