Meny Stäng

Yerseke i Nederländerna – Tant Anna i musselparadiset

Gästskribent: Anna Nilsson Spets

Yerseke är en typisk plats som ingen lägger märke till, ens vet var det ligger eller har ens tänkt tanken att åka dit. Vi åker dit en gång om året, enbart för en sak; att äta! 

skaldjur

Ungefär 45 minuters bilresa från Antwerpen, strax över holländska gränsen kommer man till Yerseke som ligger vid floden Scheldes strand. Schelde flyter sedan ut i Nordsjön. Byn har runt 7000 innevånare och många jobbar inom fiskeindustrin.  

Yerseke i Nederländerna

Det är just fiskeindustrin som byn är känd för, här ligger stora odlingar av framför allt musslor och ostron. Dessa odlas dels en bit ut i Schelde, bottenodling eller hängande kulturer, fraktas till mer närliggande bassänger för att sedan sorteras, förpackas och distribueras. 

Yerseke i Nederländerna

Man odlar också andra sorters musslor och snäckor som tex valthornssnäcka, venusmusslor och kammusslor. 

Naturligtvis fiskar man; hummer och krabba efter säsong och en mängd olika fiskar. 

Yerseke är en mycket gammal by, dateringar finns redan sedan slutet av 900-talet. 

Musslor har man odlat sen 1500-talet. I slutet av 1800-talet började man med odling av ostron vilket visades sig vara rena rama guldgruvan med snudd på Klondikestämning. Dessvärre drabbades odlingarna av sjukdomar och kalla vintrar, många ostronodlare emigrerade emedan andra uppmuntrades att odla champinjoner som då var nytt och modernt. 

ostronskal

I dag är Yerseke en levande by som vår-höst besöks av tusentals turister som just kommer för att äta. Vid Oesterij ligger ett infocenter där man kan lära sig mer om byn och dess roll i fiskehistorien. 

Yerseke i Nederländerna

På gatan längs floden ligger restaurangerna kind mot kind, några med utsikt över ostrondammarna.  

Nyhetsbrev
Yerseke i Nederländerna

En trevlig butik säljer designade marinrelaterade husgeråd och nyfångat.  

Oesterij
ostron i Yerseke i Nederländerna

En bit från byn går det alldeles utmärkt att bada i floden, dock är skillnaden mellan ebb och flod stora, men fram emot eftermiddan står vattnet högt. Nära badplatsen ligger flera caféer (läs pub) där man kan svalka sig med en bira.  

Det finns ett par ställen att campa på tillika ställplatser för husbil, några bed and breakfasts. 

Årliga event i Yerseke

  • Musselfesten tredje lördagen i augusti.
  • Musselregattan andra lördagen i augusti.
  • Ostronfestivalen tredje eller fjärde helgen i september.

Ta sig dit

Absolut lättast med bil, dock är trafiken tuff runt Antwerpen. Med tåg går, men flera byten och lång restid. 

Yerseke i Nederländerna
Anna Nilsson Spets

Följ Anna här:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60 årig tant med livslång kärlek till Afrika. Utvandrad till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att budgetresa på egen hand. Bloggar på "Annas blandning" om resor, jobb, växter, skrivande och mycket annat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev