Meny Stäng

Recept på piggvar – ugnsbakad och i gratäng

Recept på piggvar! I förra veckan fick vi för oss att vi skulle testa att laga piggvar. Vi köpte en stor fisk i fiskfisken och googlade en massa recept. Sedan blev det middag till två dagar – och alltså två helt olika recept på piggvar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad är piggvar?

Piggvar är en plattfisk som lever i Atlanten, Nordsjön, Östersjön och Medelhavet, på 20-70 meters djup. I Sverige lever den på både öst- och västkusten. Enligt Wikipedia har fisken en rad gamla dialektala namn som “botta” och “butta”, men den ska tydligen inte förväxlas med “butt” som är skrubbskädda … Annan intressant information är att piggvaren är landskapsfisk på Gotland och att det svenska sportfiskerekordet är 9,5 kilo!

Att handla och laga piggvar

Vi har sett piggvar några gånger i fiskdisken och blivit nyfikna. När vi nu kom fram fanns det två exemplar, och killen före oss i kön tog den näst sista. Den som blev kvar till oss var en rejäl rackare. Den fick följa med hem! Om vi hade velat hade vi kunnat göra som killen innan och bett dem ta bort huvud och fenor, men så blev det inte. Vi tog med oss hela fisken, som tog en ansenlig plats i cykellådan. Hur skulle detta gå …?

Recept på piggvar – piggvar i ugnen

Peter kollade recept på piggvar på nätet, och det visade sig att man kan laga piggvar på många olika sätt. Det är vanligt att laga den i ugnen och vanliga tillbehör är skirat smör och pepparrott. Peter fastnade för tillagning med grovsalt i ugnen, efter att ha sett en film på Youtube.

Du behöver (2 portioner)

 • En mindre piggvar
 • Grovsalt
 • Ris eller potatis
 • Broccoli (eller annan kokt grönsak)
 • Valfri sås

Kall ört- och citrussås

 • 1 dl creme fraiche
 • Citron- eller limesaft
 • Rivet citron- eller limeskal
 • Timjan
 • Lite honung
 • Salt och peppar

Gör så här

Om du vill kan du be dem att skära bort huvud (eller bara gälarna) och fenor redan i fiskdisken. Annars är det dags att göra detta nu! Peter skar bort huvudet och började sedan klippa bort fenorna. Men antagligen hade de en vassare sax på den där filmen han såg på Youtube … det fick bli kniv!

Recept på piggvar
Recept på piggvar

Lägg grovsalt på en plåt och lägg fisken ovanpå saltet, med den tjocka sidan uppåt. För bäst resultat sätter du in en termometer i fisken. Du kan ta ut fisken när innertemperaturen är runt 48-50 grader, och den bör inte överstiga 52 grader. Du ska ha ugnen på ganska låg temperatur, cirka 100-120 grader. Det tar nästan en timme för en 1-kilosfisk att bli klar och nästan två timmar för en 2-kilosfisk.

Servera så här

När man tagit ut fisken ur ugnen kan man lätta på skinnet, och där under hittar man två fina filéer. Genom att vända på fisken hittar man ytterligare två filéer. Servera med ris eller kokt potatis och någon kokt grönsak som broccoli, gröna ärtor, gröna bönor eller morot.

Recept på piggvar

Vi valde att servera med en kall ört- och citrussås, vilket var gott (även om resultatet kanske blev lite väl “vitt”). Andra tänkbara såser är till exempel hummersås, saffranssås, vitvinssås eller romsås. Hur fisken smakade? Mycket bra! Fast och fint kött!

Recept på piggvar

Recept på piggvar – gratäng

Men lyckades vi äta upp hela den där stora piggvaren? Nej, vi gjorde ju inte det. Vi fick lägga in två filéer i kylen till nästa dag. Då blev det fiskgratäng! Fiskgratäng är en bra rätt, för man kan ta det man råkar ha i skåpen. Man kan göra lite som man vill!

Du behöver (2 portioner)

 • Filé av piggvar
 • Eventuellt lite lax
 • Grädde
 • Eventuellt lite creme fraiche
 • Hummerfond
 • Gräslök
 • Salt och peppar
 • Potatis eller potatismos
 • Spetskål (eller annan grönsak som passar att steka)

Gör så här

Sätt ugnen på 220 grader. Om fisken är rå behöver den cirka 20 minuter i ugnen. Om den är tillagad räcker det med betydligt kortare tid. Du kan lägga i rå fisk från början, och addera tillagad fisk på slutet. Blanda grädde med hummerfond och gräslök. Smaka av med salt och peppar. Låt allt bli varmt i ugnen.

Servera så här

Servera med potatis eller potatismos. Bjud gärna lite stekt spetskål (vår nya favorit!) till, eller någon annan grönsak man kan steka.

Fler recept på piggvar?

Har du lagat eller ätit piggvar? Har du något spännande recept att bjuda på?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev